Ma lenne 82 éves Elvis Presley - 42 évesen hunyt el a világsztár

Elvis Presley Rock and Roll zene énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1935. január 8-án született Elvis Aaron Presley amerikai énekes, zenész és színész, kulturális ikon. Elvis a világ leghíresebb könnyűzenei énekese, mind a mai napig a rock 'n' roll királya, vagy egyszerűen csak a Király néven emlegetik, és holtában is hatalmas rajongótábora van. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből háromszor el is nyerte. Emellett 1971-ben a Grammy életműdíját is neki ítélték. 1977. augusztus 16-án halt meg szívrohamban: mindössze 42 éves volt. 

Elvis karrierje 1954-ben kezdődött, amikor a Sun Recordsszal dolgozott. Ő volt az egyik legelső énekese a a rockabilly műfajának, ami a gyors tempójú country és a rhythm and blues keveréke. Később a RCA Records adta ki a dalait:

első kislemeze, a Heartbreak Hotel 1956-ban jelent meg, és hatalmas sikert aratott.

Sosem látott képek kerültek elő Elvis Presley-ről

A Northfoto által közölt képek egy tinédzserlány emlékkönyvéből kerültek elő: Elvis Presley Németországban teljesített kötelező katonai szolgálatot nagyjából két évig, ez idő alatt készült az összesen nyolc darab fénykép. Úgy tudni, hogy a fotók tulajdonosa abban a szállodában dolgozott szobalányként, ahol a világhírűvé vált zenész is lakott. A sosem látott képek közül hatot alá is írt a sztár.

Visszatérése a hatvanas években, a katonaság után, felemásra sikerült, ugyanis javarészt filmszínészként foglalkoztatták, azonban

filmjeit és a hozzájuk tartozó filmzenei albumokat néhány kivétellel a kritikusok nem értékelték túl pozitívan.

Ekkor ismerte meg Priscillát, akinek hat évig udvarolt, majd 1967-ben feleségül vette. Az esküvő után kilenc hónappal megszületett egyetlen lánya, Lisa Marie Presley.

1968-ban végül visszatért a zenei színpadra, és hét év kihagyás után ott folytatta, ahol abbahagyta.

1971-ben megkapta a Grammy életműdíját,1973-ban az ő koncertjét közvetítették először műholdon keresztül, tehát január 14-én több mint egymilliárd ember látta Elvist élőben a világ minden táján.

Nem sokkal ezután egy 15 állomásos turnéra indult, amelyen néhány koncertet felvettek. Ezekből az anyagokból készült az év végén mozikban is vetített Elvis on Tour koncertfilm. A film Golden Globe- díjat kapott a legjobb dokumentumfilm kategóriában. A film bemutatása után, Augusztus 1-jén kislemezen is megjelent a filmben is szereplő

Burning Love című dal. Rendkívül sikeres volt, és Elvis egyik legismertebb száma lett.

Kukkants be Elvis Presley titkos szerelmi fészkébe!

Ötven évvel az után, hogy Roger Asquith bulvárújságíró lefotózta Elvis Presley titkos szerelmi villáját, a fotók nyilvánosságra kerültek. Az újságírók és az elvakult rajongók sem tudtak erről az ingatlanról, ahol a rock and roll királya gyakran borozgatott, mulatozott együtt legközelebbi barátaival és bújt össze szeretőivel.


1973. október 9-én Elvis elvált. Priscillával már 1972 februárja óta nem éltek együtt. Egészségi és fizikai állapota 1974 végén kezdett romlani. 1973-ban kétszer is túladagolta magát barbiturátszármazékokkal, és Demerol-függőségtől is szenvedett.

Ennek ellenére 1974-ben is intenzíven turnézott, bár fellépéseit egyre nehezebben bírta végigcsinálni.

Ilyenek voltak Elvis Presley utolsó napjai

Özvegye, Priscilla legendás férje utolsó napjairól mesélt. Mielőtt Elvis szívrohamot kapott, nagyon izgult a turnéja miatt. Erről beszélgetett utoljára Priscillával. „Szerette, amit csinált, de sok nehéz döntést kellett meghoznia. Aggódtam, hogy nincs jól, azonban ő állította, hogy minden rendben van – mondta az asszony. – Sosem mondhattam neki, hogy vigyázzon magára, mert úgysem vigyázott. Mindig csak azt bizonygatta, hogy jól van.”

1976-ban apja költségcsökkentésre hivatkozva kirúgta Elvis testőreit, a Memphis Mafiát, az igazi ok azonban valószínűleg az lehetett, hogy kiszivárogtattak némi információt a drogfüggőségéről.

1977-re Elvia állapota kétségbeejtővé vált. Önmaga groteszk figurája lett, elhízott, állandóan gyógyszereket szedett, mégis különféle betegségek gyötörték. Élete utolsó koncertjét június 26-án adta, Indianapolisban.

Augusztus 1-jén elbocsátott testőrei egy könyvet jelentettek meg, amelyben kitálaltak mindenről, Mi történt, Elvis? címmel. Ekkor már számtalan különféle betegségben szenvedett: zöld hályog, magas vérnyomás, vesekárosodás. Ennek ellenére újabb turnét tervezett, csak hogy cáfolja a könyvben leírtakat.

Az indulás előtt, augusztus 16-án azonban a barátnője, Ginger Alden eszméletlenül talált rá a fürdőszobában, szívrohamot kapott.

Azonnal a memphisi baptista kórházba szállították. Miután az újraélesztési kísérletek sikertelenek voltak, Elvist délután fél 4-kor hivatalosan is holtnak nyilvánították,

csupán 42 éves volt.

A temetése két nappal később volt, és óriási érdeklődés övezte. Legalább nyolcvanezren búcsúztak tőle a szertartáson. Halála után kislemezei és albumai a lemezeladási listák élére ugrottak.

Less be Elvis Presley álomszép otthonába!

Nem csak fanatikus rajongók vásárolhatják meg Elvis Presley mesés luxusotthonát: akinek van felesleges hétmilliárd forintja, már költözhet is a király egykori házába. Nézegess a királyi lakról mesés képeket ITT.
/1701/Ma_le201718912

Forrás: Wikipedia

22 Star Wars-érdekesség a Zsivány Egyesrőlhttp://www.life.hu/kult/20161222-22-star-wars-erdekesseg-es-kulonleges-informaciok-a-zsivany-egyesrol.htmlMár mozikban az új Star Wars-film, sőt, az elődeihez hasonló sikerrel hasít a nézők között, miközben sok tekintetben rendhagyó, új utakat jelző darab. Összegyűjtöttünk egy jó nagy adag különleges információt a Zsivány Egyesről! Kult--Steven Spielberg 70: egy páratlan rendezői karrier legfontosabb állomásaihttp://www.life.hu/kult/20161217-steven-spielberg-70-eves.htmlA mai napon ünnepli hetvenedik születésnapját a világ valószínűleg legismertebb filmrendezője, akinek több műfajban is klasszikus mozik egész sorát köszönhetjük, és aki vitán felül óriási hatást gyakorolt a globális filmipar alakulására évtizedeken át. A jeles napon karrierje legfontosabb filmjeit listára gyűjtve köszöntjük Steven Spielberget! Kult--Elképesztő életút: inspiráló művész lett a gerincbeteg lánybólhttp://www.life.hu/kult/20161217-rebecca-dann-kiphoscoliosissal-szuletett-fotomuvesz-lett-beole.htmlIszonyú fájdalmak gyötrik, korábban pedig gúnyolódások céltáblája volt Rebecca Dann. A lány kiphoscoliosissal született (gerince abnormális módon csavarodva-hajolva fejlődött ki), műteni sem lehetett, már az öngyilkosságon gondolkozott. Az életösztön és tudásvágy azonban legyőzte a legrosszabb gondolatokat, a lány továbbtanult, fotóművész lett. A szintén tolószékben ülő zseni, Stephen Hawking is megismerte a munkásságát, és inspirálónak nevezte Rebeccát. Kult--Félvilág: Kovács Patrícia és Gryllus Dorka díjat kapotthttp://www.life.hu/kult/20161127-spanyol-filmfesztivalon-dijaztak-a-felvilagbol-kovacs-patriciat-es-gryllus-dorkat.htmlA legjobb színészi alakításért járó elismerést vehette át Kovács Patrícia és Gryllus Dorka szombat éjjel a barcelonai Zoom Fesztiválon.KultOrigoFél órával később kezdte meg a Szigeten koncertjét Rihannahttp://www.life.hu/kult/20160812-fel-oraval-kesobb-kezdte-meg-a-szigeten-koncertjet-rihanna-sokan-elegedetlenek.htmlTíz óra után kezdődött el a Sziget legtöbbeket érdeklő fellépőjének Rihannának a koncertje. Az énekesnőállítólag pontosan tudta, a rendezvény szabadtéri koncertjeinek 11 órakor véget kell érniük a hangerő-szabályozások miatt.Kult--150 éves a budapesti állatkerthttp://www.life.hu/kult/20160807-150-eves-a-budapesti-allatkert-akkor-unnepelyes-megnyito-fontos-tarsasagi-esemeny-volt-a-varos.htmlSzázötven éve, 1866. augusztus 9-én nyílt meg Magyarország első állatkertje, a mai Fővárosi Állat- és Növénykert. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.