Az új évre fordulás mindig a visszatekintés és összegzés időszaka is, meg persze a toplistáké. 2018 mozgalmas és sokszínű évet hozott a filmek terén, így nem voltunk könnyű helyzetben a 10 kedvencünk kiválasztásakor - de az bizonyos, hogy az alábbi lista minden szereplője emlékezetes élményt jelentett, és jó szívvel ajánljuk őket az olvasóinknak is.

10. Rossz versek 

Nagy örömünkre két magyar film is rá tudott kerülni a 2018-as tízes toplistánkra (sőt idevehetjük tiszteletbeli, tizenegyedik tagnak a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)-ot is, ami épp csak kimaradt a szűkítésnél). A Rossz versek bebizonyította, hogy a kultfilmmé váló VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan nem csak egyszeri csodát jelentett, és rendezője, Reisz Gábor a második filmjével is hasonló magasságokat ostromol.


9. Én, Tonya
A műkorcsolyázónő Tonya Harding esete a maga idejében az egész világot meglepte. Ebben a filmben belenézhetünk, mi rejlett a felszín mögött: Tonyát gyerekkorában az anyja terrorizálta lelkileg, majd pedig a férje is rendszeresen bántalmazta. A súlyosan félreértelmezett szeretet aztán a vetélytársa ellen elkövetett merénylethez és a karrierje tönkretételéhez is vezetett, mindezt pedig szatirikus humorral, de viccelődésnél jóval többet nyújtva mutatja be ez a remek, az Oscar-gálán is tündöklő film.

8. Egy nap
Egyetlen nap egy háromgyerekes családanya életében: ez elevenedik meg ebben a filmben a mozivásznon, és noha ez elsőre talán nem hangzik annyira különlegesnek, a gyakorló családanyák pontosan tudják, hogy legalább annyi izgalom szorulhat belé, mint a legfeszültebb thrillerekbe. A többiek pedig ennek a filmnek a megnézése után tudják meg! Az Egy nap egyben folytatja a toplistánkra kerülő kiváló magyar filmek sorát, legfőképp két Zsófia: a rendező Szilágyi Zsófia és a főszereplő Szamosi Zsófia együttműködésének köszönhetően.


7. Csuklyások - BlacKkKlansman
Egy afroamerikai zsaru, aki beépült a Klu Klux Klánba? Ez valami vicc? Nem, tényleg megtörtént eset, és hogy miként volt ez lehetséges, valamint milyen tényleg vicces pillanatok következtek belőle, azt a legendás Spike Lee karrierjének egyik legjobb teljesítményével mutatja be ebben a filmben. Mellette pedig természetesen azt is, mik a legkevésbé sem vicces tanulságai ma egy ilyen régi esetnek.


6. Egy fantasztikus nő
A magyar Testről és lélekről elől vitte el a legutóbbi Oscar-gálán a legjobb külföldi filmnek járó díjat ez a különleges chilei film, amelynek a főhőse is különleges: egy férfitestbe zárt nő, aki a szerelme halála után kénytelen újra kitalálni magát és az életét, szemben szinte az egész világgal. Megrázó és elgondolkodtató dráma, egy valóban fantasztikus, transznemű színésznővel a főszerepben.


5. A bűnös
Egyetlen szoba a helyszíne egész végig ennek a különleges dán filmnek, mégis sokkal izgalmasabb a története, mint a mozikban látható akciófilmek többségének. Az a szoba ugyanis egy rendőrségi segélyhívásokat fogadó munkahely, ebben a történetben pedig egy olyan ügy kapcsán érkezik segélyhívás, aminek telefonon keresztüli menedzselése is maga egy igazi akcióthriller. Ami ráadásul alaposan meg is tud lepni minket többször, és ami nem csak a hívók életét változtatja meg.


4. Láthatás
Az utóbbi idők legfelkavaróbb filmje pont attól felkavaró, hogy azt érezzük: ez akár a szomszédunkban is megtörténhetne. Hiszen csak egy válás után egymással veszekedő házaspárt látunk, a válás után megzavarodott gyerekeket, láthatás feletti vitát... Aztán az egész pszichothriller keménységű ámokfutásba fordul ebben a remek francia drámában, lelkileg nem kevésbé megalapozottan.


3. Szeretet nélkül
A kortárs európai mozi egyik legkiemelkedőbb egyénisége, az orosz Andrej Zvjagincev új filmjében a címben foglalt szavak jellemzik leginkább egy válófélben lévő házaspár egymáshoz és vadóc kisfiukhoz fűződő viszonyát is. Megtudva, hogy igazán egyik szülője sem akarja őt, a fiú megszökik – a keresése közben pedig súlyos kérdésekkel kell szembesülniük a filmbeli szereplőknek és a nézőknek egyaránt. Gyomorszorítóan emlékezetes moziélmény.


2. Szólíts a neveden
Lírai, nehezen feledhető hangulatú, szépséges szerelmes film az európai mozi egyik új nagy mesterétől, Luca Guadagninótól: a nyolcvanas évekbeli, itáliai szerelmes nyár két főszereplője egy magát kereső kamaszfiú és a családjuk fiatal férfivendége – de senki ne számítson a felállás szokatlanságából adódó fordulatokra, ez a film tényleg csak a szerelemről és a felnövésről szól, minden mástól függetlenül.


1. Három óriásplakát Ebbing határában
Az a bizonyos három óriásplakát pedig azért van Ebbing határában, mert miután meggyilkolják a tinédzser lányát, a rendőrség pedig tehetetlennek, sőt impotensnek mutatkozik a nyomozásban, egy karakán anyuka ilyen módszerrel kezdi el a kezébe venni az ügyet. Aki mindezt előadja: a kultfilm Erőszakik és A hét pszichopata és a si-cu rendező-írója, Martin McDonagh. A Három óriásplakát Ebbing határában egy tökéletesre csiszolt, groteszk, egyszerre sötét és humoros történet, ami nagyon nehéz kérdésekről nagyon komplexen és szórakoztatóan tud mesélni.