Idén nyáron két olyan film is érkezik a hazai mozikba, amelyek a latin-amerikai drogbandák kegyetlen világába visznek el minket: az egyik a mai Mexikóba, a másik a nyolcvanas évek Kolumbiájába. A Sicario 2. – A zsoldos és az Escobar kapcsán listára gyűjtöttük a legjobb filmeket a témában.

Traffic (2000)

Steven Soderberghnek rendezői, Benicio Del Torónak mellékszereplői Oscart hozott ez a több szálon futó kőkemény dráma, melynek szereplőit az amerikai-mexikói határon zajló drogháború köti össze. Egy bíró, egy drogfüggő tinilány, két terepen dolgozó szövetségi ügynök, egy mexikói rendőr és egy gengszterfőnök-feleség életútjai fonódnak egymásba szétválaszthatatlan módon.

Betépve (2001)

Pablo Escobar úgy tudott a világ legnagyobb drogbárója és leggazdagabb embere lenni a hetvenes-nyolcvanas években, hogy voltak emberei, akik Amerikában intézték neki a kokainpiac kiépítését. Az egyikük élettörténetét vitte filmre a Betépve, Johnny Depp és Penélope Cruz közreműködésével, sok vicces részlettel, de annál szomorúbb végkifejlettel.

Vadállatok (2012)

Ha túl nagyra nő a drogbizniszed, megjelenik nálad a kartell: ezt kénytelen megtapasztalni három, egymással sajátos szerelmi felállásban élő fiatal Los Angelesben. De ők megpróbálnak szembeszállni, amit nagyon nem kéne.

Heli (2013)

A drogkartellek világa alulnézetből és a mindennapokban: a szegény mexikói faluban elég egyetlen, gyermeki szerelemből elkövetett ballépés, hogy szörnyű kegyetlenség lépjen be mindenkinek az életébe, akinek kicsit is köze van egy eltűnt kokainpakkhoz.

Sicario – A bérgyilkos (2015)

Nem véletlenül szentelünk neki cikket, és várjuk a Sicario második részét: az első az utóbbi évek egyik legerősebb mozija volt, zsigeri és brutális. Különösen a mellékkarakter-bérgyilkos figurája, aki az új filmben már főszerepet játszik. Benicio Del Toro akár egy újabb drogfilmért kaphat Oscart...

Barry Seal: A beszállító (2017)

Tom Cruise alakításában szintén egy Pablo Escobarhoz köthető, valódi amerikai élettörténet költözött a filmvászonra tavaly: a főhőse pilótaként egyszerre kémkedett a CIA-nak, és szállított drogot a kolumbiai kartellnek. Ugye mindenki érzi, hogy ennek nem lehetett jó vége?

Escobar (2018)

Egyetlen drogbáró sem jelent meg annyiszor mozgóképen, mint Pablo Escobar, és ennek meg is van az oka: senki sem volt nála nagyobb drogbáró a történelem során. Az új, a hazai mozikba július végén érkező filmben Javier Bardem játssza őt, a középpontban pedig a szerelmi viszonya áll egy kolumbiai műsorvezetőnővel. Akit Penélope Cruz, Javier Bardem felesége alakít...