Quimby: "A részeg partik nyomai most látszódnak meg igazán"

zene interjú Quimby fesztivál politika budapestpark2016 zenekar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén tölti be 25. születésnapját hazánk egyik legnépszerűbb zenekara. A fiúk az ünneplés mellett persze nem feledkeznek meg a kemény munkáról sem, mely az elkövetkezendő hónapokban vár rájuk: hamarosan kezdetét veszi a fesztiválszezon, készülőben egy új lemez, november 26-án pedig egy születésnapi nagykoncerttel örvendeztetik meg a rajongókat. Ennyi év elteltével az ember bátran mondhatja, hogy már nincs olyan dolog, melyet ne élt volna meg. Vagy mégsem?

A zenekar két tagjával, Varga Liviussal és Gerdesits Ferenccel a banda stúdiójában találkoztam, ahol én is szemügyre vehettem a Quimby legendás hangszereit és relikviáit, sőt egy spontán "koncert" is lezajlott az interjú végén.

Gerdesits Ferenc és Varga Livius Fotó: Origo

25 éves lett a zenekar. Mit jelent számotokra az öregedés a magánélet, és a zenekar szempontjából?

Varga Livius: Egész gyermekkoromban azt hallottam, hogy nincs öregedés, csak szellemileg. Minden szellemi és testi hanyatlást ki lehet tolni, és itt beszélhetünk akár a zenekarról is. Ennek egy oka van: mindig legyél aktív! Nem nyersz örök életet, de több tapasztalattal leszel gazdagabb.

Gerdesits Ferenc "Faszi": A test egy idő után elöregszik, és már nem úgy mennek a dolgok, mint régen. Aki mást állít az vagy nagyon ügyes, vagy nagyon ügyesen hazudik. Az én elvem, hogy az ember hazudhat bárkinek, de saját magának nem ajánlott. Érezhető az évek múlása főleg olyan hangszerek használata közben, mint a miénk.

Amit a testeddel műveltél az elmúlt 30 évben, az egy idő után visszaüt. A sok marháskodás, az agyatlanul lejátszott bulik, és a részeg partik nyomai most látszódnak meg igazán.

Hogy érted pontosan, hogy meglátszódik?

Gerdesits Ferenc "Faszi": Egész egyszerűen fáj. Ha valamit ilyen hosszú ideje csinálsz, az egy idő után már tényleg érezhetővé válik. A koncertet gond nélkül végignyomom, de a színpadról lejőve már rosszabbul érzem magam. Nehezebben regenerálódom.

Fotó: Origo

Az évek alatt volt olyan pillanat, amikor feladtátok az elveiteket egy-egy jobb ajánlat érdekében?

Gerdesits Ferenc "Faszi":

Igen. Volt olyan, hogy nem a sört, hanem a whiskyt választottam.

Varga Livius: A választás nálunk abszolút közös. Rengeteg vita és függőben lévő ügy van, de ez folyamatosan így volt.

"Family together":ez arra utal, hogy folyamatosan meg tudjuk újítani a barátsági szerződésünket.

Az elvek néha megváltoznak az évek alatt. A zenekar életében is adódtak olyan dolgok, amikor nem törnünk, hanem hajlanunk kellett.

Melyik a fontosabb számotokra: a szakma vagy a közönség elismerése?

Gerdesits Ferenc "Faszi": Ez egy nagyon jó kérdés, mert a szakma elismerése mindig is egy igen hullámzó dolog volt. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem a közönség véleményére figyelünk, mivel ők sokkal elnézőbbek. A szakma viszont fikázóbb. A rockzenei kritikák nagytöbbsége szerintem baromság.

Ha végignézed a rockzene történetét, akkor kiderül, hogy az összes világhírű banda albumait (The Rolling Stones, Led Zeppelin) sok támadás érte az évek alatt. És ezzel mit értek el? Semmit, hiszen ezek a lemezek később korszakokat és zenei műfajokat teremtettek.

Zenészek generációinak adtak tápanyagot. Tőlem akár engem is lehúzhatnak, csak nehogy válaszoljak.

Varga Livius: Egyetértek. Nekem Faszi a szakma. Az elmúlt 20 évben, amit tanultam, azt neki köszönhetem.

Fotó: Origo

Gerdesits Ferenc "Faszi": Már sokkal többet tud a Livius, mint én.

Varga Livius: Na, azért ez nem így van.

Volt olyan pillanatotok az évek alatt, amikor veszélybe került a zenekar jövője?

Gerdesits Ferenc "Faszi": Ugye te is tudod, hogy ez beugratós kérdés?

Szerinted?

Gerdesits Ferenc "Faszi": Még ha csak pillanatról beszélhetnénk (nevet).

Varga Livius:

Vagy egyről. Minden zenekar - különösen a Quimby élete - olyan, mint egy vékony jég.

Gerdesits Ferenc "Faszi": Bizony. Nálunk volt egy olyan "pillanat", ami igen elhúzódott. Valójában az elején fel sem fogtuk, hogy milyen veszélyben vagyunk. Volt is egy másfél évünk, amikor nem is csinálunk semmit.

Ilyenkor derül ki, mennyire is vagytok összetartóak?

Varga Livius: Inkább a megoldás során. Voltak kétségbeesések. Amikor viszont a kulcsfigura megtette a megfelelő lépést, akkor onnantól kezdve megadtuk a kellő segítséget: azt az összetartást, ami összefogott minket.

Fotó: Origo

Ha ti kapnátok felkérést egy politikai rendezvényen való fellépésre, akkor igent mondanátok?

Varga Livius: Kapunk, de nem vállaljuk el. Nem kell összekeverni a Kossuthot a vasúttal. Szerintem ez rosszra vezet, de mi nem is akarunk mások felett pálcát törni.

Gerdesits Ferenc "Faszi":

Megbélyegzőek az ilyen dolgok. Hoznék egy példát. Legutóbb a The Rolling Stones felszólította Donald Trumpot, hogy azonnal fejezze be az ő dalaik használatát a kampánya alatt. Miért? Mert valószínűleg beskatulyázták őket.

Magyarországon sokan tettek hasonló dolgokat, és rajtuk is maradt néhány jelző. Nem mondunk neveket, mert nem akarunk ezzel is ingyen reklámot biztosítani nekik.

És a szakma is rosszabbul néz rájuk?

Varga Livius: Persze. Különösen azok, akik teljesen más magánvéleményen vannak a dolgokról. Kishazánkban mindenki marhára ért a politikához.

Gerdesits Ferenc "Faszi":

Mi a tíz millió futballista, a tíz millió énektanár, és a tíz millió történész országa vagyunk. Ezekhez mindenki ért nálunk.

Nem szeretnénk, ha megmondanák nekünk, hogy mi a jó, és mi a nem jó. Nem akarunk igazságot tenni a fejekben.

Fotó: Origo

Hogy bírjátok fizikailag ezt a sok fellépést és fesztvált? Mivel tartjátok kordában magatokat?

Varga Livius: Én nem mondanám, hogy mindig kordában tartottam magam. Most már viszont elmondhatom. Ez maga egy nagy fejlődés.

Gerdesits Ferenc "Faszi": Nyilvánvalóan nem bírjuk már úgy, mint fiatalabb korunkban. Bár én a zenében elsősorban a zenélést szeretem, sokan csak a többi vonzatot látják. Nálam a zene jelenti a csúcspontot. Lehet persze csúcspont előtte is a pultnál, de engem ez már annyira nem érdekel.

Van valami életfilozófiátok?

Varga Livius: Nekem az, hogy nyugi. Nem tudom sajnos mindig megvalósítani, de ez az egy szó, amit mindig többször is mondogatok magamnak.

Gerdesits Ferenc "Faszi":

Én sokkal egoistább lettem. Nekem ez az életfilozófiám. Eddig mindenkinek mindent megadtam, most viszont én jövök.

Most már jobban megfontolom, hogy amit kérnek tőlem, az mennyire jó nekem, és végül ennek tükrében döntök.

Fotó: Origo

Meséljetek kicsit az új albumról. Mit jelent pontosan, hogy az új lemez hajazni fog a bolhapiacok világára?

Varga Livius: Ez egyelőre egy munkacím, egy allegória. A bolhapiac sokszínűsége, maga az "elpiacosodott világ" külső, illetve belső történése, mint vonzat témája lesz ennek a lemeznek.

A munkacím szimbolizálja, hogy itt tényleg mindig minden eladó, de el kell dönteni, hogy melyik mennyire értékes. Sok szerzős lesz a lemez, tehát mindenki hozza az ötleteit, aztán abból együtt kidolgozunk valamit.

Gerdesits Ferenc "Faszi": Minden lemeznél van egy vezérfonal. Az előzőnél például kaktusz volt, ezért is lett Kaktuszliget a címe. Akkor úgy éreztük, hogy az összes született dal poros, sivatagos, kaktuszos hangulatot áraszt.

Mit gondoltok? Magyarországon könnyű híres zenésszé válni?

Gerdesits Ferenc "Faszi": Nem. Szerintem a magyar közönségben van valami furcsa. Volt olyan koncertünk, amikor rajtunk kívül két másik banda is fellépett. Egy jegy áráért mindhármunkat meghallgathattad, a közönség azonban csak a mi fellépésünk előtt kezdett el megérkezni a helyszínre.

Ameddig az emberek szeme csak azon akad meg, ami óriási és hatalmas, addig nagyon nehéz lesz. Én nagyon nem lennék most feltörekvő, fiatal magyar muzsikus.

Hazánkban a mulatós vonulat megy a legjobban.

Fotó: Origo

Varga Livius:

Amikor mi kezdők voltunk, akkor több zenész, köztük Nagy Feró mondta nekünk a következőt: Gyerekek, Magyarországon mindennel be lehet futni, csak muszáj csinálni 15 évig, ugyanisennyi idő után leszel akkora, hogy a sok jó közül talán téged választanak.

Vannak ma már olyan zenekarok, akik sokkal jobban használják a közösségi oldalak nyújtotta lehetőségeket, ezzel pedig építik a csapatot. Ha valakinek van valamilyen különlegessége, akkor sokkal gyorsabban felfigyelnek rá a fiatalok és nem biztos, hogy kell 15 év a sikerhez.

Mire számíthatnak tőletek a rajongók a közeljövőben?

Varga Livius: Június 11-én belekiabáljuk a budapesti éjszakába, hogy hivatalosan is elkezdtük a fesztiválszezont. A következő hónapokban kezdetét veszi a nyári szezon, ahol nemcsak a szakmabeli kollégákkal, de a felszabadult közönséggel is találkozhatunk.

A cseresznye a torta tetején viszont a november 26-i születésnapi nagykoncertünk lesz, melyen számtalan meglepetéssel készülünk.

Fotó: Origo

Támogatott tartalom

Punnany Massif: "Kurvának kell lenni, de nem nyitjuk szét teljesen a lábunkat"http://www.life.hu/kult/20160508-punnany-massif-a-fiuk-oszinten-beszelnek-a-nokrol-penzrol-es-a-politikarol-interju.htmlA pécsi zenekar a hiphopból indult, mára viszont mondhatjuk, hogy messze túlnőtt a keretein: többmilliós nézettségű videók, telt házas koncertek és országos ismertség. A zenekar három év után most egy új kislemezzel jelentkezik, de az idei év egyfajta alkotói elvonulásról fog szólni. Hogy miért? Többek között erre is kerestem a választ, amikor interjúra hívtam őket. KultFotó: Szabó Gábor - OrigoHősök: "Soha nem akartunk begyöpösödött banda lenni"http://www.life.hu/kult/20151121-hosok-jovore-tizenot-eves-hazank-egyik-legnepszerubb-hip-hop-csapat.htmlVajon mitől lesz ma valaki Magyarországon igazán sikeres előadó? Ez nem az Egyesült Államok, ahol hatalmas a zenei piac, így a legkisebbek is vígan elélnek egy rádiós toplistából. Itthon keményen meg kell dolgozni, mind a szakma, mind a rajongók elismeréséért. Erre jó példa a Hősök, hazánk egyik legnépszerűbb hiphopegyüttese. A csapat jövőre ünnepli a 15. születésnapját, és bár az évek alatt sokat formálódtak, mindig megőrizték az egyediségüket. Kíváncsi voltam, vajon mi is az ő népszerűségük valódi kulcsa. Kult--Wellhello: "Nekünk nem apuci vette, mi küzdöttünk a sikerért!"http://www.life.hu/kult/20160211-wellhello-fluor-es-diaz-oszinten-a-szerelemrol-zenerol-es-a-magyar-popkulturarol-interju.htmlEgy energikus és pörgős bandával, a Wellhello tagjaival beszélgettem, akik szinte berobbantak a hazai zenei piacra, és meghódították nemcsak a rádiók toplistáit, de a női szíveket is. Kult--Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere: "A drogok kinyitottak bennem egy kaput"http://www.life.hu/kult/20160523-vad-fruttik-liko-marcell-interju-a-drogokrol-zenerol-eletrol-es-a-magyar-popkulturarol.htmlA 37 éves énekes élete korántsem mondható eseménymentesnek. Személyiségfejlődését nagyban befolyásolta a családja által adott ingerek és sérelmek, melyeket dalszövegekben és versekben adott ki magából. Főiskolás éveit "drogos utazásként" említi, mely nagy hatással volt a későbbi művészetére. Kult--Sokkoló fotók! Vadállattá változott egy fiatal lány http://www.life.hu/kult/20160526-brutalis-fotok-a-fiatal-lany-elkepeszto-sminkes-munkaitol-leesik-az-allad.html16 éves művész azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy különböző félelmetes lények "bőrébe bújt", persze csak a fotók kedvéért. KultOrigoMuhammad Ali élete képekben - A legendás sportoló legemlékezetesebb pillanataihttp://www.life.hu/kult/20160604-muhammad-ali-bokszolo-legemlekezetesebb-pillanatai.htmlElhunyt Muhammad Ali, minden idők legsikeresebb bokszolója. A Life.hu a legemlékezetesebb pillanataival búcsúzik a sportolótól. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.