II. Erzsébet brit királynő brit királyi család VI. György király
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
VI. György angol király a II. világháború alatt stabilitást jelentett a britek életében. Bár Winston Churchill és a beszédhibás uralkodó kezdetben nem kedvelte egymást, az évek alatt mondhatni már-már barátság alakult ki köztük. Halálát kereken 66 évvel ezelőtt tüdőrák okozta, ezen a napon lett királynő a lánya, II. Erzsébet.

VI. György, vagy ahogyan sokáig emlegették a dadogó király 1895. december 14-én született, ám eredeti neve Albert volt, melyet dédnagyapja, Viktória királynő férje után kapott. Albert nem született elsőszámú trónörökösnek, ahogyan az édesapja V. György sem. Ő is második gyermekként látta meg a napvilágot, így egészen sokáig békésen élte a hercegek gondtalan életét, mígnem 1892-ben fivére, a trón örököse, Albert Viktor meghalt.

Albert nem született elsőszámú trónörökösnek, ám 1892-ben fivére, a trón örököse, Albert Viktor meghalt Forrás: Library Of Congress

V. György nemcsak a trón elsőszámú várományosa lett, de bátyja menyasszonyát is megörökölte.

V. György szigorú, hagyománytisztelő ember hírében állt, aki nehezen mutatta ki érzéseit a gyermekei felé. Míg idősebb fia, Edward, a korona várományosa leginkább kicsapongó életvitelével bőszítette fel apját, addig Albert hercegben pont a visszafogottságát nem értette az apja. Mégis halála előtt bizalmasainak úgy vallott, hogy jobban szeretné Albertet (vagy, ahogyan a családja hívta, Bertie) látni a trónon. V. György halála után VIII. Edward lépett a trónra, ám ő még a koronázása előtt kénytelen volt lemondania címről, mivel választania kellett a többszörösen elvált, amerikai Wallis Simpson és a királyi cím között. Így mondhatni megismétlődött a történelem, és a dadogó, félénk Albert hercegből VI. György néven király lett.

1936. december 11-én a dadogó, félénk Albert hercegből VI. György néven király lett. Forrás: AFP

VI. György ekkor már házas volt, a skót származású Lady Elizabeth Bowes-Lyont vezette az oltár elé. Két gyermekük született Erzsébet hercegnő (akit, ma II. Erzsébet királynőként ismerünk), és a szeleburdi Margit hercegnő. 1937 májusában koronázták meg, ám az eseményt beárnyékolta a II. világháború előszele. VI. György hercegként sem sokszor szerepelt nyilvános eseményeken, ám királyként ezeket a kötelezettségeket nem tudta másra hárítani. Beszédhibája miatt rettegett, ha szónokolnia kellett, azonban a

II. világháború időszakában kiemelten fontos szerepe volt annak, hogy a birodalom uralkodója buzdító, reményteli beszédet tudjon intézni a néphez.

A király végül felkérte az ausztrál születésű Lionel Logue beszédterapeutát, hogy gyakoroljon vele. A történet sokak számára lehet ismerős, hiszen A király beszéde címen film ezt a korszakot mutatja be.

Erzsébet apja a háború alatt a stabilitást jelentette a briteknek. Bár a náci Németország már Londont bombázta, a király és felesége nem volt hajlandó elhagyni a főváros közepén álló Buckingham Palotát. Lányaikat a család egyik vidéki birtokára küldték, ám ahogy Erzsébet idősebb lett, egyre jobban kivette a részét a feladatokból. Az ifjú koronahercegnőt a háború alatt autószerelőnek képezték ki, és katonai teherautót is megtanult vezetni. Erzsébet rádióbeszédet is intézett a gyerekekhez, és édesanyjával kórházakat látogatott meg.

VI. György egész életében erős dohányos volt, amelyet a háború, és a dadogása okozta stressz csak erősített. 1951-ben a palotában berendezett műtőben megoperálták, tüdejének felét eltávolították. A király állapotáról szóló jelentéseket természetesen maga Churchill is megkapta, aki nemcsak a VI. György állapota miatt aggódott, hanem azért is, mert ekkor a trón várományosa, Erzsébet hercegnő csak huszonöt éves volt.

Erzsébet hercegnő Fülöp és családja oldalán Forrás: AFP

A hercegnő és férje, Fülöp herceg 1952. január 31-én elutazott, a repülőtérre kikísérte őket az ekkor már nagybeteg király is.

Néhány nappal később, 1952. február 6-án, kereken 66 évvel ezelőtt, VI. Györgyöt az ágyában érte a halál, Erzsébet hercegnőből pedig II. Erzsébet néven királynő lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.