Most ünnepli 55. születésnapját az elmúlt két és fél évtized talán legnagyobb férfi filmcsillaga,
akinek karrierjében olyan sok emlékezetes alakítás követte egymást, hogy alig győztünk belőle
kiválogatni egy jubileumi listára valót. De megtettük!

Thelma és Louise (1991) 

Brad Pitt filmes karrierje a kilencvenes évek elején indult be, először persze kisebb szerepekkel, amelyek leginkább a színész feltűnő jóképűségére építettek. A legemlékezetesebb ilyen epizódalakítást Ridley Scott feminista kultmozijában nyújtotta, és innen már egyenes út vezetett a főszerepekhez.

Hetedik (1995) 
A kilencvenes évek közepén már A listás sztár lett Brad Pittből Hollywoodban, és hogy sokkal több ő egy helyes pofinál, azt például a szintén 1995-ös 12 majomban is megmutatta, őrültet játszva. De a Hetedik lett az, amelyik igazán megismertette és elismertette az egész világgal őt: ahogyan a sorozatgyilkos által küldött dobozt kinyitotta a film végén, az ott van a mozi legnagyobb pillanatai között.

Harcosok klubja (1999) 
David Fincher klasszikussá vált kultfilmjének főszerepét (vagy mondjuk úgy: egyik főszerepét?) Brad Pitt már igazi szupersztárként vállalta el és vitte sikerre. Tyler Durden azóta is az egyik legmenőbb, leglázadóbb és leglazább karakter, akit valaha látott a filmvászon, és ez nem is csoda, mert egy menőségre, lázadásra és lazaságra áhítozó fantázia terméke. És mert Brad Pitt játszotta!

Blöff (2000) 
A születésnapos sztárunk már csak azért is szimpatikus fickó, mert soha nem derogált neki olyan szerepeket sem elvállalni, amelyek abszolút kívül estek az imidzsén. Guy Ritchie pörgős gengsztermozijában például egy ír, vándorcigány életet folytató bokszolóét, aki minden másnál jobban szereti az anutáját.


Trója (2004) 

Igen, Brad Pitt meglehetősen hosszú időn keresztül Hollywood első számú férfi szexszimbólumának is számított, és ezt semmi sem illusztrálja szebben, mint a Trója, ahol ráadásul mitikus hőst is alakított. Aki tökéletes testtel száll ki reggel két nő mellől az ágyból, hogy aztán simán legyőzze a kétszer akkorára nőtt ellenfelét.

Mr. és Mrs. Smith (2005) 
Brad Pitt hírnevéhez nemcsak a filmvásznon, de az azon kívül elkövetett hódítások is alaposan hozzájárultak: az évtizedek alatt megfordult mellette jó néhány hollywoodi szépség. Közülük Angelina Jolie-val tartott legtovább a kapcsolat, és az álompár családot is alapított együtt. Jelenleg már a válásnál tartanak, de hogy mennyire pattogtak kettejük között eleinte a szikrák, az jól megfigyelhető ebben a filmben is, ahol bérgyilkossággal foglalkozó férjet és feleséget játszottak.

Becstelen brigantyk (2009) 
Mondanunk sem kell, hogy a karrierje során megannyi híres és fontos rendezővel is dolgozott együtt Brad Pitt, szinte mindenkivel, aki számít. Quentin Tarantino sem maradhatott ki közülük ezzel az alternatív történelmet mesélő háborús filmmel, és jövőre jön az új, várva várt közös munkájuk, a Once Upon a Time in Hollywood is.