mng2018 színház fesztivál gasztronómia fényfestés program programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már te is hamisítatlan ünnepi hangulatban vagy? Téged is átjárt már a közeledő karácsony szívmelengető érzése? Hogy mindezt tovább fokozhasd, mutatunk néhány programot, amelyekkel még inkább ráhangolódhatsz az ünnepekre. 

Fényfestés

Különleges ünnepi programmal színesíti Budapest arculatát a Fővárosi Önkormányzat, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a LaLuz Visuals az első adventi vasárnapon. Egyedi, kézzel rajzolt animációs fényfestést láthatnak az érdeklődők, amely egészen a római kortól napjainkig repít el minket. A színes és egyben ismeretterjesztő fényfestés igazi varázslatot csempész a karácsonyváró vásári forgatagba. A program a 145 éves Budapest ajándéka a városnak.

Időpont: 2018. december 2., vasárnap, 17:15-től egész este
Helyszín: Budapest, V. ker., Városháza park, Deák téri evangélikus templom hátsó homlokzata

Fényfestés a Városháza parkban Forrás: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., LaLuz Visuals

Advent a Gasztrosétányon

Közeleg az év egyik legszebb, szent időszaka! Etyeken is hangolódnak már az emberek, ezért a karácsonyvárás jegyében nyitott pincékkel várja vendégeit az etyeki Gasztrosétány. Adventi kézműves vásárral, ünnepi ételekkel készülnek a helyiek, lesz ropogós pulykacomb, forró és tüzes italok és bejglikóstoló is!

Időpont: 2018. december 2. 10 órától
Helyszín: Etyek, Gasztrosétány

Advent a Gasztrosétányon Forrás: Facebook/Gasztrosétány

Színház: Bizánc

Herczeg Ferenc egyik legtöbbet játszott, mesterien szerkesztett történelmi színműve Konstantinápolyban, a keleti keresztény birodalom központjában, azon a napon, amikor a város, s vele a birodalom elbukik. A világtól elvonult Konstantin császár és a világot a saját hasonlatosságára formáló Mohamed török szultán közt folyik a harc a hatalomért. Vajon miért esik el, miért válik a mohamedán invázió martalékává a keresztény birodalom? Az erőszakos betolakodókkal szemben kevésnek bizonyul a megbocsátást hirdető keresztény kultúra? A történelem ismétli önmagát; párhuzamos helyzeteket teremt, hiszen ma is ezt a veszélyhelyzetet éljük újra. A bizánci birodalom végjátéka ez, ahol mindenki, aki meg akarja menteni az életét, az új uralkodó, Mohamed mellé áll. A mohamedán haderő azonban oly sikeres, hogy elpusztít mindent, ami a régi kultúrából marad, legyen az ember, tárgy vagy vallási kegyhely. Két politikai rendszer és hitvilág összeütközése zajlik, amelyből nem lehet tudni, hosszú távon ki kerül ki győztesen: a régi vagy az új, a hangos vagy a néma, az erőszakos vagy a belenyugvó...

Időpont: 2018. december 16.
Helyszín: Budapest, Újszínház

Jelenet az Újszínház Bizánc című előadásából Forrás: Újszínház

Sisi karácsonya – séta a Várkertbazárban

Idézzük fel a világ legszebb uralkodónőjének magyar karácsonyait advent vasárnapjain közösen, egy meglepetéssel egybekötve! A túra során megismerheti a hazai neoreneszánsz építészet egyik legszebb alkotásának, az Ybl Miklós által tervezett Várkertbazárnak a múltját és a jelenét. Az idegenvezetés során az épület azon részei is bejárhatóak, amelyek a nagyközönség számára nem, vagy csak részben látogathatóak.

Időpont: 2018. december 23-ig folyamatosan
Helyszín: Budapest, Várkertbazár

Sisi karácsonya – séta a Várkertbazárban Forrás: Facebook/Várkert bazár

Kiállítás: Leonardo da Vinci és a budapesti lovas

Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamarakiállítással nyílt meg a felújított Szépművészeti Múzeum. A reneszánsz mesterhez köthető budapesti lovas szobor Leonardo tíz rajzával együtt, valamint a kortársak a mester rajzai által inspirált szobraival és antik művekkel együtt idézi fel a művészt egy életen át foglalkoztató kérdést: a szabadon álló, ágaskodó lovas szobor megvalósításának problémáját. A tíz saját kezű Leonardo-rajzot, öt szobrot és tizenhat antik érmet bemutató, Leonardo da Vinci halálának közelgő ötszázadik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a múzeum most felújított Michelangelo termében kapott helyet.

Időpont: 2018. január 6-áig
Helyszín: Budapest, Szépművészeti múzeum

Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamarakiállítással nyílt meg a felújított Szépművészeti Múzeum Forrás: Szépművészeti Múzeum

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.