7 évesen 80 kilométert gyalogolt az őserdőben, hogy újra lásson

Forrás: Hajdú D. András -
fotó műtét őserdő Kongó kislány látás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hajdú D. András hússzoros Magyar Sajtófotó-díjas és Pictures of the Year-díjas dokumentarista fotós két hónapot töltött az Kongói Demokratikus Köztársaságban, hogy Dr. Hardi Richárd szemész és misszionárius munkáját megörökítse. Így sikerült felfigyelnie Mbedji történetére.  

A hétéves Mbedji három évvel ezelőtt mindkét szemére megvakult. A Nkembe-ben élő családja 80 kilométerről hozta be a kislányt Dr. Hardi Richárd doktor Kole-ben felállított ideiglenes műtőjébe. Dr. Hardi Richárd önkéntes magyar szemész és misszionárius, évek óta gyógyítja a betegeket önkéntes alapon az afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságban. Mbedji látását is ő adta vissza.

Mbedji három évvel ezelőtt, négyévesen mindkét szemére megvakult szürkehályog miatt. Forrás: Hajdú D. András

A kórház felé vezető úton kézen fogva kísérték, a nehezebb terepen a nagymama a hátán cipelte Mbedjit. Miután csak az utolsó műtéti napra értek oda, Richárd doktor a protokollt felrúgva a kislány mindkét szemét egyszerre műtötte meg

- hiszen ki tudja, mikor vágna neki a család még egyszer egy ilyen nagy útnak. A műtét sikerült, másnap Mbedji már tökéletesen látott. A látásával együtt visszakapta az életét is - nincs többé magányra és nyomorúságra kárhoztatva.

A Nkembében élő családja 80 kilométerről hozta el a kislányt. Az úton kézen fogva kísérték, a nehezebb terepen a nagymamája a hátán cipelte. Forrás: Hajdú D. András

"Nem csak azt keresem, hogyan lehet az adott történetből jó képanyagot csinálni; elkezd őrülten járni az agyam, miként tudnék ezzel változtatni az ügyön, egyes emberek helyzetén, ráirányítani a figyelmet bizonyos dolgokra, jelenségekre. Ezért csinálom, olyan erővel hajt a segítő szándék és a megismerés vágya, hogy akár kapok a projektre pénzt, akár nem, belevágok" - mesélte Hajdú D. András fotóriporter. A fotós tervei szerint idén nyártól szeretné tovább folytatni a kongói projektet, most ezen a linken egy szavazattal lehet őt támogatni! További munkái és projektjei az alábbi Facebook oldalon követhetőek nyomon.

Romantikus Valentin-napi filmajánló, ha összebújva moziználhttp://www.life.hu/kult/20160208-romantikus-valentin-napi-filmajanlo-ha-osszebujva-moziznal.htmlTévé előtt? Moziban? DVD-ről? Mindegyik verzióra vannak ajánlataink, ha a Valentin-napot a szerelmeddel kettesben, romantikus filme(ke)t nézve töltenéd. Íme 3x3 film a szerelem napjára! Kult--Előkerült Robin Williams sosem látott filmjelenetehttp://www.life.hu/kult/20160211-robin-williams-szinesz-sosem-latott-jelenete-a-mrs-doubtfire-apa-csak-egy-van-cimu-filmjebol.htmlA Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van című film eddig még nem látott, szívszorító jelenete állítólag azért nem került bele a vígjátékba, mert a készítők túl szomorúnak találták hozzá. Kult--Hoppá! Magyar kutatók megfejtették a Neptunusz titkáthttp://www.life.hu/kult/20160210-magyar-kutatok-fedeztek-fel-a-neptunusz-egyik-holdjat.htmlA Magyar Tudományos Akadémia közölte a hírt: magyar kutatók fényt derítettek a közelmúltban a Neptunusz harmadik legnagyobb holdjának, a Nereidának néhány titkára. KultOrigoMindent a rozé pezsgőkről - A friss trend mögött évszázados történelem áll http://www.life.hu/kult/20160208-tudnivalok-es-receptotletek-a-roze-pezsgokhoz.htmlAkár otthon, akár egy sikkes étteremben telik majd a Valentin-nap, az alkalomhoz semmi nem illik jobban, mint egy palack pezsgő. Egy rozé pezsgő például eleganciát és stílust ad a közös estéhez, teli van a tavaszt idéző gyümölcsösséggel, a hozzá illő ételekkel pedig valódi luxus élmény. De minek köszönheti a sikerét az ellenállhatatlan pink színen túl? Talán meglepő, de a friss trend mögött komoly szakmaiság és évszázados történelem áll. KultThinkstockNemes Jeles László: "Ha Spielbergnek nem tetszene a Saul fia, az fájna!" http://www.life.hu/kult/20160208-nemes-jeles-laszlo-nem-beszelt-steven-spielberggel-a-saul-fiarol-magyar-rendezo.htmlMost szombaton 68. alkalommal osztották ki az amerikai rendezők céhének díjait (Directors Guild Of America Awards), és az idén alapított "legjobb első filmes rendezés" díjáért a Nemes Jeles László is a jelöltek között volt a Saul fiá-ért. KultOrigoBejelentették: véget ér A férjem védelmébenhttp://www.life.hu/kult/20160208-veget-er-a-ferjem-vedelmeben-sorozat.htmlA sorozat készítői a Super Bowl sportmérkőzés reklámszünetében tudatták a szomorú hírt a rajongókkal. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.