Legyen szó mozifilmekről, könyvekről, napi hírekről vagy akár videoklipekről, - valljuk be - manapság egyre nehezebb alulról súrolni a közönség ingerküszöbét. Sokan próbálkoznak ezzel a művészvilágban és a filmipar mellett főleg a zeneipar az, ahonnan - dalszövegek és videoklipek formájában - ömlik a nyakunkba az erőszak. Szinte a végtelenségig sorolhatnánk azokat a zeneszámokat, amelyekhez olyan képi világot társítottak a rendezők, amelyek a megjelenésük korában a legtöbb emberben kiverték a biztosítékot – ezek közül válogattunk most 15 darabot, időrendi sorrendben.

1. Vallási kérdéseket feszeget – Madonna: Like a prayer; 1989

Egy polgárpukkasztás témakörében íródott lista sem lehet teljes a popdíva, Madonna nélkül. A vallási kérdéseket feszegető ikonikus videoklipje, a Like a prayer 1989-ben debütált a zenecsatornákon. A keresztégetés, a gyilkosság és a rasszista társadalom mind szerepet kaptak az énekesnő korai dalaiban, illetve az említett videoklipben is, aminek hatására a Vatikán ki is tagadta az énekesnőt. A '80-as években igencsak megbotránkoztató képsorok megjelenésével Madonna egyszer s mindenkorra bekerült a világzene nagykönyvébe, bár annak idején óriási közfelháborodás övezte szinte minden klipjét.

2. Amitől a gyormod forogni kezd - Prodigy: Smack my bitch up; 1997

A svéd rendező, Jonas Akerlund emlékezetes videoklipjében valakinek a durva bulizását lehet nyomon követni, és a végén még egy dramaturgiai csavar is meghökkenti a nézőt. A négy és fél perces filmbe mindent belepréselt a rendező, amitől egy átlag nézőnek pillanatok alatt felfordul a gyomra: van itt vécén trónolás, mosdókagylóba gyomortartalom kiürítése, kőkemény sztriptíz, élethű szex... Mindez egy alkoholmámoros, bedrogozott főszereplő homályos szemszögéből. Nem meglepő hát, hogy nemzetközi szervezetek sorra emelték fel a hangjukat a klip nyilvános terjesztése ellen. Az együttes tagjai azonban tagadták, hogy a mindössze kétsornyi szöveggel rendelkező szám nőellenes lenne („a tempót jól felfokozom, a ribanc nőm felpofozom" – a refrén szövege), pedig annak idején még a híres Beastie Boys is felszólalt ellenük, azon pedig nem is lepődött meg senki, hogy a BBC semmilyen formában nem volt hajlandó játszani a felvételt.

3. Szex egy tinilánnyal, vérben tocsogva – Marilyn Manson: Heart-shaped glasses; 2009

A botrányairól híres énekes (ha hiszed, ha nem, pár éve a fitymáját is kilövetteaz űrbe ) klipjei közül többet is beválogathattunk volna erre a listára, de ezúttal a 2009-es Heart shaped glasses-t választottuk. Hogy miért? Mert ebben a klipben egy hullazsákon, vérfürdőben szexel Marilyn Manson és filmbeli partnernője. A hírek szerint azért is váltott ki hatalmas visszhangot ez a pár perces remekmű, mert a képkockákon valódi szexet láthat a nagyérdemű. Az üzletszerű sátánistának kikiáltott Manson ezúttal a pedofíliától sem riad vissza, amelyet a képkockákon a szív alakú napszeműveg és az iskolai uniformisokat idéző kockás miniszoknya szimbolizál.

4. Egy kis homoszexualitás – Robbie Williams és Garry Barlow: Shame; 2010

Robbie Williams és Gary Barlow (a Take That együttes két korábbi tagja) hosszú-hosszú idő után kibékültek és e jeles pillanatot egy közös lemezzel ünnepelték meg. A lemezen helyet kapó Shame című számhoz videoklipet is készítettek, ami – hogy finoman fogalmazzunk – annak idején sok kérdést hagyott maga után. A klipben a két srác egy homoszexuális párt alakít és sokak szerint ez túlságosan élethűre sikerült. Korábban Robbie Williams másságáról számos pletyka keringett, azonban az énekes elmondta, hogy az egész élete megváltozott, amikor találkozott álmai asszonyával. Sőt, a szívtipró Robbie azóta már apaszerepben is kiválóan helytállt. Sokan mégis úgy gondolják, hogy a Take That egykori fenegyerekeinek nem kellett sok színészi tehetség, hogy a jeleneteket eljátsszák, a közös munka 15 év elteltével meglepően gördülékenyen ment, és túl messzire mentek barátságuk felelevenítése közben... Szerinted jó színészek vagy elképzelhető, hogy volt köztük valami?

5. Repülnek az izomszövetek - Robbie Williams: Rock DJ; 2011

Robbie ikonikus dalának, a Rock DJ-nek a videoklipje szintén kiverte a biztosítékot világszerte, amikor megjelent a popzenei palettán. Robbie nemcsak levetkőzött a videoklipben, szinte szó szerint megmutatta, hogy mi lakozik benne. Az ominózus klipben az énekes a ruhái után a bőrétől és izomszöveteitől is megszabadul, miközben kéjelgő nők vonaglanak véres testrészeivel. Később egy lecsupaszított csontvázként táncol az énekes, ami – valljuk be – a kétezres éves elején igencsak egyedülálló látványnak számított ebbena műfajban.

6. Negédes gyilkolás - Christina Aguilera: Your body; 2012

Kétség sem fér ahhoz, hogy ez a klip a felszínes értelmezésen túl kritikus utalásokkal van teli. Az erőszakot tompított bájjal bemutatott jelenetek tömkelegét láthatjuk a közel ötperces videoklipben: a csillogó cukormázak, rózsaszín flitterek és kék löttyök mögött valódi erőszakot és vért láthatunk (vagyis azt éppen nem láthatunk – és ez a maga módján igencsak zseniális vizuális megjelenítésnek mondható). Christina is remekel és a számos szimbólummal megjelenő történetben rendkívüli színészi teljesítményéről is tanúbizonyságot tesz... Hogy mennyire számít a videó erőszakosnak, nézd meg te magad:

7. A nők azért vannak, hogy kiszolgálják a férfiakat – Robin Thicke: Blurred Lines; 2013

Ha egy lány azt mondja, hogy nem, az végül is igent jelent. „I know you want it" (Tudom, hogy akarod), „Let me be the one you back that ass to" (Hadd legyek én az, akihez odanyomod a feneked), „I'll give you something big enough to tear your ass in two" (Adok neked valamit, ami elég nagy ahhoz, hogy kettéhasítsa a feneked). Igen, ez a nagysikerű dal szövegezées. És nagyjából ez a mondanivalója is a szívtipró külsejű Robit Thicke 2013-as slágerének. A videoklip sem sokkal diszkrétebb, ha esetleg nem emlékeznél rá, most felelevenítheted:

8. Szexinek beállított nemi erőszak – Maroon 5: Animals; 2014

Brutális klipet forgatott a Maroon 5 2014-ben. Az Animals című, véres jelenetekkel és hátborzongató képsorokkal teletűzdelt videóban az amúgy #rettenetesenjópasi Adam Levine egy sorozatgyilkos szexragadozót alakít. A zenész a videóban új áldozatra les, aki egyébként a valóságban az énekes neje, Behati Prinsloo. „Bébi, vadászom rád ma este, levadászlak és élve megeszlek, mint az állatok" – énekli Adam, ám ezek a mondatok (és a hozzájuk társított képsorok) sokakban felháborodást keltettek, hiszen szerintük a zenekar úgy állítja be a nemi erőszakot, mintha az szexi lenne. Nézd meg te is, és döntsd el te magad, jogos-e a felháborodás:

9. Magatehetetlen testet kihasználó - Lady Gaga: Do what you want; 2014

Lady Gaga klipjei korábban is nagy port kavartak, de a címben említett 2014-es rövidfilm minden eddigit túlszárnyal. A sztárfotós, Terry Richardson által rendezett videó, melyben R. Kelly is látható olyannyira vadra sikerült, hogy Gaga csapata és kiadója úgy döntött, a videoklip nem láthat napvilágot. Aztán mégis napvilágot látott. Külön érdekesség, hogy Terry, a klip rendezője korábban szexuális zaklatás vádjával került a médiába, de R. Kellyt is régóta azzal vádolják, hogy fiatalkorú kislányokat zaklatott szexuálisan. Nem túl meglepő módon a videóban orvosként tevékenykedő Kelly a kórházi ágyon fekvő Gagát vizsgálja, miközben ő magához nyúl. A dalszöveg szerint pedig Kelly azt csinálhat Gaga testével, amit csak akar (Do what you want)...

10. A tárgy neve: nő - Nicky Minaj: Anaconda; 2014

A rapperhölgy nyíltan vállalja, hogy számos plasztikai műtéten esett át, ebben a videóban pedig be is mutatja természetellenesre sikerült idomait. Fókuszban a mellek és a fenék, amelynek látványától már a klipet néző is zavarba jön. Ám végül, hogy ne csak daloljon hatalmas fenekének vonzerejéről, a tettek mezejére lép és rögtönzött erotikus táncot lejt. A nőkkel kapcsolatos sztereotípiák eltúlzásával vajon csak a botrány elérésére törekedtek a nagyobb nézőszám reményében, vagy talán pont azt szerették volna jelezni, hogy amit itt láttunk az nagyon nincs rendben?

11. Rihanna: Bitch better have my money; 2015

Rihanna 7 perc alatt brutálisan áll bosszút egy nőn, aki pénzzel tartozik neki. Csöpögő vér, kegyetlen brutalitás, drogok, ládába csomagolt ember és Rihanna anyaszült meztelen teste. A pórul járt nő férjét egyébként a híres dán színész, Mads Mikkelsen alakítja, aki sokaknak a Hannibal című sorozatból lehet ismerős, így különösen érdekes fordulat, hogy ezúttal ő az áldozat szerepében tetszeleg. A rendőr szerepében pedig egy másik híres színészt, Eric Robertset láthatjuk. Szerinted kiérdemli a 18-as karikát?

12. Pedofília vagy sem? Sia: Elastic heart; 2015

"Elnézést kérek mindenkitől, akinél kiverte a biztosítékot az Elastic Heart. Egy érzelmes darabot szerettem volna bemutatni, senkit sem akartam felzaklatni. A klipben Sia két énje harcol egymással. Emögött pedig pedofíliát sejtenek. Csak annyit mondhatok, hogy kizárólag Maddie-vel és Shiával tudtam elképzelni ezt a klipet..." - fakadt ki Twitter-oldalán az ausztrál énekesnő, Sia, amikor a Elastic Heart című dalához készült videoklipjét pedofilnak, erkölcstelennek és szégyentelennek bélyegezték a követői. Nem csoda, hogy a Daniel Askill rendező által is jegyzett érzéki ketrecharc megosztja a hallgatóságot, hiszen egyszerre közvetít valami perverzen frivolt, aljast, tiszteletlent és becstelent. Simogatásos molesztálást, különböző komplexusokat, őrült vágyat, kesergést, kergetést és üldöztetést, szexualitást és elutasítást, testi és lelki meztelenséget, szemérmetlenséget, ürességet, haragot, bezártságot, szomorúságot, elengedést és maradást. Mindezt egyszerre, megfűszerezve további megszámlálhatatlan érzéssel.

13. Lemeztelenített világsztárok – Kanye West: Famous; 2016

Szeretnéd látni egy ágyban, meztelenül Taylor Swiftet, Amber Rose-t, Rihannát, Chris Brown-t, Caitlyn Jennert, Bill Cosby-t, Anna Wintourt, Ray J-t, Kim Kardashiant és Kanye Westet? Akkor jó helyen jársz! Óriási botrányt kavart Kanye West 2016-os klipje, amelyben a fent említett sztárokat csupaszította le és terelte őket egy ágyba. Nem kell megijedni, egyik világsztár sem volt annyira hülye, hogy levetkőzzön és megmutassa bájait – Kanye West viaszbabákkal ábrázolta őket. Ez persze a legtöbb sztárnál kiverte a biztosítékot és be is perelték az énekes-zeneszerzőt. A klip elvileg a paparazzi-kultúrát hivatott ábrázolni, és Vincent Desiderio "Sleep" című festménye alapján készült.

Magyarázatra szintén nem igazán szorul, illetve egy hasonló brit lista élén áll a God Save The Queen a Sex Pistolstól, illetve a Frankie Goes To Hollywood-féle (homo)szexhimnusz, a Relax is. De említésre méltó videoklip még a felesége meggyilkolását eljátszó Eminem (Kim), a drogfogyasztást népszerűsítő Shamen (Ebeneezer Goode), az öngyilkosságról éneklő Ozzy Osbourne (Suicide Solution), a nácizmussal megvádolt Slayer (Angel Of Death) és az eretneknek kikiáltott értelmiségi XTC zenekar (Dear God) is.