Kovács Ákos április 6-án ünnepli 50. születésnapját, ő maga régóta készül erre a kerek évfordulóra. Természetesen koncertsorozattal, és sok-sok visszaemlékezéssel. Facebook-oldalán minden évéből kiragadott egy-egy fontos momentumot, amit eddig nem nagyon tudhattak róla a rajongói. Íme, néhány a felsoroltak közül.

Habár Ákos ma már az éneklésből él, sokáig egyetlen hang sem jött ki a torkán. Négyéves koráig egyáltalán nem beszélt. „A szüleim már aggódtak, hogy valami hangképzési zavarom van. A Rómain álltunk egy megállóban, amikor megszólaltam: - Nem jön az a rohadt busz. - Anyám figyelmeztetett: - Ne beszélj csúnyán, kisfiam. – Csak aztán sikoltott fel: - Hiszen te beszélsz! – Azóta be nem áll a szám, próbálom behozni a lemaradást. Olvasni például hamar kezdtem, írni is, mire az iskolába értem, már mindkettő elég jól ment" – írta Ákos a Facebook-oldalán, aki azt is megosztotta rajongóival, hogy a Bonanza Banzai feloszlása után súlyos alkotói válságba került, melyből végül Eszenyi Enikő húzta ki azzal, hogy felkérte, írjon zenét egy Brecht-előadáshoz.

50 éves lett Kovács ÁkosFotó: Polyák Attila - Origo

Ákos szólókarrierjének dalait saját stúdiójában vette fel, vagyis a gardróbjában. Az énekes azonban egyszer komoly pácba került: az Ikon teljes hanganyaga eltűnt a merevlemezről, ezzel két év munkája vált semmivé. Végül néhány számítógépes gurunak sikerült az elveszettnek hitt dalokat visszaállítania.
Ákos a szakmai életének történésein túl a gyermekeinek születésébe is beavatta a rajongóit.

Anna lánya például majdnem a parlamentben született meg. Amikor ugyanis kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, felesége, Kriszta már mindenórás kismama volt, de ettől még elkísérte Ákost az ünnepélyes átadásra. A tolófájások de facto a Parlament lépcsőjén érték a hazafias kismamát. Ettől kezdve felgyorsultak az események. A klinikán sírtunk a röhögéstől, hogy most mindenki azt hiszi, mi díszruhában, felkokardírozva és kisminkelve járunk szülni. A rohanásban az öltönygatyám elszakadt, de hamar kaptam helyette műtősruhát, Annát pedig pár órával a köztársasági elnök kézszorítása után a karunkban tarthattuk. Ekkor már a meghatottságtól sírtunk. A szétszakadt nadrág helyett az alábbi kűrruhában indultam haza: lakkcipő, szolíd zöld műtősnadrág és -top, kokárdás zakó. Kiegészítő: anyósülésre hanyag eleganciával odavetett tisztikereszt" - számolt be Ákos lánya születésének történetéről.