Már látható a hazai mozikban A kíméletlen című film, ami a címéhez méltóan egy egészen brutális utazáson visz minket végig egy thaiföldi börtönbe kerülő angol bokszoló történetén keresztül. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a rácsok mögött játszódó filmek nagy klasszikusait — van belőlük szép számmal még úgy is, hogy a hadifoglyos mozikat most mellőztük.

Bilincs és mosoly (1967)

Magyarországon kevésbé közismert az amerikai mozi ezen korszakos remekműve, pedig Paul Newman élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja benne: egy olyan, piti kihágás miatt fegyenctelepre került idealista fiatalembert játszik, aki megtörhetetlenül szabad szellemnek, mások életét megváltoztató igaz embernek bizonyul.

Pillangó (1973)

A megtörhetetlen szabad szellem ebben a magyar nézők által is közkedvelt, a főszereplő önéletrajzi regényéből készült filmklasszikusban is fontos szerepet játszik — és elsősorban a Steve McQueen alakította címszereplő képviseli. Ő az, aki Francia-Guyana hírhedten kegyetlen büntetőtelepein semmilyen körülmények között és semennyi idő után sem adja fel a szabadulás reményét, ezen törekvéseibe pedig magával vonzza a Dustin Hoffman játszotta társát is.

Éjféli expressz (1978)

„Voltál-e már török börtönben?" A filmparódia Airplane! híres sora egy poénos utalás az Éjféli expresszre, ami a hetvenes évek végén rázta meg a világot, és cseppet sem volt poénos: egy amerikai srác pokoli kálváriájának igaz története, aki a legsúlyosabb szenvedések után, hosszú évek elteltével már csak a szökésben látja az élete bármilyen értelmét.

A remény rabjai (1994)

Minden idők tán leghíresebb börtönös filmje A remény rabjai, ami Stephen King kisregényéből készült (és ha már King és börtön, akkor ne felejtsük el itt megemlíteni a listánkról épp csak lemaradó Halálsoront sem). A Shawshank börtönben raboskodó Andy Dufresne (Tim Robbins) és Red (Morgan Freeman) barátságának meséje az embertelenséget túlélő emberség örök mozis mementója, epikusan, érzelmesen, hatásosan elmesélve.

Éhség (2008)

Steve McQueen és a börtön mindig nyerő kombináció: a hatvanas-hetvenes évek legendás hollywoodi filmsztárja a már említett Pillangón kívül is többször belekóstolt a zsánerbe (A nagy szökés, A szökés), és évtizedekkel később a névrokona, az angol rendező Steve McQueen is élete első mozifilmjét ilyen témában forgatta. Méghozzá a fogságban éhségsztrájkoló IRA-tagok esetét felhasználva, a főszereplő Michael Fassbender elképesztő testi-lelki átalakulását megörökítve.

A próféta (2009)

Hogyan lehet túlélni, mi mindent kell ezért megtenni, meddig lehet elmenni önmagunk lényegének feladása nélkül, hogyan változtat meg a szabadság elvesztése, mi lehet az út végén? Ezekre a kőkemény kérdésekre keresi a választ ez a remek francia film egy egészen fiatalon börtönbe kerülő arab srác történetén keresztül, akinek felnőtté is a rácsok mögött kell válnia.

A kíméletlen (2018)

Szinte szavak és magyarázatok nélkül, csak a képek erejével, végig a főszereplőjére tapadva mesél ez a kőkemény, szintén önéletrajzi regényen alapuló, frissen mozikba került angol börtönfilm — így aztán életszagúan átélhetjük, milyen lehet egyedüli külföldiként és drogfüggőként bekerülni egy thaiföldi fegyintézetbe. Az élmény nem kellemes, de emlékezetes.