Jeremy Irons 70 éves — Egy páratlan karrier legfontosabb állomásai

film Jeremy Irons mozi karrier születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma ünnepli jubileumi, hetvenedik születésnapját az angol és hollywoodi filmtörténet egyik legkiemelkedőbb tudású és legbársonyosabb hangú színésze, aki a legtöbbször fanyar humorú és elegáns férfiakat formált meg a vásznon — ám sosem okozott gondot neki az sem, ha esetleg teljesen más karakter bőrébe kellett bújnia. Jeremy Ironst a legemlékezetesebb szerepeinek felelevenítésével köszöntjük.

Charles/Mike - A francia hadnagy szeretője (1981)

A karrierjét színpadi színészként kezdő Jeremy Irons számára ez a film jelentette a nagy áttörést a mozi világába. Ráadásul maga a film is a kamerák előtti és mögötti világ közti átlépésekről, a kettő összefüggéseiről szól: a cselekménye egy kosztümös mozi forgatásán játszódik, ahol a két főszereplő színész között hasonló viszony bontakozik ki, mint amit el kell játszaniuk.

Claus von Bülow - A szerencse forgandó (1991)

Jeremy Irons színészi pályájának csúcsát, legalábbis ha a díjakat nézzük, mindenképp A szerencse forgandó jelentette: ezért nyerte el az egyetlen Oscar-díját, és ezen kívül is számos elismeréssel jutalmazták az alakítását. A megtörtént eseményeken alapuló filmben egy olyan személyt játszik, aki még élt a forgatás idején is, és akit a felelevenített események során meggyanúsítottak a dúsgazdag felesége kiiktatásával.

René Gallimard - Pillangó úrfi (1993)

Egy filmtörténetileg is jelentős alkotói korszakában a kultrendező David Cronenberg kedvenc színésze Jeremy Irons volt: erről a Pillangó úrfin kívül a számára kettős szerepet is hozó Két test egy lélek is tanúskodik. Ebben a filmjében pedig egy gyönyörű kínai énekesbe beleszerető nyugati diplomatát játszik, akinek a viszonyával csak egy probléma akad: a szerelme szoknyája alatt nem teljesen az található, amire számít.

Simon Gruber - Die Hard – Az élet mindig drága (1995)

Jeremy Irons az elmúlt évtizedek alatt számos alkalommal bizonyított igazi sikerfilmekben is, nem egyszer negatív hősként: a Die Hard-széria talán legjobb darabjában például ő az a bosszúszomjas német mesterbűnöző, aki kegyetlen játékot űz szegény Bruce Willis kárára. Hogy aztán persze pórul járjon, hisz Bruce Willis kárára nem lehet csak úgy játszadozni.

Humbert Humbert - Lolita (1997)

Vladimir Nabokov kultikus regénye már olvasmánynak is tabusértő, filmre adaptálva pedig még inkább az: egy nagyon kiskorú nimfácskába beleszerető, őt az anyján keresztül magának megszerző középkorú férfi története hogy ne lenne az? Stanley Kubrick filmverziójához képest ez a kilencvenes évekbeli változat inkább az esztétizálásra és az erotikára helyezte a hangsúlyt, Jeremy Irons pedig nem félt tabukat döntögetni benne.

Rodrigo Borgia - Borgiák (2011-2013)

Jeremy Irons számos emlékezetes tévés produkcióban is játszott, de mind közül talán a züllött reneszánsz pápa, Rodrigo Borgia szerepe vált a leginkább emblematikussá. Ráadásul ennek révén hosszú hónapokat töltött a forgatási helyszínül szolgáló Budapesten, ami azóta a kedvenc városainak egyikévé vált.

Alfred – Batman Superman ellen (2016), Az Igazság Ligája (2017)

Nem sok híres színész van manapság, aki az új mozis trendek keretében túltengő szuperhősfilmek valamelyikében ne próbálta volna ki magát. Jeremy Irons mondjuk ezt egy különösen ikonikus szerepben, egyenesen Michael Caine-től átvéve a stafétát tette meg: Batman lojális és bölcs, sőt esetében csípős nyelvű komornyikját, Alfredet játszotta el már több filmben is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.