Megvan az Eurovíziós Dalfesztivál első 10 döntőse

Forrás: MTVA/Eurovision -
AWS Eurovíziós Dalfesztivál ének döntő verseny Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az már kiderült, hogy ki az első 10 ország, aki részt vehet az Eurovíziós Dalfesztivál 2018-as döntőjében. Az Magyarországot képviselő AWS csütörtökön mutatja majd be produkcióját, így még neki is van esélye a döntőbe kerülésre. 

Az Eurovíziós Dalfesztivál kedd esti elődöntő 19 előadójából döntőbe jutott

  • az albán Eugent Bushpepa a Mall című dallal,
  • a cseh Mikolas Josef (Lie to Me),
  • a litván Ieva Zasimauskaité (When We're Old),
  • az izraeli Netta (Toy),
  • az észt Elina Nechayeva (La Forza),
  • a bolgár Equinox (Bones),
  • az osztrák Cesár Sampson (Nobody But You),
  • a finn Saara Aalto (Monsters),
  • az ír Ryan O'Shaughnessy (Together),
  • valamint a ciprusi Eleni Foureira (Fuego).

A tíz továbbjutó úgy alakult ki, hogy a résztvevő országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Portugália, Spanyolország és az Egyesült Királyság részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri. Ez még hétfőn este megtörtént. Másrészt az utolsó dal elhangzása után negyed órán keresztül a tévénézők szavazhattak a verseny applikációján, telefonon és sms-ben is. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre - írja az MTI.

A Magyarországot képviselő AWS a csütörtöki második elődöntőben adja elő Viszlát nyár című dalát. Az AWS tizenharmadikként lép színpadra a 18 tagú csütörtöki elődöntőben.

Az AWS-nek még van esélye Forrás: MTVA/Eurovision

A 26-os finálénak kiemeltként tagja az Egyesült Királyság (SuRie - dalának címe: Storm), Franciaország (Madame Monsieur - Mercy), Olaszország (Ermal Meta & Fabrizio Moro - Non mi avete fatto niente), a házigazda, tavalyi győztes Portugália (Cláudia Pascoal - O jardim), Spanyolország (Amaia & Alfred - Tu canción) és Németország (Michael Schulte - You Let Me Walk Alone).

Az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny, évről évre mintegy 200 millió ember nézi. Idén 43 ország képviselői vesznek részt az All Aboard (Mindenki a fedélzetre) szlogennel zajló dalfesztiválon Lisszabonban. A verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Kijevben Salvador Sobral portugál énekes nyert Amar pelos dois című dalával.

Megható volt a Fábián Juli emlékére rendezett koncerthttp://www.life.hu/kult/20180509-meghato-volt-a-fabian-juli-emlekere-rendezett-koncert.htmlFábián Juli emlékére koncertet szerveztek barátai, és zenésztársai. Ott búcsúztatták az énekesnőt, ahol a legjobban szeretett lenni, vagyis a színpadon. Kult--Az egykori eurovíziós nyertes, Alexander Rybak véleménye a magyar AWS-rőlhttp://www.life.hu/kult/20180509-az-egykori-eurovizios-nyertes-alexander-rybak-velemenye-a-magyar-awsrol.htmlNorvégia eddig 56 alkalommal indult az Eurovízión, ebből háromszor nyertek is, legutóbb a Magyarországon is rendszeresen koncertező Alexander Rybak, aki hatalmas rekorddal lett első 2009-ben. Idén újra versenyez az énekes, akit a Life.hu a győzelem titkáról faggatott, de az is kiderült, hogy az amúgy komolyzenész Alexander miként vélekedik a magyar metálról. Kult--Meghalt Maurane, 57 éves belga énekesnőhttp://www.life.hu/kult/20180509-meghalt-maurane-57-eves-belga-enekesno.htmlAz 57 éves belga énekesnő, Maurane pár nappal azután hunyt el, hogy kétéves szünetet követően újra színpadra állt. Kult--Így gyászolja lányát, Várkonyi Andrea színésznőt édesapja, Várkonyi Andráshttp://www.life.hu/kult/20180509-igy-gyaszolja-lanyat-varkonyi-andrea-szinesznot-edesapja-varkonyi-andras-a-baratok-kozt-kertesz.htmlVasárnap elhunyt Várkonyi Andrea színésznő. A Barátok közt főszereplőjének, Várkonyi Andrásnak a lánya ezen a héten lett volna 39 éves. Az édesapa nem kért szabadságot, a munkába menekül. KultOrigoElhunyt Ermanno Olmi Arany Pálma-díjas olasz filmrendezőhttp://www.life.hu/kult/20180507-elhunyt-ermanno-olmi-arany-palmadijas-olasz-filmrendezo.htmlElhunyt 86 éves korában hétfőn Ermanno Olmi olasz filmrendező, aki A facipő fája című filmjéért 1978-ban elnyerte az Arany Pálma-díjat. Kult--Elhunyt Horgas Béla író, Horgas Eszter édesapjahttp://www.life.hu/kult/20180507-elhunyt-horgas-bela-iro-horgas-eszter-edesapja.htmlÉletének 81. évében, hosszú betegség után elhunyt Horgas Béla költő, író, szerkesztő, Horgas Eszter fuvolaművésznő édesapja. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.