Már dübörög a mozikban a legújabb Star Trek-film, amely a széria legszebb hagyományaihoz méltóan az ismeretlen felfedezéséről és meghódításáról szól, természetesen a titokzatos világűrben. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a kedvenc, űrben játszódó filmjeinket – azokra koncentrálva, amelyekben nem idegen bolygókon, hanem valóban a kozmikus csillagközi térben bonyolódik a cselekmény.

2001: Űrodüsszeia (1968)

Stanley Kubrick műve úttörő volt abból a szempontból (is), hogy megmutatta a mozivásznon: milyen lehet az űrben lebegni és utazni — közben pedig a lét és a világegyetem legnagyobb kérdéseivel szembesülni. Mindezt ráadásul alig néhány évvel az emberiség első űrutazása után, mégis máig érvényes módon.


Star Wars-széria (1977- )

Létezhet olyan űrfilmes toplista (egyáltalán filmes toplista), amin nincs rajta a Star Wars? A gonosz galaktikus Birodalom elleni lázadás és a Skywalker család újraegyesülését elmesélő klasszikus trilógia után George Lucas az ezredforduló környékén elkészítette az előzményfilmeket is, most pedig már az évente érkező új Star Wars-filmek korszakát éljük, jedistül, fénykardostul, X-szárnyú űrhajóstul, Ezeréves Sólymostul.

Alien-széria (1979- )

Egy addig nem igazán létező alműfajt teremtett meg Ridley Scott a Nyolcadik utas a Halállal: az űrhorrorét, aminek azóta persze számos követője és utánzója lett. A teherszállító űrhajóra felkerülő gyilkos lény története aztán jó pár folytatást (A bolygó neve Haláltól az Alien 4-ig) és még crossovereket (Alien vs Predator) is megélt, most pedig Scott épp az előzményfilm (Prometheus) összekötésén dolgozik a klasszikus történettel.

Apollo 13 (1995)

Listánkon az egyetlen olyan film, amely valós események nyomán készült – hiába, a filmkészítők az űrben jobban szeretik a fantáziájukat szabadjára engedni. Persze az Apollo 13 nevű űrhajó sztorija olyan, aminél kitalálni sem lehet jobbat: a „Houston, baj van!” felhangzása után a hősiesség és az emberi dráma is a maximumig fokozódott, mire hazajutott a legénység.

Gravitáció (2013)

Ha van film, ami a lehető legjobban tudja érzékeltetni a súlytalanság állapotát és az űrben lebegést, akkor az a Gravitáció – és ezt nemcsak mi mondjuk, hanem tapasztalt űrhajósok is. Valami ilyesmiért találták ki a 3D-s filmezést, kár, hogy általában másra használják... Ráadásul ebben az esetben ez egy izgalmas, torokszorító történettel is párosult.

A galaxis őrzői (2014)

Azok a régi, jó kis űrkalandok a moziban, miért nem csinálnak mostanában már ilyen filmeket? Sokáig így sóhajthattak fel a műfaj rajongói, aztán megjött A galaxis őrzői, és nemcsak egy már letűntnek látszó hangulatot és stílust hozott vissza a mai filmvilág első vonalába, de mindezt teljesen mai módon tudta megtenni, hatalmas sikert aratva. Csoda hát, hogy jövőre jön a folytatás?


Star Trek-széria (1979-2016)

Annak idején a tévében indult, aztán a filmvászonra is átköltözött, az utóbbi időben inkább a moziban látható, de jövőre újra a képernyőkön is fut majd egy verziója: Gene Roddenberry gyermeke, azaz a Star Trek (az Űrszekerek fordítás valahogy sosem gyökeresedett meg) a hatvanas évek óta szórakoztatja a világ sci-fi rajongóit. Most épp a hazai mozikban is, Kirk kapitány, Spock és a társaik, meg persze az Enterprise űrhajó legújabb kalandjával.