Az illatosított megállóktól a Párizs-szindrómáig: 7 érdekesség a francia fővárosról

különleges foci EB 2016 Párizs Illatos Franciaország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Párizs az a város, amit legalább egyszer látni kell: lenyűgöző épületeivel, mesés parkjaival, istenien finom ételeivel mindenkit elvarázsol. A következőkben azonban nem az ismert nevezetességeit gyűjtöttük össze – ezeket mind megtalálod egy úti könyvben is. Most hét olyan különlegességgel kedveskedünk, ami biztosan új megvilágításba helyezi a francia fővárost. 

A Párizs-szindróma egy létező betegség

Évente több száz külföldi esik a kulturális különbségek miatt depresszióba Párizsban. A fény és az ámulások szent városa nem mindig tartja be csábító ígéreteit, és az illúzióvesztés betegségig is fajulhat. Az első benyomások után sokakat meglep, sokkol, sőt csalódást okoz Párizs, évente több százan válnak a Párizs-szindróma áldozatává, negyedük kórházi kezelésre, vagy egyszerűen orvosi hazaszállításra szorul. A fura kór senkit nem kímél; turistákat, diákokat, diplomatákat és üzletembereket is megtámad.

Párizs fantasztikus város, de sokan túlidealizálják Forrás: Dreamstime

A fiatal lányok többsége azt hiszi: Párizsban minden szép, a francia férfiak pedig finomak és gyengédek. Ez a fantazmagória indít el számos külföldit a francia fővárosba, akik megérkezésükig idealizálják a párizsi életet. A Párizs-szindróma lényege az elképzelt és valóságos Párizs közötti különbség okozta depresszió. A párizsi Amerikai Kórházban külön osztály foglalkozik a japán esetekkel. A kezelésre szorulók az ellenségesnek érzett Párizsban üldözési mániától szenvednek, amiért másképp néznek rájuk, mint hazájukban. Sokuk szenved a bezártságtól, egyeseknek hallucinációi vannak, és félnek elmenni otthonról, mert nem érzik magukat biztonságban a franciák között. De haza sem akarnak menni, mert az beilleszkedésük kudarcának elismerése lenne.

Illatosított metrómegállók

Párizs a világ parfümközpontja, így nem meglepő, hogy a nők 90, a férfiak 50 százaléka rendszeresen illatosítja magát. Kevesebben tudják, hogy a város parfümöt használ a metró kellemetlen kigőzölgéseinek elfedésére is. Egy fa és pézsma alapú kreációt, amelyet leheletnyi vaníliával, citrus-, levendula-, jázmin-, rózsa- és liliomillatokkal tökéletesítenek. A parfüm a nevét – Madelaine – az egyik legszagosabb metróállomásról kapta.

Metróra várva Forrás: Dreamstime

A híres francia reggeli valójában osztrák

Tudtad? A híres reggeli péksütemény, a croissant nem francia eredetű, valójában Ausztriából importálták. Több legenda kering erről az isteni finomságról, sokan úgy vélik, eredetileg Magyarországon készítettek hasonló süteményt először. A sok mendemonda közül a legismertebb verzió az, hogy először Bécsben készítettek croissant, a török ostrom leverésének ünneplésekor, a hold alak pedig a törökök zászlaját szimbolizálja, mivel a croissant szó szerint növekvő holdat jelent.

Croissant, a növekvő hold Forrás: Dreamstime

Legfeljebb öt emeletet!

Törvény írja elő, hogy hatemeletesnél magasabb épületeket nem lehet felhúzni a francia fővárosban, hogy Párizs minden pontját érje a napfény.

Párizsi napfürdő Forrás: Dreamstime

Miért hívják Párizst a fények városának?

Miért hívják Párizst a fények városának? Az elnevezésnek semmi köze az Eiffel-torony fényeihez vagy a kivilágított utcákhoz. A fény ebben az értelemben az intellektust jelenti, utalva arra, hogy a francia főváros évszázadok óta az értelmiségiek, művészek, akadémikusok, írók kedvelt városa.

Salvador Dali kiállítás a Pompidou központban, folyamatos művészeti pezsgés Forrárosás: Dreamstime

Az elsők

A világon az első nyilvános sztriptíz előadásra 1894-ben itt Párizsban, a Moulin Rouge-ban került sor. De nemcsak ebben volt első a francia főváros: itt kezdték el először alkalmazni a házszámokat is.

Nini, a Moulin-Rouge táncosnője 1900 körül Forrás: AFP

Ne nyújts kezet a barátod barátjának!

A franciák sértőnek találják a nálunk megszokottnak tartott kéznyújtást: úgy tartják, ha bemutatnak egy baráti társaságban, akkor már te is barát vagy és nincs szükség ilyen formalitásokra. A puszit viszont ők is szeretik, csak éppen fordítva, először balról, aztán jobbról.

Balról indít Forrás: Dreamstime
Letépett mellbimbók, húsbárddal gyilkolók – Íme, a világ 7 leghalálosabb sorozatgyilkosa (18+)http://www.life.hu/kult/20160404-letepett-mellbimbok-husbarddal-gyilkolok-ime-a-vilag-7-leghalalosabb-sorozatgyilkosa-anatoly.htmlSzörnyű bűntettek elkövetői, akik végül megkapták megérdemelt büntetésüket. Cikkünkben a világ legszörnyűbb sorozatgyilkosait gyűjtöttük össze. Jobb, ha csak így nézel szembe velük! Kult--Bazi nagy mozis lagzik: a legfergetegesebb esküvők a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20160331-bazi-nagy-mozis-lagzik-a-legfergetegesebb-eskuvok-a-filmvasznon-negy-eskuvo-es-egy-temetes.htmlAz a bizonyos nagy nap természetesen a filmesek fantáziáját is számtalanszor megihlette a maga izgalmával, érzelmeivel, szorongásával, humorával, vagy épp drámájával. A mozikba érkező Bazi nagy görög lagzi 2 kapcsán összegyűjtöttünk 7 különlegesen emlékezetes esküvőt a filmvilágból. Kult--9 legendás zenészélet a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20160326-9-legendas-zeneszelet-a-filmvasznon-sid-es-nancy-the-doors.htmlHíresek a dalaik révén és rajongók milliói számára fontos az alakjuk, így igazán hálás filmtémát jelentenek – ráadásul a listánkon szereplő zenészek a sorsuk kacskaringóival bőven szolgáltattak drámai alapanyagot is a róluk szóló életrajzi mozikhoz. Összegyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinket a témában. KultNorthfotoMiért halt meg Mágnás Elza? http://www.life.hu/kult/20160317-filmkritika-felvilag.htmlAz I. világháború kitörése előtt a magyar bulvársajtó a hírhedt luxuskurtizán, Mágnás Elza (Kovács Patrícia) halálhírétől volt hangos. Elza holttestére egy a Dunából kihúzott utazókosárban találtak rá. A nő meggyilkolására több embernek is lehetett indítéka: a kitartójának, Maxnak (Kulka János); a szeretőjének, Gergelynek (Sándor Péter), a komornájának, Rózsinak (Gryllus Dorka) és az új cselédnek, Katónak (Döbrösi Laura). Istók Levente kritikája. KultÁrvaturizmus Kambodzsában - egy hely, ahol már szinte minden eladóhttp://www.life.hu/kult/20160224-arvaturizmus-kambodzsaban-egy-hely-ahol-mar-szinte-minden-elado.htmlKambodzsa 20. századi történetében a háború, a politikai instabilitás és a tömeges népirtás a mindennapi élet szerves részévé vált. Bár a Vörös Khmer-rezsim óta már felnőtt egy új generáció, és az ország lassan újjáéled a terrorból, ennek ellenére a terület még ma is Ázsia egyik legelmaradottabb és legszegényebb térsége. Kult--Íme, a 7 legemlékezetesebb film a leszbikus szerelemrőlhttp://www.life.hu/kult/20160213-ime-a-7-legemlekezetesebb-film-a-leszbikus-szerelemrol-egymasra-nezve-fulledtseg-redvas-amal-a.htmlA héten mozikba kerülő, hatszoros Oscar-jelölt Carol a nők közti szerelem nevezetes regényét vitte mozivászonra Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével — mi pedig ezen alkalomból összegyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinket ebben az izgalmas témában. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.