A mai napon ünnepli jubileumi születésnapját Sir Maurice Joseph Micklewhite, akit a világ csak Michael Caine-ként ismer, és tart az egyik elsőszámú angol színésznek a hatvanas évek óta. Öt különböző évtizedben is Oscarra jelölték, temérdek emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez - megkíséreltük összeválogatni a legfontosabbakat.

Alfie (1966)

Miután a Zulu című háborús moziban először játszhatott jelentősebb (mellék)szerepet a hatvanas évek derekán, Michael Caine az amorális szoknyavadász Alfie-ként lett igazán ismert sztár Angliában. Sőt, egyenesen szexszimbólum, amit az ebben a filmben elcsábított nők számát tekintve nem is csodálunk. (Évtizedekkel később Jude Law próbált az örökébe lépni egy remake-ben, de nem aratott túl nagy sikert.)

Öld meg Cartert! (1971)

A mai bölcsen mosolygó, ősz hajú Michael Caine-t nézve nehéz elhinni, hogy egykor odavolt érte a brit szigetek szinte teljes női lakossága, és hogy kőkemény akcióhősként is megállta a helyét. Például az angol gengsztermozik egyik klasszikusában, ahol egy végzetes küldetésre induló bérgyilkost alakított.

Mesterdetektív (1972, 2007)

Caine számos egykori legendás filmjéből készült újrafeldolgozás (Alfie, Az olasz meló, Get Carter), de volt egy olyan alkotás, aminek mindkét verziójában komoly szerepet játszott. A Mesterdetektív azért is kiváló alkalmat adott erre, mert kétszereplős történet: egy idős krimiíró és a felesége fiatal szeretőjének csavaros küzdelme: A hetvenes évekbeli változatban Caine persze a fiatal fickót játszotta Laurence Olivier mellett, az új verzióban pedig karaktert váltott, és Jude Law lett a partnere.

Hannah és nővérei (1986)

A hatvanas évektől kezdve Michael Caine-t minden évtizedben Oscar-díjra jelölték (erre rajta kívül csak Jack Nicholson volt képes), és a Hannah és nővéreiért végre meg is kapta a díjat. Woody Allen keserédes párkapcsolati komédiájában a címben jelzett egyik nővér férje volt, de egy másikkal kavart, ami persze végül mindent borított.

Árvák hercege (1999)

Michael Caine kétszer nyert az Oscar-gálán, a második alkalommal szintén a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában, méghozzá egy árvaház jóságos vezetőjét, egy magányos lelkű doktort alakítva. És ekkoriban fordult a korábbi sztárszerepek felől másféle figurák felé.

Batman-filmek (2005, 2008, 2012)

Az utóbbi jó néhány évben már legtöbbször az idős mentor/mester szerepében láthattuk Caine-t, aki gyakran az ifjú és zabolázatlan főhőst segíti a megfontolt tanácsaival. Tipikus példa erre Batman öreg komornyikja, azaz Alfred szerepe, amit Christopher Nolan trilógiájának mindhárom részében eljátszott.

Ifjúság (2015)

Teljesen azért a főszerepeket sem adta fel Michael Caine, csak ilyesmire egy életkor felett már nagyon ritkán jön egy-egy újabb lehetőség, pláne olyan, amibe érdemes is beelvágni. Neki megadatott legalább kettő: a Harry Brown-ban nyugdíjas lakótelepi igazságosztót játszott, Paolo Sorrentino remekművében pedig visszavonult zeneszerzőt. Aki visszatekint az ifjúságára, de olyan módon, hogy abban ott az egész élet, a miénk is.