"Az űr a legvégső határ" - a legemlékezetesebb világűrben játszódó filmek

film Star Trek világűr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már dübörög a mozikban a legújabb Star Trek-film, amely a széria legszebb hagyományaihoz méltóan az ismeretlen felfedezéséről és meghódításáról szól, természetesen a titokzatos világűrben. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a kedvenc, űrben játszódó filmjeinket – azokra koncentrálva, amelyekben nem idegen bolygókon, hanem valóban a kozmikus csillagközi térben bonyolódik a cselekmény.

2001: Űrodüsszeia (1968)

Stanley Kubrick műve úttörő volt abból a szempontból (is), hogy megmutatta a mozivásznon: milyen lehet az űrben lebegni és utazni — közben pedig a lét és a világegyetem legnagyobb kérdéseivel szembesülni. Mindezt ráadásul alig néhány évvel az emberiség első űrutazása után, mégis máig érvényes módon.


Star Wars-széria (1977- )

Létezhet olyan űrfilmes toplista (egyáltalán filmes toplista), amin nincs rajta a Star Wars? A gonosz galaktikus Birodalom elleni lázadás és a Skywalker család újraegyesülését elmesélő klasszikus trilógia után George Lucas az ezredforduló környékén elkészítette az előzményfilmeket is, most pedig már az évente érkező új Star Wars-filmek korszakát éljük, jedistül, fénykardostul, X-szárnyú űrhajóstul, Ezeréves Sólymostul.

Alien-széria (1979- )

Egy addig nem igazán létező alműfajt teremtett meg Ridley Scott a Nyolcadik utas a Halállal: az űrhorrorét, aminek azóta persze számos követője és utánzója lett. A teherszállító űrhajóra felkerülő gyilkos lény története aztán jó pár folytatást (A bolygó neve Haláltól az Alien 4-ig) és még crossovereket (Alien vs Predator) is megélt, most pedig Scott épp az előzményfilm (Prometheus) összekötésén dolgozik a klasszikus történettel.

Apollo 13 (1995)

Listánkon az egyetlen olyan film, amely valós események nyomán készült – hiába, a filmkészítők az űrben jobban szeretik a fantáziájukat szabadjára engedni. Persze az Apollo 13 nevű űrhajó sztorija olyan, aminél kitalálni sem lehet jobbat: a „Houston, baj van!” felhangzása után a hősiesség és az emberi dráma is a maximumig fokozódott, mire hazajutott a legénység.

Gravitáció (2013)

Ha van film, ami a lehető legjobban tudja érzékeltetni a súlytalanság állapotát és az űrben lebegést, akkor az a Gravitáció – és ezt nemcsak mi mondjuk, hanem tapasztalt űrhajósok is. Valami ilyesmiért találták ki a 3D-s filmezést, kár, hogy általában másra használják... Ráadásul ebben az esetben ez egy izgalmas, torokszorító történettel is párosult.

A galaxis őrzői (2014)

Azok a régi, jó kis űrkalandok a moziban, miért nem csinálnak mostanában már ilyen filmeket? Sokáig így sóhajthattak fel a műfaj rajongói, aztán megjött A galaxis őrzői, és nemcsak egy már letűntnek látszó hangulatot és stílust hozott vissza a mai filmvilág első vonalába, de mindezt teljesen mai módon tudta megtenni, hatalmas sikert aratva. Csoda hát, hogy jövőre jön a folytatás?


Star Trek-széria (1979-2016)

Annak idején a tévében indult, aztán a filmvászonra is átköltözött, az utóbbi időben inkább a moziban látható, de jövőre újra a képernyőkön is fut majd egy verziója: Gene Roddenberry gyermeke, azaz a Star Trek (az Űrszekerek fordítás valahogy sosem gyökeresedett meg) a hatvanas évek óta szórakoztatja a világ sci-fi rajongóit. Most épp a hazai mozikban is, Kirk kapitány, Spock és a társaik, meg persze az Enterprise űrhajó legújabb kalandjával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.