Szöllősi Zoltán költő gyász József Attila-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszan tartó, súlyos betegség után szerdán 73 éves korában elhunyt Szöllősi Zoltán József Attila-díjas költő, műfordító - tudatta a család az MTI-vel.

Szöllősi Zoltán 1945-ben Jánoshalmán született. A kecskeméti piaristáknál kezdett verset írni, ott figyelt fel költeményeire Jelenits István piarista szerzetes, irodalomtudós. Húszévesen került Budapestre, 1969-ben már megjelentek a versei, 1971-ben mégis úgy döntött, hogy visszatér: feleségével Abapusztára költöztek, az ottani iskolában kezdtek tanítani.

Kormos István szerkesztésében jelent meg 1974-ben első verseskötete, a Csontkorall. Szöllősi Zoltán 1975-ben visszatért Budapestre, a pesti belvárosba, ahol haláláig élt. Bár a jelentős irodalmi folyóiratokban mindvégig publikáló költő volt, sokszor került az irodalom hivatalos struktúráin kívülre, s tartotta el a családját fizikai munkából. Harmadik kötete, az Égitető megjelenése után, 1983-ban a Vigília katolikus folyóirat főszerkesztő-helyettesének kérték fel, itt jelent meg jó évtizeddel korábban írt Homoklidérc szociográfiája.

Puskás Ferenc halálára írt versét a világhírű magyar labdarúgó ravatalánál, a Puskás Stadionban szavalta el 2006. december 9-én Csurka László színművész. Kilenc kötete jelent meg: a Csontkorall (1974), a Vacsora jégen (1978), az Égitető (1983), a Ballada Boldogasszonyhoz (1988), a Nyolcvan gyertya (kazáni tatár népköltészet, 1994), a Megyek haza (1998), a Nem látlak benneteket (2000) az Angyal lépked föld fele (2004) és Fölöttem a tenger (2014) című, az összegyűjtött verseket, a teljes költői életművet tartalmazó kötet.

Szöllősi Zoltánt Ratkó József-díjjal, Arany János-díjjal, 2001-ben József Attila-díjjal ismerték el, 2014-ben Balkány alapításának 800. évfordulóján a település díszpolgárává választották. 2015-ben, 70. születésnapján Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki. Műfordítói munkájáért Kölcsey-díjat kapott.

Egy fizikus állítja, haldokló csillagok szívják el a Nap energiáithttp://www.life.hu/kult/20180322-egy-fizikus-allitja-haldoklo-csillag-szivja-el-a-nap-energiait.htmlEgy fizikus azt állítja, belépett a naprendszerünkbe néhány haldokló csillag, amelyek a Napból táplálkoznak. KultOrigoMartinovics Dorina, a Vándorszínészek színésznője Sándor Pál rendezőért vetkőzött a filmben: fotóhttp://www.life.hu/kult/20180322-martinovics-dorina-sandor-pal-rendezoert-vetkozott-a-vandorszineszekben-foto.htmlA Vándorszínészek egyik főszereplője, Martinovics Dorina lenge öltözékben is látható a filmben, és bár alapvetően nem szeret vetkőzni, Sándor Pál rendezőért és ezért a produkcióért megtette. KultA 87 éves Concha Garcia Zaera számítógéppel rajzol elképesztő képekethttp://www.life.hu/kult/20180321-a-87-eves-concha-garcia-zaera-szamitogeppel-rajzol-elkepeszto-kepeket.htmlElképesztő képeket rajzol a 87 éves Concha Garcia Zaera, pedig nem használ hozzá mást, mint a Microsoft Paint programját. Ihletet képeslapokról és más rajzokról szerez. Kult--60 éves az Oscar-díjas kaméleon: Gary Oldman legfontosabb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20180320-60-eves-gary-oldman-legfontosabb-szerepei.htmlÉpp csak néhány hete nyerte el élete legfontosabb színészi díját, a mai napon pedig jubileumi születésnapját ünnepli Gary Oldman, akinél nagyobb átváltozóművészt nem nagyon látott még a mozivászon. A karrierje legfontosabb szerepeiben is mindig teljesen másmilyen tudott lenni, és erre jó bizonyíték az alábbi, videós összeállításunk is. Kult--Michelangelo önarcképét fedezték fel a művész egyik rajzánhttp://www.life.hu/kult/20180320-michelangelo-onarckepet-fedeztek-fel-a-muvesz-egyik-rajzan-vittoria-colonna.htmlEgy mini önarcképet fedeztek fel Michelangelo egyik rajzán. Furcsa módon ez évtizedekig nem tűnt fel senkinek. Kult--Meghalt a metálzenekar énekese Killjoy, azaz Frank Pucci: 48 éves volthttp://www.life.hu/kult/20180318-meghalt-a-metalzenekar-enekese-killjoy-azaz-frank-pucci.htmlFrank Killjoy Pucci halálát a Necrophagia Facebook-oldalán jelenették be. KultOrigo




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.