Félévszázados, jubileumi születésnapját ünnepli ma Vin Diesel, akit legtöbbször kopasz fejjel, ujjatlan pólóban akciózva láthattunk a filmvásznon - de akadnak azért más jellegű szerepei is a karrierjében, mint ahogyan az a jeles alkalomra született válogatásunkból ki is derül.

Caparzo közlegény - Ryan közlegény megmentése (1998)

Élete legfontosabb telefonhívását Vin Diesel nem mástól, mint Steve Spielbergtől kapta: a születésnaposunk akkor már jó ideje próbált befutni, nem sok sikerrel, ám a rendezőlegenda meglátta őt a saját maga írta-rendezte Multi-Facial című rövidfilmben, és szerepet ajánlott neki a 2. világháborús mozijában. Kis szerepet, hiszen Caparzo közlegény elég gyorsan elesett a harctéren, de fontos szerepet, pláne Diesel szempontjából, aki ezzel vetette meg a lábát Hollywoodban.

Szuper haver hangja – Szuper haver (1999)

A másik fontos lépés a hollywoodi befutás vonatkozásában ez a rajzfilm volt, melyben Vin Diesel a címszereplő óriásrobotnak kölcsönözte a jellegzetesen mély, reszelős orgánumát (amit a hazai mozinézők csak ritkán élvezhetnek, hisz általában szinkronizálják a nálunk bemutatott filmjeit). Az utóbbi években pedig Diesel ismét aktív szinkronszínészként is, ráadásul egy kultikussá váló figurának adva a hangját, igaz mindig csak egyetlen mondatot ismételve: ő ugyanis Groot A galaxis őrzői-filmekben.

Richard B. Riddick – Pitch Black-filmek (2000- )

Vin Diesel ebben a filmben játszotta el először azt a karaktertípust, ami aztán az egész karrierjében meghatározó lett: a jó útra térő rosszfiút, akinek minden keménysége mellett a szíve igazából aranyból van, és a nemes cél érdekében hajlandó feladni az önös érdekeit is. A Pitch Black-filmekben (két mozis és egy tévés folytatás készült eddig hozzá, de tervben van egy új rész is) ezt történetesen idegen bolygókon, sötétben előjövő szörnyek ellen harcolva tette meg.


Dominic Torretto – Halálos iramban-filmek (2001- )

A Halálos iramban-filmekben pedig a volán mögött: vitán felül Dominic Torretto lett Vin Diesel legnépszerűbb és legikonikusabb szerepe, noha az egész csak egy Holtpont-utánérzésnek indult 2001-ben, csak épp szörfösök helyett utcai autóversenyzőkkel. Aztán idővel minden idők legsikeresebb filmszériájává nőtte ki magát a Halálos iramban, egyre hihetetlenebb kalandokkal, és Paul Walker halála után immár Vin Diesellel egyedül a középpontban. Már készül a kilencedik és tizedik rész is!

Xander Cage – xXx-filmek (2002- )

A törvényekre fittyet hányó extrémsportoló, akit a kormány megzsarol, hogy titkosügynökként hajtson végre számukra egy akciót - Xander Cage figurája is beleillik a sormintába, ha részleteiben (például a tetoválásaiban) különbözött is itt-ott Diesel többi akcióhős karakterétől. Vin Diesel pedig 15 év elteltével idén tért vissza a figurához, és itt is tervben egy további folytatás is. (Igen, a szülinaposunk NAGYON szereti a folytatásokat.)

Shane Wolfe – Gorilla bácsi (2005)

Noha nem volt egy egetrengető remekmű, a Gorilla bácsit azért választottuk a listára, hogy megmutassuk: Vin Diesel nem csak akciófilmekben szerepelt. Hanem például vígjátékban is, amiben öt gyerek pótapukájának kellett lennie - miközben persze azért titkos küldetést is végrehajtott, és ellenséges kémeket is elintézett.


Jackie DiNorscio - Védd magad! (2006)

Vin Diesel karrierjének legkülönlegesebb filmje ez a nálunk csak DVD-n bemutatott tárgyalótermi mozi, és nem csak azért, mert ez az egyetlen szerepe, amit hajjal a fején játszott el. Hanem azért is, mert egy nagyformátumú rendező, Sidney Lumet bízott rá komoly alakítást igénylő főszerepet benne, és mert maga a történet sem mindennapi: a Fat Jackie néven ismert olasz maffiózó valóban megtörtént esetéről szól, aki saját magát védte ügyvéd nélkül a bíróságon, és a teljesen egyedi stílusával sokak szimpátiáját kiváltotta.