Január 6. - A farsangi szezon kezdete

farsang Január 6 hagyomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 6-án kezdetét veszi a farsangi szezon. De mi is pontosan ez az ünnep? Mit érdemes tudni róla?

A farsangi időszak vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig tart. Hivatalosan a húsvét vasárnapot megelőző 40. nap a hamvazószerda, ekkor kezdődik a böjt. Idén március 1-re esik hamvazószerda, ezt követi a böjt időszaka.

A farsangi hagyományoknak nem nehéz megfelelni, hiszen szinte csak

egy dolgunk van: jókat kell mulatozni,

abban pedig mi, magyarok elég jók vagyunk.

A keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá semmilyen vallási ünnep, a gazdag néphagyományokon alapszik. Persze nem volt ez mindig ilyen népszerű szokás, hiszen a kereszténységet megelőző időszakban, a 16.-17. század "erkölcsösei" tiltották, mert szerintük bujaságot szimbolizál.

Farsang farka

A farsang legkedveltebb időszaka a farsangi karnevál, más néven a farsang farka. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, melyet hamvazószerda és a böjt követ. Ekkor vannak a legnagyobb mulatságok, és ezzel egy időben el is búcsúztatjuk a telet.

Számos városban rendeznek ilyenkor karneválokat, mint például Rio vagy Velence, itthon pedig a legnevezetesebb farsanghoz kapcsolódó ünnep a mohácsi busójárás. Ez egyfajta télbúcsúztató, tavaszköszöntő, termékenységet hozó, oltalmazó ünnep.

Űzd el a telet, csalogasd a tavaszt! Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A mondák szerint a mohácsi láp és ligeterdőbe kényszerült őslakosok megelégelték a rabigát, ezért ijesztő maszkokat készítettek, zajkeltő eszközöket készítettek és azokkal űzték ki a törököket Mohács területéről.

Elbúcsúztak Carrie Fishertől és édesanyjátólhttp://www.life.hu/kult/20170106-elbucsuztak-carrie-fishertol-es-edesanyjatol-debbie-reynoldstol.htmlTemetés előtti, zártkörű megemelékezést tartott Carrie Fisher és Debbie Reynolds családja a rokonoknak és a barátoknak. A ceremóniáta 84 évesen elhunyt Reynolds házában tartották, ahova olyan hírességek érkeztek, mint Meryl Streep, Ellen Barkin, vagy Gwyneth Paltrow. KultOrigoÍme, azok a nők, akiknek nagyon jól áll a férfimunkahttp://www.life.hu/kult/20170104-fotosorozat-a-nokrol-akik-ferfimunkat-vegeznek.htmlVannak olyan munkák, amelyeket a közvélemény szerint nem végezhetnek nők. Kevés nőnemű hentest vagy tűzoltót ismerünk, mégis vannak olyan hölgyek, akik a férfiak által uralt területre merészkednek, és nagyon is helyt állnak! Nézd meg összeállításunkat ezekről az inspiráló nőkről. KultOrigoMég idén elkezdhetik a Szex és New York 3 forgatásáthttp://www.life.hu/kult/20170104-meg-iden-elkezdodhet-a-szex-es-new-york-3-forgatasa.htmlMinden igazi Szex és New York-rajongó reménykedik abban, hogy lesz még folytatása a sikeres mozifilmeknek. Többször felröppent már a 3 mozi forgatásának híre, ezúttal azonban kiderült, hogy még idén elkezdenék a készítését. Kult--Katalin hercegnő a legjobbak között – Tehetségével hatalmas meglepetést okozotthttp://www.life.hu/kult/20170103-a-brit-kiralyi-fotoakademia-tagja-lett-katalin-hercegno.htmlTiszteletbeli örökös tagjává fogadta kedden Katalin cambridge-i hercegnőt a brit fotográfusok királyi társasága. Az akadémiai rangú szakmai szervezet vezérigazgatója, Michael Pritchard Vilmos herceg feleségének "tehetségével és lelkes elszántságával" indokolta a döntést. Kult--17 kilót hízott a jóképű magyar színész - Jó oka volt ráhttp://www.life.hu/kult/20170102-17-kilot-hizott-a-jokepu-magyar-szinesz-szalay-bence-viszkis-film.htmlA Viszkis-film sztárja, Szalay Bence a szerepe és a filmrendező, Antal Nimród kedvéért 17 kilót szedett magára. KultOrigoElhunyt a világhírű énekes - A színpadon esett összehttp://www.life.hu/kult/20170102-elhunyt-a-vilaghiru-enekes-a-szinpadon-esett-ossze-memo-morales.htmlMemo Morales, a pasodoble királya szilveszterkor adott koncertet Caracasban, amikor összesett a színpadon. 79 éves volt. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.