Tudtad, hogyan készültek fel a főszereplők a szexjelenetekre? Hogy miért kapott borostát a második részben Christian? Hogy mi az összefüggés A sötét ötven árnyalata és a nizzai terrortámadás között? A híres-hírhedt BDSM love story második része már hasít a világ és Magyarország mozijaiban, úgyhogy épp itt volt az ideje, hogy összegyűjtsünk róla egy nagy adag különleges információt. 

1. Az első rész rendezője (Sam Taylor-Johnson) és forgatókönyvírója (Kelly Marcell) is kiszállt a produkcióból 2015 tavaszán, és bejelentették, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem vesznek részt a folytatások elkészítésében. 

2. Ennek oka a pletykák szerint az volt, hogy nem bírtak kijönni a regényeket író E. L. Jamesszel, aki mindenbe bele kívánt szólni a készülő filmek kapcsán. 

Forrás: Youtube

3. A forgatókönyvíró így Niall Leonard lett – aki E. L. James férje, és aki eddig csak tévés produkciókban dolgozott ilyen minőségben.

4. A rendezői székbe pedig James Foley ült, aki szintén inkább tévésorozatok terén (Kártyavár, Twin Peaks, Wayward Pines) alkotott eddig maradandót. 

5. Amíg az első rész előtt csak öt hete volt a felkészülésre a késői szereplőválasztások miatt Jamie Dornannek, és emiatt nem is volt elégedett a izomzatával, addig most nyugodtan gyúrhatott eleget, és pontosan úgy nézhetett ki a (fél)meztelen jelenetekben, ahogyan szeretett volna. Micsoda megkönnyebbülés! 

Forrás: Youtube

6. Azzal viszont nem tudott mit kezdeni, hogy a filmben a szerelmi riválisát játszó Eric Johnson jóval magasabb nála, úgyhogy rendszeresen poénkodott is vele, hogy lehetőleg minél kevesebbet legyenek láthatók egymás mellett. 

7. Jeff Buckley-tól a „Lover you should have come over” című dal elhangzik a filmben, ugyanakkor nem szerepel a többi szám között a filmzenealbumon. 

8. Az első rész után számos olyan visszajelzés érkezett a nézők részéről, hogy Christian Grey nem annyira szexi (a manapság kevésbé trendi) teljesen simára borotvált arccal, így a második részre engedélyeztek Jamie Dornannek egy kis borostát is. 

Forrás: Youtube

9. Dakota Johnson elárulta, hogy mi szokott zajlani a forgatáson a szexjelenetek felvétele előtt: ő általában egy pohár whiskyvel készül fel, míg Jamie Dornan fekvőtámaszokat nyom. Ezenkívül mindig átbeszélik a felveendő jelenetet kettesben, a rendezőtől függetlenül is. 

10. A film forgatása épp egy éve, 2016 februárjában kezdődött, és júliusban ért véget, Franciaországban. 

Forrás: Youtube

11. Ez idő alatt pedig nem csak A sötét ötven árnyalata, de a leendő (2018 februárjában mozikba kerülő) harmadik rész, A szabadság ötven árnyalata jeleneteit is felvették. 

12. A stáb épp Nizzában forgatott, amikor megtörtént a tavaly nyári szörnyű terrortámadás, a tömegbe gázoló teherautóval. 

13. Színésznők, akik szóba kerültek Elena Lincoln, azaz „Mrs. Robinson” szerepére: Kim Catrall, Michelle Pfeiffer, Charlize Theron. 

14. A Mrs. Robinson gúnynevet Anastasia akasztja Christian egykori idősebb szeretőjére (és beavatójára a BDSM világába), ezzel pedig egy filmre utal: az 1967-es Diploma előtt című klasszikusra, amiben Anne Bancroft csábította el Mrs. Robinsonként az akkor még roppant fiatal Dustin Hoffmant. 

Anne Bancroft elcsábítja az ifjú Dustin Hoffmant a Diploma után című filmbenForrás: Youtube

15. Amikor Anastasia az előléptetése kapcsán az új titkárnőjével beszélget, a dialógusuk egy az egyben megegyezik a Dolgozó lány című 1988-as film egyik jelenetével. 

16. Ez pedig egy belső poén, hisz a Dolgozó lány ominózus jelenetében Melanie Griffith, az Anastasiát játszó Dakota Johnson édesanyja szerepelt. 

Melanie Griffith a Dolgozó nőbenForrás: Youtube

17. Sose gondoltuk volna, hogy Mr. Grey Vin Diesel-rajongó! A szülei házában lévő egykori szobájában látható a falon egy Riddick – A sötétség krónikája poszter. 

18. A film egyik jelenetében cigivel égetik ki Christian fotóját – miközben a karakternek vannak igazi, égő cigicsikkektől származó sebhelyei a szörnyű gyerekkorából. 

19. Érdemes nem kisietni a moziteremből a film végén, mert a stáblista közepe felé a leendő harmadik rész kedvcsináló előzetesét is megmutatják nekünk. 

20. A sötét ötven árnyalata 55 millió dolláros költségvetésből készült. 

Forrás: Youtube

21. Az amerikai nyitóhétvégéjén pedig 46,8 millió dolláros bevételt termelt, ami még úgy is nagy anyagi siker, hogy az első rész ennél sokkal erősebben (85 millióval) nyitott. 

22. Magyarországon a nézők szintén özönlöttek rá, de szintén kevésbé, mint az első részre, ami 200 ezer nézőt érdekelt az első hétvégén, a folytatás pedig 112 ezret.