haditudósítás fényképész Robert Capa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
20. század egyik legjelentősebb fotósa Robert Capa, aki rövid élete során öt csatatéren is fotózott. Ha éppen nem fényképezőgépével járta a világot, akkor viszont nagykanállal habzsolta az életet! Híres képeivel emlékezünk a magyar származású fotósra.

Robert Capa dokumentarista és haditudósítóként vált híres, elismert fotóssá. 1913. október 22-én Friedman Endre néven látta meg a napvilágot Budapesten. A gimnáziumi éveit Magyarországon töltötte, de utána Berlinben tanult, később pedig Párizsba emigrált. Nevét állítólag azért változtatta meg, hogy bármilyen nyelven könnyen kimondható legyen, ettől várt megbízásokat újságíróként vagy fotósként, amely szakmákat még Berlinben sajátított el.

Robert Capa: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." Forrás: Magnum

Nemcsak az új név miatt, de Robert Capa keresett fotós lett. Rövid élete során öt csatatéren fotózott, a halál is munka teljesítése közben érte. Az Indokínában zajló függetlenségi háborúról tudósított, amikor a parancsnok határozott figyelmeztetésének ellenére felkapaszkodott egy kis dombra, taposóaknára lépett, amely azonnal megölte. Robert Capa ma lenne 103 éves, az egyik legjelentősebb fotósra leghíresebb képeivel emlékezünk.

/1610/Rober20161022115659Forrest Gump, Robert Langdon és társaik: Tom Hanks legemlékezetesebb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20161018-tom-hanks-legemlekezetesebb-szerepei-az-inferno-kapcsan.htmlŐ az egyik legszimpatikusabb hollywoodi sztár, és általában szimpatikus karaktereket is alakít: a leggyakrabban emberségükkel kitűnő hétköznapi hősöket. A frissen mozikba került Inferno kapcsán összegyűjtöttük Tom Hanks karrierjének legfontosabb szerepállomásait. KultOrigoNosztalgia és önismeret: érdekes programokra invitálunk http://www.life.hu/kult/20161019-kulturalis-programajanlo-eloadas-es-rapulok-koncert-is-szerepel-a-listan.htmlMozi, koncert és érdekes előadás is szerepel a listán, úgyhogy bárki megtalálja a kedvére valót a következő összeállításunkban. Bár a hőmérő higanyszála már a minuszokat súrolja, attól még nem kell bezárkóznod a négy fal közé. Nézz körül a nagyvárosban, hiszen számtalan izgalmas és érdekes program vár rád. Vedd elő a naptárad, és írd be a következő eseményeket. KultOrigoA 90-es években ilyenek voltak a tinédzserek szobáihttp://www.life.hu/kult/20161019-ilyenek-voltak-a-90es-evekben-a-tinedzserek-szobai.htmlMinden tinédzser rajongott valakiért, legyen az mondjuk egy énekes, vagy fiúbanda. Imádatának jeleként pedig általában poszterekkel pakolták tele a szobáikat a fiatalok, minél több volt, annál jobb. Ma már ez nem annyira népszerű, de a 90-es években létezni sem tudtak volna nélkülük! KultOrigoMattyasovszky-Zsolnay Zsófia: „Bármit, csak kerámiát soha többet!”http://www.life.hu/kult/20161018-interju-zsolnay-vilmos-ukunokajaval-mattyasovszky-zsolnay-zsofiaval-a-privatizalasrol-a-haboru.htmlA Zsolnay nevet senkinek sem kell bemutatni. A Zsolnay Vilmos által alapított cserépmanufaktúra a századforduló elején élte virágkorát, Angliától Franciaországig, az USA-tól Oroszországig számos országban fellelhetőek az általuk készített termékek. A háború okozta nehézségekről, az elkobzásról és privatizálásról az alapító Zsolnay Vilmos ükunokájával, Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiával beszélgettünk. Kult--Boldog születésnapot! 90 éves lett Micimackóhttp://www.life.hu/kult/20161014-90-eve-adtak-ki-a-a-milne-micimacko-cimu-regenyet.html1926. október 14-én jelent meg Alan Alexander Milne egyik legnépszerűbb reménye, a Micimackó. KultOrigoNem bírt élni férje a magyar színésznő nélkül: halála után öngyilkos letthttp://www.life.hu/kult/20161014-dajka-margit-utolso-ferje-lajtos-arpad-nem-birt-felesege-nelkul-elni-halala-utan-megmergezte-magat.htmlDajka Margit október 13-án, 109 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. A Kossuth-díjas színésznő vezető egyénisége lett a magyar filmművészetnek. Négyszer házasodott, az utolsó férje a halálba is követte őt. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.