Tudtad, hogy az Operaház megnyitóján hatalmas botrány volt? És azt, hogy a II. világháború alatt óvóhellyé alakították az épület pincerendszerét? Vagy azt, hogy az Operaház legnagyobb csillára több, mint 2 tonnás? Íme, 5 érdekesség, amit még biztosan nem hallottál Magyrország egyik legpatinásabb épületének történetéről!

  • Kilenc évnyi építkezés után, 1884. szeptember 27-én nyílt meg az Operaház, I. Ferenc József jelenlétében. Az előadás közben az épület előtt összegyűlt tömeg, amelynek látványosság-igényét az előkelőségek és az udvar bevonulása nem elégítette ki, áttörte a rendőrkordont és ellepte az előcsarnokot. Órákba telt, mire kiürítették az épületet. A botrány a rendőrfőkapitány, Thaisz Elek lemondásához vezetett.
A budapesti OperaházForrás: opera.hu
  • A II. világháború az Operaházat sem kímélte: 1944 karácsonyától nem tartottak előadásokat. Az épület hatalmas pincerendszerét óvóhellyé alakították, ahol a személyzet tagjain kívül is sokan meghúzódtak az ostrom heteiben, köztük Kodály Zoltán is. Az ostrom végén az épület viszonylag kevés sérüléssel, szinte ép nézőtérrel állt. A romeltakarítási munkálatokat és az ideiglenes helyreállításokat követően az Opera már 1945. február 11-én megnyitotta kapuit: hangversenyt rendeztek az alsó ruhatárban. A hivatalos megnyitó 1945. március 15-én volt.
DíszlépcsőForrás: opera.hu
Az év legfényesebb eseményére készül az Operaház
Sosem látott pompa és egy hagyomány, mely évről évre újjáéled. Az Operaház által szervezett éves, tematikus eseményt idén február 6-án Shakespeare Estély címmel rendezik meg. A sztárvendég Plácido Domingo lesz, az Operát pedig idén először megnyitják a legszélesebb közönség előtt. Olvasd el a Life.hu cikkét!
  • 1946-ban Tóth Aladár vette át az Operaház igazgatóságát, akinek legfőbb feladata a költségvetés rendezése és stabilizációja volt. Emellett azonban egészen új kezdeményezéseket is hozott: továbbfejlesztette a társulatot azáltal, hogy lerombolta azt a régi hagyományt, amely kizárta a női muzsikusokat a zenekarból.
NézőtérForrás: opera.hu
  • A nézőtér nagycsillárját Mainzban készítették, és 1884 nyarán szerelték fel a nézőtér mennyezetének közepére. A csillárt, amin eredetileg 500 gázláng égett, kézi csörlők segítségével lehet leengedni a földszintig. Ez teszi lehetővé karbantartását. Teljes leengedéséhez majdnem 25 perc szükséges, felemelése viszont kétszer annyi időbe telik, mert ügyelni kell, hogy a csillár ne forduljon el tengelye körül. A 2,1 tonnás csilláron jelenleg 220 darab fényforrás működik.
A jelenlegi 2,1 tonnás csillárForrás: opera.hu
Kövesd élőben!
Kíváncsi vagy rá, mi történik az Operaház idei nagyszabású eseményén, a Shakespeare Estélyen? Kivel érkeznek a hírességek, milyen ruhába bújnak, és hogyan báloznak hajnalig? A Life.hu élőben közvetíti majd az eseményt, így percről percre végigkövetheted, mi zajlik az ország legimpozánsabb estélyén.
  • A belső terek eredeti díszítőfestésének ma már csak a töredéke látszik, mivel az alkalmazott kazeintempera 30-40 év alatt tönkrement. Az újrafestést az eredeti mintákat figyelembe véve állították helyre a többszöri felújítás során. Az eredeti falfestés a büfé mennyezetének egy részén és a királylépcső földszintjén maradt fenn a legjobb állapotban. 
PáholyokForrás: opera.hu