A szimfonikus és a rock and roll hangzás találkozásának izgalmas kalandját ígéri a Quimby és az Óbudai Danubia Zenekar közös nyári koncertje 2018. június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az esemény kapcsán a Quimby zenekar egyik frontemberét, Varga Liviust faggattuk.

Távolról afféle boldog fickónak látszol, aki rettenetesen pörög és felhőtlenül élvezi, amit csinál...

Amikor próbálunk, akkor van időm, hogy a családdal legyek, mint bárki másnak, aki munkába jár. Ilyenkor az aktív pihenésre kerül a hangsúly. A nyári fesztiválszezon viszont az aratás ideje, kevesebb a próba és több a koncert, ami voltaképpen az egész zenészműködés habja, ez hajtja a belső motort, ez az örömök 80 százaléka. Persze az alkotás maga is öröm, de az igazi nagy katarzis közönség előtt játszani, és ebből nyáron sokkal több jut. Visszatérve az eredeti felvetésre: pörgés mindig is volt, most is pont ugyanannyit teszek bele energiában és veszek ki a dolgokból élvezetben, mint korábban.

Varga LíviusFotó: Bátori Gábor/Facebook/Quimby

A Quimby mellett főképp a stand up és a Kutya Vacsorája foglalkoztat már jó ideje. Vannak új dolgok is az életedben?

A Kutya Vacsorájával aktívabbak vagyunk, mint valaha, évente egy-két Braindogs koncertünk van, és néhány fellépés a Malboro Mannel, Gerdesits Faszi zenekarával. Ismét Ráckevére költöztem, sokat járok a Kis-Duna és Nagy-Duna partjára kutyát sétáltatni, ami félnapos családi program is egyben, sokat kirándulunk, megnézzük a fákat, a rügyeket. A gyerekek, a kert, a ház és a Quimby meg a Kutya Vacsorája teljes életprogram. Ezen kívül is lehetne valami, de nem kell, azt már régen megtanultam, hogy a mindenre igent mondó ember mindenhonnan elkésik.

Mi ez a sok kutyázás körülötted és honnan ragadt rád a Kutya név?

Mindig nagy kutyás voltam, de van erre egy külön történet. Éppen facér voltam és panaszkodtam, hogy nem tudok ismerkedni. Megérkeztünk Lipcsébe, egy helyre, ahol csak nők ültek asztaloknál, nem tudtuk, hogy este is így lesz-e, de Gerdesits Feri odasúgta nekem, hogy ha ma sem csajozol be, akkor kutya legyen a neved. (A Quimby dobosa Gerdesits Ferenc Faszi nem szereti a ködösítést, és az őszinte szavak embere.) Tartom, mondtam, aztán este a mulatozás közben nem, hogy nem csajoztam, de el is aludtam egy sarokban. Másnap aztán emlékeztettek az új nevemre. A Kutya vacsorája zenekar neve pedig a nagymamámtól származik, ő a zenélést nevezte így. Miért nem használod inkább a diplomádat, kérdezte. Ennyi a kutyafétis, de most is van két kutyám.

Fotó: Bátori Gábor/Facebook/Quimby

Miféle várakozások előzik meg a nyári margitszigeti koncertet és hogyan készültök rá?

Amikor szóba került a nagyzenekar, akkor azt mondtuk, ez óriási lehetőség arra, hogy olyan számokat játsszunk, amelyek már a megszületésük pillanatában kértek, vagy kérhettek volna nagyobb körítést és szebb zenei díszeket. Minden zenész vágyik arra, hogy amit csinál, az más hangzásban is megjelenjen, még ha bizonyos korlátokat is jelent, amikor hat rocker játszik együtt. Ahol egy szintetizátort egy vonós csapat vagy vonós-fúvós kombináció vált ki, annak teljesen más lesz a hangzása. Ha egy zene szépen van megírva meg kell, hogy állja a helyét eldúdolva és egy szál gitárral vagy egy hatosfogattal is, de ha alkalmas rá és szakértő kezek veszik gondozásba, ezek a számok egészen ki tudnak teljesedni, új arcukat tudják megmutatni, mégis önmaguk maradnak. Ez egy gyönyörű játék a hangokkal és a zenével, egy nagy lehetőség, és aki eljön erre a koncertre nem különleges látványelemeket tapasztal majd elsősorban, mint a nagyarénás koncertünkön, hanem új zenei élményeket. A koncertet megelőzi majd egy többhetes próbafolyamat: csak a Quimby, a Quimby és a hangszerelés, aztán az utolsó hét a szimfonikus zenekarral együtt. Nyilván nagyüzem lesz mind a két zenekar részéről, és jó sok fájl cserél közben gazdát, kapjuk a hangszerelési ötleteket, és küldjük, amit mi hozzátettünk. Már benne vagyunk egy lassú és hosszú folyamatban, a nagy merítés már megvan, a hangszerelésnél tartunk, készülnek a kották. Bőven túl vagyunk már a szedercsíra állapoton, de azt még nem tudjuk, fiú lesz-e vagy lány.