Napra pontosan, 1918. június 10-én, 99 éve süllyedt el a magyar Titanicként is emlegetett SMS Szent István hadihajó.

Az SMS Szent István volt a magyar történelem egyetlen modern hadihajója volt. Mindössze egyetlen, végzetes küldetést élt meg.

Az összehasonlítás a Titanic sorsával abból a szempontból mindenképpen megállja a helyét, hogy szinte ugyanakkor készültek el. A Titanic 1912-ben állt forgalomba és már abban az évben odaveszett, míg a Szent István 1915-ben állt szolgálatba, és három évvel később teljesítette be sorsát. Összeköti a két tragédiát, hogy súlyos tervezési hibák is hozzájárultak a két hajó pusztulásához. A Titanic hajóteste gyengébb volt a vártnál, míg a Szent István alacsony vízkiszorítása, magas súlypontja és a lőtornyok elrendezése miatt volt sebezhető.

99 éve süllyedt el a magyar TitanicForrás: Life.hu

A Szent István éveken át lehorgonyozva állt a pólai kikötőben és a térség légvédelmét támogatta. Június 9-én kapott először parancsot az indulásra, azonban küldetése nem maradt titokban. Luigi Rizzo olasz kapitány kiszúrta a konvojt, motorcsónakokat küldött az ellenséges hajókra, amelyek két torpedót is kilőttek a csatahajóra.

Hajnali fél négykor érték a lövések a Szent Istvánt, amely 6 óra 5 perckor felborult és menthetetlenül süllyedni kezdett. Az 1100 fős legénységből 89 fő nem élte túl a tragédiát.