Gyilkos a vízben: a filmvászon leghíresebb cápás kalandjai

zátony film mozi Cápa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már mozikban fut A zátony című film, amelyben a magányos (és persze bikinis) Blake Lively egyedül kénytelen megküzdeni az őt a kis tengeri sziklára űző nagy cápával – mi pedig megragadtuk a lehetőséget, és listára gyűjtöttük a mozivászon legemlékezetesebb kalandjait a félelmetes hátuszonnyal.

Cápa (1975)

Minden cápás filmek alfája és ómegája Spielberg korai rendezése, amely egyben a horror műfaját is megreformálta, megteremtette a blockbuster fogalmát, és amelyet többé-kevésbé azóta is másol minden gyilkos tengeri ragadozókkal riogató mozi. A maga idejében a hatására komolyan visszaesett a tengeri fürdőzés népszerűsége, a zenéje (is) klasszikus lett, a híres beállításai és mondatai pedig máig élnek.

Háborgó mélység (1999)

Amikor az ember belenyúl a természetbe, annak rossz vége lesz: ezt a horrorsémát használja fel ez az akciófilm is a kilencvenes évek végéről, amiben gyógyászati kutatás céljából folytatnak génmanipulációt cápákon, de az eredmény nem egészen azt hozza, amit a tudósok reméltek. Főleg, miután elszabadulnak a fenevadak.

Némó nyomában (2003)

A cápák persze nem csak a félelem és rettegés, de a nevetés forrásai is lehetnek a mozivásznon. Mint például a Pixar emlékezetes mesefilmjében, amelynek ugyan csak mellékszereplője Bruce, de annál emlékezetesebb: egy olyan cápa, aki szeretné leküzdeni a ragadozóösztöneit, ezért önismereti terápiás csoportba jár. És segít Pizsinek megmenteni a fiát.

Nyílt tengeren (2003)

Minden búvár rémálma esik meg ebben a torokszorító, minimalista filmben egy turistapárral: mire feljönnek a víz alól, az őket fuvarozó hajó már messze jár. A tenger közepén magukra hagyva kell kitalálniuk valamit, miközben természetesen felbukkan a nevezetes formájú hátuszony is a víz alól...

Cápamese (2004)

Ha a tenger alatti világ egy animációs mesefilmben az emberi társadalmat mintázza (márpedig ez általában így szokott lenni), akkor abban a cápák minden bizonnyal a legrosszabb fiúk – azaz a gengszterek. A Cápamesében konkrétan maffiózók, akikkel egy nagyszájú kishalnak gyűlik meg a baja, de szerencsére akad a gengsztercsaládban egy jóérzésű, vérontásra kevéssé hajlamos trónörökös is.

Sharknado – Cápavihar (2013)

Gagyi cápás filmből rengeteg született az évtizedek során: nagyrészt Spielberg alapművének sablonjai nyomán, olcsó ijesztgetésben utazva, sokszor egyenesen videóra-tévébe szánva a végeredményt. Ezt a „műfajt” emelte új szintre a híres Asylum stúdió, amikor olyan cápákról készített filmet, amiket tornádó kap fel(!) és repít a szárazföldre(!), hogy ott gyilkoljanak. Az „annyira rossz, hogy már jó” jegyében népszerűvé vált sorozat pedig azóta pedig számtalan folytatással és legkülönfélébb egyéb szörnyek keresztezésével bővült.

A zátony (2016)

Augusztus közepe óta látható a mozikban a legújabb cápás kaland, amely egyszerre félelmetes, drámai és látványos: főhőse egy szörföslány, akit cápa támad meg a partok közelében, ő pedig egy kis kiugró sziklán talál menedéket – a baj csak az, hogy nincs, aki segítsen neki, a cápa pedig nem tágít. Ha ott marad, meghal, ha elindul a partra, meghal. Hogy végül a két tökéletes test küzdelméből ki kerül ki győztesen, derüljön ki a moziban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.