Mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében Farkas Bertalan, aki valamivel több, mint 36 évvel ezelőtt indult el küldetésére.

A nyíregyházi sportreptéren pecsételődött meg a sorsa, itt szerette meg annyira a repülést, hogy eldöntötte, ezzel szeretne foglalkozni. Elvégezte a Repülőműszaki Főiskolát Szolnokon, majd a Szovjet Repülőműszaki Főiskola növendéke volt. Hatévi repülőtéri szolgálat után jelentkezett önként űrhajósnak. 

Farkas Bertalan és űrhajóstársa, Valerij KubaszovForrás: AFP

Kétéves kiképzés után indult el küldetésére az űrbe 1980. május 26-án a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol Farkas Bertalan és társa rengeteg tudományos kísérletet végzett. Érdekesség, hogy nyolcnapos űrbéli tartózkodása során egyik este ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek,  magával vitte a TV Macit is a világűrbe, és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját. 

Az űrhajó-szimulátor belsejébenForrás: AFP

Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Farkas Bertalan számos kitüntetést vehetett át a visszatérését követően, később alapító tagja lett az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének és az MTA kutatócsoportjának. 67 évesen ma már nyugalmazott dandártábornok.