Szereted a horrort? Vagy inkább az izgalmas thrillerek bilincselnek le jobban? És hogy állsz a zombifilmekkel? Sok remekmű látott már napvilágot ebben a műfajban - manapság fordulatokkal teli forgatókönyvekkel, remek rendezésben és nem utolsósorban világhírű maszkmesterek által megmunkált élőhalottakkal kerülnek a mozivászonra. 

De vajon mi egy jó zombifilm, hovatovább egy jó zombi ismérve? Legyen ijesztő? Élethűen mutassa be, milyen is lehet egy különleges vírus által az élő és a túlvilág között rekedni? A színészek mozgásán is múlhat egy-egy film sikere. Lássuk, melyek az elmúlt évek legjobb zombifilmjei, és melyek a legvalósághűbb élőhalottak.

Z világháború

Az amerikai nagyvárosban kitör a káosz: halálos járvány söpör végig az utcákon, amely harapás útján terjed. A globális méretűvé váló zombijárvány azzal fenyeget, hogy elpusztítja az emberiséget. Miután a főszereplő Lane (alias Brad Pitt) biztonságba helyezi családját, azon dolgozik, hogy megtalálja a járvány forrását, és megállítsa a terjedését. (Forgalmazó: UIP-Duna Film; 2013)

Z világháború-zombikForrás: UIP-Duna Film

Holtak hajnala

A Holtak hajnala a 21. század tempójához igazítva küldi rá az emberiségre a zombiinváziót. Kevesebb duma, több vérengzés. Nem bűvészkedik a műfajjal, pontosan azt szállítja, ami először jut eszünkbe a zombifilm szó hallatán, azt viszont pontosan, hiba nélkül. (Forgalmazó: UIP-Duna Film, 2004)

Holtak hajnala-zombikForrás: Universal Studios

Rec

Egy riporternő és annak operatőre egy csapat tűzoltót követnek az éjszakában, hogy műsort készítsenek a tűzoltók mindennapjairól. A kiszállás azonban rémálommá válik: egy idős nő megharapja az egyiküket, és mikor a rendőrség karanténba zárja az épületet, annak lakóival együtt csapdába kerülnek. Mindeközben egy rejtélyes fertőzés áldozatai ritkítják az épületben rekedteket. A spanyol rendezőpáros a kézikamerákkal teszi még izgalmasabbá az amúgy is adrenalinfokozó horrort. (Forgalmazó: Cirko Film, 2007)

Rec-zombiForrás: Castelao Productions

28 nappal később

A zombik veszélyesebbek és halálosabbak, mint valaha, de ez a film nem csupán egy profin kivitelezett vérfürdő. A zombi az önmagát felemésztő emberiség szimbóluma. Intelligencia, érzelem, mészárlás: ritkán látott egységbe forrasztották a zombifilmek szentháromságát. (Forgalmazó: InterCom, 2002)

Fear the walking dead

A Fear the Walking Dead visszavisz bennünket a zombi-apokalipszis kezdetéhez. Abban az időben járunk, amikor teljesen ismeretlen okokból viharos sebességgel változott a világ, amikor senki nem tudta pontosan, mi is történik, amikor az emberek addig megszokott élete fenekestől fordult fel, ráadásul úgy, ahogyan azt korábban soha senki nem képzelte volna. (AMC, 2015-)

Fear the walking dead-zombikForrás: AMC