Susan Sontag fényképezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Susan Sontag 1933. január 16-án született, filozófiát, irodalomtudományt és teológiát tanult, több műve magyarul is megjelent. Legismertebbek talán Az AIDS és metaforái, A betegség mint metafora, A fényképezésről, Halálkészletés A Pusztulás képei. Élete során mind nőkkel, mind férfiakkal élt szerelmi viszonyban. Egy 2000-es beszélgetésben azt állította, kilencszer volt életében szerelmes, ebből öt esetben nőbe és négy esetben férfiba. Élete utolsó 15 évében Annie Leibovitz fotóművésszel élt szerelmi kapcsolatban. Most néhány idézettel rá emlékezünk. 

A fényképezőgép olyan útlevél, mely előtt leomlanak az erkölcsi korlátok, feloldódnak a társadalmi gátlások, olyan passzus, mely fölmenti a fotóst minden felelősség alól azokkal szemben, akiket lefényképez. A lényeg az, hogy aki embereket fényképez, az nem avatkozik bele az életükbe, csupán fölkeresi őket.

Egy fotó megfellebbezhetetlen bizonyítéka annak, hogy egy bizonyos dolog megtörtént. A kép torzíthat; mégis mindig megmarad a föltevés, hogy létezik vagy létezett valami olyasmi, ami a képen látható.

Embereket fényképezni annyi, mint erőszakot követni el ellenük, hiszen a fényképész úgy látja őket, ahogy ők sose látják önmagukat, s olyasmit tud meg róluk, amit ők maguk nem tudhatnak; a fénykép az embert tárggyá minősíti át, s ez a tárgy jelképesen birtokba vehető.

A csúf vagy a torz is lehet megindító, mert felmagasztosítja az a tény, hogy a fotós figyelemre méltatta. A szép is lehet elszomorító, ha megöregedett, tönkrement, vagy megsemmisült. Minden fénykép egy-egy memento mori.

Az idő végül a legtöbb fotót a művészet rangjára emeli - még a legamatőrebb felvételeket is.

Meghalt az olasz filmsztár, Franco Cittihttp://www.life.hu/kult/20160116-meghalt-az-olasz-filmsztar-pasolini-filmjeinek-emblematikus-szereploje-franco-citti.htmlMeghalt Franco Citti olasz színész, akit Pier Paolo Pasolini fedezett fel a filmművészet számára, és aki mindenekelőtt az ő filmjeiben nyújtott alakításaival írta be nevét a filmtörténetbe. Legemlékezetesebb alakítását A csóró címszereplőjeként nyújtotta. Kult--Megvannak az idei év Arany Málna jelölései - A szürke ötven árnyalata első helyen! http://www.life.hu/kult/20160115-arany-malna-dij-jeloltek-tarolt-a-a-szurke-otven-arnyalata-es-a-pixel-filmek-listaja.htmlAz Oscar előtt idén is átadják a legrosszabb filmes alakítások és filmek díjait, melytől nem véletlenül rettegnek a hollywoodi sztárok. A Pixel és Christian Grey szinte taroltak a jelölések között. KultOrigoEzekkel a filmekkel száll harcba a Saul fia az Oscar-díjért http://www.life.hu/kult/20160115-oscar-dij-verseny-saul-fia-nezd-meg-a-tobbi-jeloltet-veluk-versenyez-a-magyar-csapat.htmlHuszonhét év után ismét Oscar-jelölt egy magyar film! Az öröm mellett persze elindultak a találgatások is, hogy vajon a legjobb idegen nyelvű film kategória többi jelöltje mekkora eséllyel indul Nemes Jeles László művével szemben. Most segítünk, hogy kicsit jobban megismerd őket! Kult--Cameron Diaz a hosszú élet titkáról írt könyvethttp://www.life.hu/kult/20160115-cameron-diaz-a-hosszu-elet-titkarol-irt-konyvet.htmlA színésznő első életmódkönyve 2013-ban jelent meg, és hamar bestseller lett. Valószínűleg a második könyvét is elkapkodják majd. Kult--Élelmiszert csempészett a világűrbe Farkas Bertalanhttp://www.life.hu/kult/20160115-farkas-bertalan-a-vilagur-titkairol-meselt.html36 évvel ezelőtt ment fel a világűrbe az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan, aki most titkokat is elárult a nagy utazásról. Kult--Alan Rickmanre emlékezünk - 3 film, amit imádtunk tőle! http://www.life.hu/kult/20160114-alan-rickman-halala-harom-film-amiben-imadtuk-harry-potter-igazabol-szerelem-filmek.htmlA nagyszerű színész a mai napon, 69 éves korában hunyt el családja körében. Igazi színészlegenda volt, akit most egész Hollywood gyászol. Összeszedtünk három olyan produkciót, melyek pályája során a legnagyobb alakítások voltak. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.