21 érdekesség az Alien-filmekről

Forrás: Youtube -
film Alien mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a mozikban az Alien: Covenant, amely egyszerre szolgál folytatásul az öt évvel ezelőtti Prometheushoz és előzményül A nyolcadik utas: a Halálhoz és klasszikus társaihoz - miközben fényt derít minden idők legfélelmetesebb űrszörnyének eredetére is. Ezen jeles alkalomból pedig az Alien-filmek érdekességeiből szemezgettünk.

1. A legelső, 1979-es Alien-film, azaz magyar címe szerint A nyolcadik utas: a Halál minden kétséget kizáróan leghíresebb jelenete az, amikor az étkezőasztalon vergődő egyik űrhajós mellkasából-hasfalából kirobban egy újszülött kis szörny. Ennek ötletét az adta a forgatókönyvet író Dan O'Bannon számára, hogy Crohn-betegségben szenvedett, amelynek tünete a belek krónikus gyulladása, így egy különösen nehéz éjszaka után a film sztorijában írta ki a fájdalmait.

Az egyik űrhajós mellkasából kirobban egy újszülött kis szörny Forrás: Youtube

2. Amikor pedig felvették ezt a jelenetet, a többi szereplő természetesen tudta, hogy mi fog következni - de azt nem, hogy ennyire véres és gusztustalan lesz. Így amikor kaptak az arcukba a fröcskölő trutymóból, a meglepetésük nem csak színészi játék következménye volt, sőt Veronica Cartwright hanyatt esése a székkel nem is volt betervezve.

3. Az említett pillanatban a nemrégiben elhunyt színészlegenda, John Hurt az, akiből előtör a kis Alien - pedig eredetileg Jon Finch játszotta volna ezt a szerepet. De neki egy súlyos asztmaroham miatt vissza kellett lépnie (a filmben is köhögéssel kezdődik...), és jött helyette Hurt, rögtön az első napján ezzel a fincsi jelenettel kezdve.

4. A nyolcadik utas: a Halál volt az egyik első mainstream hollywoodi film, pláne a horror műfajban, amely Ripley (Sigorney Weaver) személyében egy erős nőt állított a középpontba, aki nemcsak hogy túléli az eseményeket, de végül egyedül le is győzi a szörnyet. A történet első változatában Ripley még férfi volt, de Ridley Scott rendező imádta az ötletet, hogy csavarjanak egyet a bevált felálláson.

Ripley nemcsak hogy túléli az eseményeket, de végül egyedül le is győzi a szörnyet Forrás: Youtube

5. A xenomorph névre keresztelt űrszörny különféle alakváltozatait és a filmben látható idegen eredetű űrhajót H. R. Giger svájci képzőművész tervezte. Vele a már említett Dan O'Bannon korábban már dolgozott együtt egy sci-fin: Alejandro Jodorowsky végül meg nem valósult Dűne-moziján.

6. A kifejlett xenomorph páncéljába a legtöbb jelenetben belebújt egy ember, és úgy mozgatta. Erre a feladatra még azt a Peter Mayhew-t is tesztelték, aki a Star Warsban Chewbaccát alakította, de végül nem ő, hanem egy 210 centis, nigériai származású grafikushallgató, Bolaji Badejo kapta a melót.

Newt és Ripley Forrás: Youtube

8. Mivel a film első verziója két és fél óra hosszú volt, James Cameron rendezőnek rövidítenie kellett rajta, ő pedig úgy döntött, hogy sok jelenet megkurtítása helyett inkább teljesen kihagy néhány részt. Ilyen volt az is, amiben Ripley meghalt kislányáról esett szó - ami magyarázta volna a karakter különösen erős motivációját Newt megmentésére.

9. Ebben a filmben bukkant fel először a gigantikus anyakirálynő-alien, amelyet már nem Giger tervezett, de így is nagy név alkotta: Stan Winston, aki olyan filmek speciális effektusait hozta létre, mint a Jurassic Park, a Terminátor 2. vagy az Avatar.

10. Sigourney Weavert Oscar-díjra jelölték Ripley újbóli megformálásért: ez volt az első alkalom, hogy valakit sci-fi vagy akciófilm főszerepéért a legrangosabb díjra nevezzenek.

Sigourney Weavert Oscar-díjra jelölték Ripley újbóli megformálásért Forrás: Youtube

11. A harmadik Alien-film (A végső megoldás: Halál, 1992) egy tehetséges, korábban kliprendezőként nevet szerzett alkotó első nagyjátékfilmje lett - aki csak sokadik választás volt a sorban a producerek részéről. David Fincher azonban meghálálta a bizalmat, és később olyan mozikat tett le az asztalra, mint a Hetedik, a Harcosok klubja, vagy legutóbb a Holtodiglan.

12. A harmadik rész forgatókönyve is sok változáson ment át az idők során, jó ideig az volt a koncepció, hogy a filmbeli bolygót szerzetesek lakják. Helyettük lettek végül elítélt bűnözők és erőszaktevők, de a kényszerű cölibátus végül is stimmelt.

13. A filmben Ripley végig kopasz, emiatt pedig Sigourney Weaver heti háromszor borotválta a fejét a forgatáson. Viszont a film befejezését később újraforgatták, amikor egyéb munkái miatt már nem engedhette meg magának a kopaszságot, így ezekben a jelenetekben speciális „kopaszparókát" visel.

14. A negyedik részben (Alien 4: Feltámad a Halál, 1997) már ember-alien keresztezésből létrejött szörnyszülöttek is láthatók, ezek egyikének pedig a rendező, Jean-Pierre Jeunet direkt kérésére a nemi szerveit is megtervezték. A filmből persze azt a látványt kivágatta a stúdió.

A negyedik részben már ember-alien keresztezésből létrejött szörnyszülöttek is láthatók Forrás: Youtube

15. Ez a Jean-Pierre Jeunet amúgy ugyanaz, akinek a világ egyik legcukibb filmjét, az Amélie csodálatos életét is köszönhetjük.

16. A 2012-ben érkező első előzményfilm, a Prometheus címét Ridley Scott azért választotta, mert szerinte a vonatkozó mitológiai történet is „a teremtésről szól: az istenekről, és a nekik ellenszegülő emberről".

17. Mindegyik Alien-filmben szerepel egy android, a nevük pedig a filmek keletkezési sorrendjében ábécérendbe is állíthatók: Ash, Bishop, Call, David és Walter.

18. Utóbbi kettőt Michael Fassbender játssza a Prometheusban és az Alien: Covenantban, utóbbiban egyszerre is. Így saját maga egy korábbi típusával is találkozik a sztori szerint, a két android pedig egyszerre tükörképe és ellentéte egymásnak. A D betű a 4., a W betű hátulról 4. az angol ábécében...

Walter Forrás: Youtube

20. Michael Fassbender pedig az alakításához saját bevallása szerint Peter O'Toole-t és az Arábiai Lawrence-t vette mintául. Az Arábiai Lawrence-re konkrét utalás is van a Prometheusban, az Alien: Covenantban pedig az egyik híres dalát énekli David.

21. Ridley Scott szándékai szerint a régi Alien-filmek és a mostani sorozat sztorija előbb-utóbb össze fog érni - de hogy ehhez hány film kell majd, arról összevissza nyilatkozik. Volt már szó 2, 3, sőt 4 további részről is, de mivel az Alien: Covenant bevételei nem alakultak annyira kiemelkedően, a kisebb szám a valószínűbb.

Emlékezetes anya-lánya párosok a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20170529-noi-mozis-generaciok-emlekezetes-anya-lanya-parosok-a-filmvasznon.htmlMár látható a mozikban az Ó, anyám! című vígjáték, amiben Goldie Hawn és Amy Schumer alakít nyaraló anyát és lányát, ebből a jeles alkalomból pedig mi is listára gyűjtöttük a kedvenc és legfontosabbnak tartott hasonló párosainkat. Kult--23 érdekesség A galaxis őrzői-filmekrőlhttp://www.life.hu/kult/20170524-23-erdekessegek-a-galaxis-orzoi-filmekrol.htmlMár épp a mozikban hasít nagy sikerrel a második rész, így itt az ideje, hogy összegyűjtsünk és átnyújtsunk egy nagy adag kevéssé közismert speciális információt az Űrlord, Mordály, Groot és a társaik filmes kalandjairól. KultOrigoA Gyilkos elmék színészei a sorozat kezdetén és mosthttp://www.life.hu/kult/20170525-a-gyilkos-elmek-szineszei-a-sorozat-kezdeten-akkor-es-most.htmlÁprilisban debütált a Gyilkos elmék legújabb, 12. évada az AXN-en. Tizenkét évad alatt nagyon sok minden történik. Itt nem csak a rengeteg bűnügy felderítésére gondolunk, hanem arra is, hogy a bő egy évtized elég hosszú időnek számít egy ember életében. Nézzük meg, hogy miként változtak kedvenc szereplőink ennyi év alatt, és hogy vajon miként alakult az életük. Kult--Vándor Éva: „Akit szeret az ember, azt nem kíméli!”http://www.life.hu/kult/20170517-vandor-eva-uj-darab-augusztus-oklahomaban-kapcsan.htmlÓriási erővel kavarja fel az eddig csendesnek hitt családi állóvizet új szerepében Vándor Éva. A Meryl Streep nyomdokaiba lépő színésznő a Pulitzer- és Tony-díjas Augusztus Oklahomában című darabban éles eszű, könyörtelen családanyát alakít, aki sorra rántja le a leplet az eddig elhallgatott problémákról. A Jászai Mari-díjjal kitüntetett színésznő szerint a szúrós, erős, magányos betegségében mégis esendő nőalak körül felsejlik az örökérvényű igazság, amely szerint sokszor azzal vagyunk a legkíméletlenebbek, akit igazán szeretünk. KultA legsúlyosabb válások a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20170502-hazastarsi-iszony-a-legsulyosabb-valasok-a-filmvasznon.htmlEgy házasságnak véget vetni sosem egyszerű dolog, és ezt filmen feldolgozni nem könnyű feladat — mégis nagyon sokféle emlékezetes megoldás született a mozivásznon a drámaitól a viccesen át a kegyetlenig. A frissen mozikba került Rég nem szerelem kapcsán a legemlékezetesebb filmes válásokat gyűjtöttük össze. Kult--Ezek a legszebb magyar szerelmes filmekhttp://www.life.hu/kult/20170403-legszebb-magyar-szerelmesfilmek.htmlEnyedi Ildikó Arany Medve-díjjal kitüntetett különleges szerelmes filmje, a Testről és lélekről jelenleg is fut a hazai mozikban - és kiváló apropót szolgáltatott számunkra ahhoz, hogy listára gyűjtsük a neves elődeit, azaz a legfontosabbnak tartott és kedvenc hazai romantikus mozijainkat. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.