Eszenyi Enikő volt kollégája, Néder Panni Facebook-oldalán mondta el véleményét a Vígszínház igazgatójáról. Több közös munka után fogalmazta meg sorait, ami nagyon éles kritika: a színházi rendező megalázónak és méltatlannak tartja azt, ahogy Eszenyi bánt vele.

Eszenyi Enikő és Néder Panni együtt dolgoztak, de azóta Panni már Berlinben él. A régi sérelmeket megpróbálta elfelejteni, de egy újabb közös munka mindent előhozott belőle, legalábbis az ő állítása szerint. A színházi rendező a Vígszínházban rendezte a diplomamunkáját, amit a poszt szerint Eszenyi Enikő teljesen átrendezett. 

Eszenyi Enikőt támadta volt kollégájaForrás: Facebook/Eszenyi Enikő

„Véres és deprimáló próbafolyamat volt, annyi pozitív hozadékkal, hogy a főpróbahétre lebetegedett, én meg az utolsó erőtartalékokat mozgósítva visszaállítottam, amit tudtam" - írta Panni a Facebook-oldalán. Hozzátette, ezután külföldre kötlözött, és elfelejtette a sérelmeket. Később egy szakmai eseményen találkoztak újra, ahol rendezték a nézeteltéréseket, és Eszenyi munkát ajánlott Panninak. "Jött a következő felvonás egy telefonhívás formájában: nemzetközi kooperációról lenne szó, úgy érzi, én vagyok erre az alkalmas ember (...) A koncepció leadási határideje pár nap volt, ez alatt kellett valamit megszülni. Marsalkó Eszterrel, a dramaturggal gyorsan kitaláltunk egy remek koncepciót, pár héttel később utaztam is Lyonba, ahol már 6-7 európai színház igazgatóival, rendezőivel és dramaturgjaival ötleteltünk" - sorolta posztjában Panni, de Enikő eltűnt, a megkeresésekre nem válaszolt. "Eszterrel Stuttgartba utaztunk áprilisban, újabb tárgyalási körök. Nagyon sokat kellett harcolnom, hogy az ő repjegyét is kifizesse a színház – napidíjat egyszer sem kaptunk, ahogy semmilyen anyagi juttatást a több hónapos munkáért. (...) Enikő hat hétig (!) nem reagált, hiába voltak deadline-ok Stuttgart felé. Így nem tudtam a színházakkal sem tárgyalni, elkezdtünk kifutni az időből" - írta Panni, aki nagy nehezen tudta csak elérni Enikőt, aki végül lemondta az egészet. Közölte – kikerülve az arra vonatkozó reakciót, hogy miért tűnt el hat hétre –, hogy nem fizeti ki az utakat, a nemzetközi dolog amúgy is kaotikus és butaság, miért nem csinálom meg az előadást csak magyar résztvevőkkel? És egyébként szereposztást sem tud nekem garantálni (...) Azt mondtam, akkor szerintem nem vállalom a dolgot, mivel ennek a fesztiválnak és a rendezői koncepciómnak pont a nemzetköziség az alapja; ezen dolgozom fél éve, és amúgy is méltatlannak és megalázónak érzem ezt a helyzetet"  - olvasható Panni Facebook-oldalán. Nagyon összetörtem. A döntésemet egy pillanatig sem bántam meg. A bizalmat, amit újra megszavaztam neki, igen (...) Enikő akkor megcsinálja házon belül a dolgot, mással.
Nem lepett meg, erre számítottam: miért fizetne nekünk plusz pénzt 20 percért, amin nyilván szintén sokat kell dolgoznunk és lesz ára? Most már nem vagyok összetört, csak dühös. Azért döntöttem úgy, hogy megosztom a történéseket nyilvánosan is, mert szerintem ilyenkor ki kell állni" - vonta le a következtetést Panni.

A Vígszínház reagált Néder Panni bejegyzésére
"A Future of Europe projektet és ezzel együtt a megrendezésre kerülő 2018-as stuttgarti fesztivált a német fél tájékoztatása szerint az előzetes terveikkel ellentétben mégsem támogatja a German Federal Cultural Foundation. Ez a döntés minden résztvevő partnert váratlanul ért. Mivel továbbra sem érkezett új pályázati lehetőség, a Vígszínház nem tudja vállalni a korábban beadott magas költségekkel járó projekttervezet önerőből történő finanszírozását" - írták a hvg.hu kérdésére.