Kilencvenhárom éves korában meghalt Paula Fox amerikai regényíró, aki saját életéből merítve írt történeteket veszteségről és elhagyatottságról gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Fox március 1-jén halt meg egy brooklyni kórházban, az otthona közelében, halálának hírét azonban csak a hét végén erősítette meg a lánya, Linda Carroll-Barraud – írta a The New York Times internetes oldala. 

Paula FoxForrás: Aurimages/Ulf Andersen / Aurimages/Ulf Andersen

Pályafutása során fél tucat regényt írt felnőtteknek, és húsznál is több könyvet gyerekeknek. Történeteinek szereplői összetett, független és gyakran zárkózott figurák. Felnőtteknek szánt írásai közül az 1970-ben megjelent Desperate Characters a leghíresebb. A széthulló házasságról szóló történetből egy évvel később film is készült azonos – magyarul Hova tűnt szép napok – címmel Shirley MacLaine és Kenneth Mars főszereplésével.

Fox 1974-ben megkapta a gyermekirodalom Pulitzer-díjaként emlegetett Newbery-érmet a The Slave Dancer című regényéért, amelynek középpontjában a 19. századi transzatlanti rabszolga-kereskedelem áll. 

Az írónő két memoárban mesélt hányatott gyermekkoráról és fiatal felnőtt éveiről.
A Manhattanben született Fox számos képeskönyvet és verset is írt kisgyerekeknek, valamint a középiskolás olvasóknak. Magyarországon Majomsziget címmel jelent meg regénye egy hányatott sorsú kiskamasz fiúról, aki kénytelen egy hajléktalanszállásra költözni.