9 legendás zenészélet a filmvásznon

élet film Janis Joplin dráma zenész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Híresek a dalaik révén és rajongók milliói számára fontos az alakjuk, így igazán hálás filmtémát jelentenek – ráadásul a listánkon szereplő zenészek a sorsuk kacskaringóival bőven szolgáltattak drámai alapanyagot is a róluk szóló életrajzi mozikhoz. Összegyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinket a témában.

Sid és Nancy (1986)

A punkzene úttörő bandája, a Sex Pistols legendás basszusgitárosa volt Sid Vicious, aki még egy ilyen mindent szabályt felrúgó közegben is legendássá tudott válni az önpusztításával. Az alakját pedig ez a film élete szerelmének történetén keresztül, a Nancy Spungenhez fűződő, botrányok és heroinfüggőség színezte, viharos és katasztrófába tartó kapcsolatán át mutatja be, a fiatal Gary Oldman és Chloe Webb szenzációs alakításával.

The Doors (1991)

Az ifjú Val Kilmer megdöbbentő módon hasonlított Jim Morrisonra, de nem csak ettől és a rengeteg Doors-számtól lett jó ez a film. Oliver Stone jó érzékkel ragadta meg egy ellentmondásos személyiség sorsának fontos pontjait és egy nevezetes korszak hangulatát, ráadásul még a fiatalon egészen másképp bájos Meg Ryant is megleshettük benne.

Ray (2004)

A kétezres évek közepén hirtelen nagyon divatba jöttek a 20. század második felének legendás könnyűzenészeiről szóló filmek, egész sor ilyen mozi követte egymást (mint az majd látszik is a listánkon) – valószínűleg eddigre telt el annyi idő a rock and roll hőskora óta, hogy már a mitikus múlt részei lettek ezek a történetek. A sort a Ray Charles kalandos életéről szóló film nyitotta, amelynek főszerepe még az Oscart is elhozta Jamie Foxx számára – az Akadémia mindig is imádta az életrajzi mozikat és a vak karaktereket.

A nyughatatlan (2005)

A következő évben ismét egy zenész „biopic” volt az Oscar-gála egyik főszereplője: Johnny Casht olyan erővel és énektudással (ő maga adta elő a filmben az összes dalt) játszotta el Joaquin Phoenix, hogy az minimum díjat ért volna – amit elvitt előle Philip Seymour Hoffman. Aki viszont díjra is váltotta a jelölését, az Reese Witherspoon volt Johnny Cash feleségének szerepében – hisz a film legalább annyira szólt kettejük életen át tartó kapcsolatáról, mint a sztár karrierjéről.

I’m Not There – Bob Dylan életei (2007)

A hagyományosabb, megszokott hollywoodi sémák mentén építkező életrajzi filmek után itt egy rendhagyó darab, amely a tárgya, azaz Bob Dylan megfoghatatlan és sokszínű egyéniségére építve találta ki a formáját is. Ennek megfelelően a film epizódjaiban hat(!) különböző színész játszotta el Dylan alteregóit, köztük Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger, sőt Cate Blanchett, és épp utóbbi volt az egyik legemlékezetesebb.

Control (2007)

A Joy Division zenekar fiatalon elhunyt, legendás frontembere, Ian Curtis életét a legendás fotóművész (és kliprendező és filmrendező) Anton Corbijn vitte mozivászonra, a maga egyedi stílusában: fekete-fehér, bravúrosan komponált karcos képeken, a hőseinek jelenlétére és kisugárzására koncentrálva a sztorimesélés helyett. Ami pont tökéletesen illik a Joy Division dalainak világához.

Janis – A Janis Joplin-sztori (2015)

Március 17-e óta játsszák a hazai mozik ezt a zenés életrajzi dokumentumfilmet, amely a műfaj legutóbbi kiemelkedő és sikeres darabjához (Amy – Az Amy Winehouse-sztori) hasonlóan szintén egy tragikusan fiatalon elhunyt, korszakos jelentőségű énekesnőről szól. Csak épp egy néhány évtizeddel korábbiról, akinek a sorsa így kevésbé vet fel aktuális társadalmi kérdéseket, de a személyisége annál izgalmasabb, nem is beszélve a filmben elhangzó rengeteg (a közismert slágerektől a még sosem hallott alkalmi felvételekig terjedő) zene élményéről.

Tíz vagány locsolóvers, amivel tutira nem égsz behttp://www.life.hu/kult/20160308-tiz-vagany-locsolovers-husvetra-amivel-tutira-nem-egsz-be.htmlA régi locsolóversek ideje lejárt! Itt vannak a modernebb változatok, amikkel idén biztosan sikert aratsz majd. Kult--Miért halt meg Mágnás Elza? http://www.life.hu/kult/20160317-filmkritika-felvilag.htmlAz I. világháború kitörése előtt a magyar bulvársajtó a hírhedt luxuskurtizán, Mágnás Elza (Kovács Patrícia) halálhírétől volt hangos. Elza holttestére egy a Dunából kihúzott utazókosárban találtak rá. A nő meggyilkolására több embernek is lehetett indítéka: a kitartójának, Maxnak (Kulka János); a szeretőjének, Gergelynek (Sándor Péter), a komornájának, Rózsinak (Gryllus Dorka) és az új cselédnek, Katónak (Döbrösi Laura). Istók Levente kritikája. KultTíz vagány locsolóvers, amivel tutira nem égsz behttp://www.life.hu/kult/20160308-tiz-vagany-locsolovers-husvetra-amivel-tutira-nem-egsz-be.htmlA régi locsolóversek ideje lejárt! Itt vannak a modernebb változatok, amikkel idén biztosan sikert aratsz majd. Kult--Korábban kegyetlenül kínoztak, manapság kényeztetnek - Indiai elefántszelídítők http://www.life.hu/kult/20160211-korabban-kegyetelnul-kinoztak-manapsag-kenyeztetnek-indiai-elefantszeliditok.htmlTavaly januárban India déli államában, Keralában a vadőrök hat hónapos elefántkölyökre bukkantak az egyik monszun ásta mély gödörben. A helyiek elmondása szerint a magatehetetlen borjú napok óta feküdt törött végtagokkal a mélyedésben, sírása éjszaka is hallatszott. A kölyköt, úgy tűnt, a csorda és az anyja teljesen magára hagyta, így a vadőrökre várt a feladat, hogy kimentsék, majd felneveljék a kicsit. Többórás küzdelem után az elefántot kötelekkel és bambuszrudakkal kihúzták, majd a Neyyar Vadrezervátumba vitték. KultThinkstockA filmvászon legemlékezetesebb mostoháihttp://www.life.hu/kult/20160131-a-filmvaszon-legemlekezetesebb-mostohai.htmlÍgy jártam a mostohámmal – szól az e héten mozikba kerülő film címe, mi pedig összegyűjtöttük egy csokornyit azokból a nevezetes filmekből, melyek főszereplői mostohaszülők és mostohagyerekek. Kult--Romantikus Valentin-napi filmajánló, ha összebújva moziználhttp://www.life.hu/kult/20160208-romantikus-valentin-napi-filmajanlo-ha-osszebujva-moziznal.htmlTévé előtt? Moziban? DVD-ről? Mindegyik verzióra vannak ajánlataink, ha a Valentin-napot a szerelmeddel kettesben, romantikus filme(ke)t nézve töltenéd. Íme 3 x 3 film a szerelem napjára! Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.