80 éves lett Hannibal: Anthony Hopkins karrierjének legfontosabb szerepei

Hannibal színész Anthony Hopkins
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napon ünnepli jubileumi, nyolcvanadik születésnapját Sir Anthony Hopkins, aki vitán felül az utóbbi évtizedek filmvilágának egyik legnagyobb színészegyénisége. A híres szerepei közül kiemelkedik minden idők egyik leghátborzogatóbb mozis gonosza, Hannibal Lecter - de rajta kívül is sok-sok emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

Az oroszlán télen (1968)

Anthony Hopkins egyik első jelentős filmszerepe volt ez a három Oscar-díjjal jutalmazott, híres színdarabból készült történelmi mozi, amiben olyan legendák oldalán játszhatott, mint Katherine Hepburn és Peter O'Toole. Az akkor még kevéssé ismert, Walesből Londonba költözött ifjú Hopkins a filmben Richard herceget, azaz a későbbi Oroszlánszívű Richárd királyt játszotta.

Az elefántember (1980)

A nemzetközi elismertséget leginkább Az elefántember hozta meg Hopkins számára, amiben a 19. században valóban élt torszülöttre rátaláló, benne az érzékeny embert felfedező humánus sebészorvost játszott. David Lynch éjfekete, mégis költői filmjéről nemrégiben nyilatkozta Hopkins, hogy újranézve remekműnek tartja, és sajnálja, hogy a forgatáson a rendező agyára ment a makacsságával.

Dr. Hannibal Lecter - A bárányok hallgatnak (1991)

Minden bizonnyal Hopkins leghíresebb szerepe a kannibál sorozatgyilkos Hannibal Lecter, amiért Oscar-díjat is nyert, és amit még további két filmben is eljátszott (Hannibal, 2001; A vörös sárkány, 2002). Előtte Brian Cox is megformálta már a karaktert, azóta pedig többen is (a legemlékezetesebben Mads Mikkelsen), de azért továbbra is Hopkinsé az igazi Hannibal.

Napok romjai (1993)

Anthony Hopkins mestere annak, hogy halk szóval, visszafogott gesztusokkal, eleganciát sugározva is bármit képes eljátszani, és ezt talán a legékesebben a Napok romjaiban bizonyította. Ebben a filmben egy olyan, végtelenül fegyelmezett és lojális komornyikor játszott a 2. világháború előtti években, akinek a szabályok irányította életét egy új házvezetőnő érkezése forgatja fel.

A leggyorsabb indián (2005)

Kevésbé közismert Hopkins-film, de ő maga ezt tartja a kedvencének: az új-zélandi Burt Munro valóban megesett történetéből készült moziban egy olyan öregurat játszott, aki a maga hosszú évak alatt megbütykölte motorjával indul el a világ leghíresebb gyorsulási versenyén. Mindezt Amerikában, egy egész élet álmának beteljesülését jelentő utazás keretében.

Odin - Thor-filmek (2011, 2013, 2017)

A közelmúlt egyik legmarkánsabb mozis trendjének jegyében Anthony Hopkins is szerepet vállalt szuperhősfilmben, méghozzá nem is akármilyet: a germán mitológia főistenét, Odint játszotta el, persze képregényesített verzióban. Thor papájaként pedig összesen három filmben is felbukkant, a legutóbbi alkalommal (Thor: Ragnarök) már igazából csak búcsúzásként.

Westworld (2016- )

Szintén az utóbbi évek trendje az egészen kiváló, mozifilmekkel színvonalban és kiállításban is konkuráló tévésorozatok térhódítása, és egy ilyenben Anthony Hopkins is szerepet vállalt. Az HBO szuperprodukciójában olyan mérnököt-feltalálót alakított, aki egy jövőbeli kalandpark atyjaként az emberhez tökéletesen hasonlító androidok megteremtésén ügyködik — akik azonban öntudatra ébrednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.