Épp csak néhány hete nyerte el élete legfontosabb színészi díját, a mai napon pedig jubileumi születésnapját ünnepli Gary Oldman, akinél nagyobb átváltozóművészt nem nagyon látott még a mozivászon. A karrierje legfontosabb szerepeiben is mindig teljesen másmilyen tudott lenni, és erre jó bizonyíték az alábbi, videós összeállításunk is.

Sid és Nancy (1986)

Gary Oldman ezzel a szerepével robbant be igazán, és már ekkor megmutatta, mik a legfőbb erősségei: nem csupán tökéletesen átlényegült a hírhedt Sex Pistols punkegyüttes legendásan önpusztító basszusgitárosává, de olyan energiával és erővel formálta meg Sid Vicioust, hogy lehetetlen levenni a szemünket róla.

Drakula (1992)

Francis Ford Coppola klasszikussá nemesedő vámpírfilmjének címszerepében Oldman félelmetes, ősöreg szörnyet és romantikus lelkű, menő napszemüveges 19. századi hősszerelmest is megformált, hiszen Drakula képes az alakváltoztatásra — akárcsak Gary Oldman.

Léon, a profi (1994)

A kilencvenes években Gary Oldmant legtöbbször rosszfiúk emlékezetes mellékszerepeire hívták: Tiszta románc, Az ötödik elem, Az elnök különgépe, Lost In Space... Ezek a legtöbbször harsány, brutális, tomboló figurák voltak, és mind közül a legfélelmetesebbre talán a Léon, a profi pszichopata mocskos zsaruja sikeredett.

Sirius Black - Harry Potter-filmek (2004-2011)

A sok rosszfiú után a kétezres években Gary Oldman érthető módon fordult olyan szerepekhez, amiket az időközben megszülető gyerekeinek is meg lehetett már mutatni — a Harry Potter-mozik jó fej keresztapukája, az időnként kutyává átalakuló Sirius Black pedig pont ilyen. És mennyire szívfacsaró volt a távozása...!

Gordon felügyelő - A sötét lovag-trilógia (2005, 2008, 2012)

A jófiúskodásban odáig jutott Gary Oldman, hogy még Batmanhez képest is a rend és a törvény oldalán állt — hisz Christopher Nolan trilógiája pont arról (is) szólt, hogy egy önjelölt igazságosztó tevékenysége azért erősen ingoványos talajra visz. De Gordon felügyelő mindig ott volt erkölcsi iránytűnek, és még ezt is izgalmasan tette!

Suszter, szabó, baka, kém (2011)

Említettük, hogy Gary Oldman nagy szerepeiben mennyire látványos, erőtől duzzadó az alakítása — nos, ebben a filmben pedig azt mutatta meg, hogy az ellenkezőjére is képes, ugyanolyan lenyűgöző végeredménnyel. A nyugdíjból visszahívott, zárkózott, szürke kém szerepében szinte eszköztelenül játszott le mindenkit a vászonról, pedig nem kis nevek villogtak mellette.

A legsötétebb óra (2017)

Egy karrier megkoronázása: az Amerikai Filmakadémia március elején egy jó ideje kiérdemelt Oscar-díjjal jutalmazta Gary Oldmant a legjobb férfi főszereplő kategóriájában, méghozzá egy olyan filmért, aminek kedvéért még önmagához képest is nagyon átalakult. Kicsi, kopasz, tokás öregember lett belőle, és Winston Churchillként fordította meg a történelem menetét a 2. világháborúban.