Budapest dala Vastag Csaba kultúra Majka Janicsák Veca Radics Gigi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismét keresi Budapest dalát a Fővárosi Önkormányzat. A másodszor induló projektre hat ismert előadót hívtak meg öt dal elkészítésére, további öt helyet még felfedezésre váró, tehetséges zenész és énekes számára tartanak fenn a kiírt pályázaton.

„Az idei kiírás szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy 2019-ben Budapest Európa sportfővárosa. Zene és sport szorosan kapcsolódik egymáshoz, mindkettőnek erős közösségteremtő ereje van. Idén arra vagyunk elsősorban kíváncsiak, milyen a városi sport zenéje” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

A szervezők felkérését Janicsák Veca, Tóth Gabi és Majka, Vastag Csaba, Szikora Róbert és a New Level Empire fogadta el, ők valamennyien részt vettek a bejelentésen. A dalokat tavasszal koncerten mutatják be és CD is készül – írja az MTI. További öt helyet még felfedezésre váró, tehetséges zenész és énekes számára tartanak fenn a kiírt pályázaton.

Mint elhangzott, a tavalyi első kiírásra több mint száz pályamű érkezett Budapest dalára, a közönségszavazáson több százezren vettek részt. Joós István, a CD-t megjelentető Magneoton kiadó vezérigazgatója, a zsűri elnöke kitért arra, hogy a tavalyi számok letöltési/lejátszási száma 145 ezer volt, a Budapest tematikájú dalok a rádiókban 7265 alkalommal hangzottak el, az elkészült klipek mintegy 1,7 milliós nézettséget hoztak. 2018-ban Radics Gigi Budapest Szerelem című szerzeményét választották Budapest dalának, a közönségdíjat Benji Bárhol járok című száma kapta.

Majka Tóth Gabival indul a versenyben Forrás: TV2

„Zenében és sportban közös a ritmusérzék, a siker eufóriája, számos sportágban a zene nélkülözhetetlen. Célunk idén az, hogy a hangulat legyen a főszereplő a sport, a zene és Budapest hármasában” – jegyezte meg Joós István.

„Miután felkértek a részvételre, szinte rögtön leültem és megcsináltam a dalt, amelynek munkacíme: Budapest fölött a Nap újra kisütött. Valamit szeretnék visszaadni a városnak abból a sok minden jóból, amit az elmúlt évtizedekben kaptam tőle. A zene nyilván olyasmi, ami tőlem várható, modern hangzással és hangszereléssel egy dinamikus szám” – mondta Szikora Róbert az MTI-nek. A zenész a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy dalában szerepet kap az általa korábban mentorált énekesnő, Tóth Andi.

Együtt indul a projektben Tóth Gabi és Majka (Majoros Péter); ők Szabó Zé és Molnár Tamás szerzeményét fogják előadni. Régóta szerettek volna duettben együttműködni, most ez megvalósul. A New Level Empire énekese, Ujvári Zoltán Szilveszter arról beszélt, hogy a mai fiatalok számára Budapestben elsősorban a buli, a bizsergés, az éjszakai élet, a dinamizmus a fő vonzerő.

Vastag Csaba is a versenyzők között lesz Forrás: TV2

A zsűriben Joós István mellett Rakonczai Viktor zeneszerző, Rózsa István (Rózsa Records), Nagyné Varga Melinda, a Fővárosi Önkormányzat kulturális főosztályvezetője és Szűts László, a Mahasz elnöke kapott helyet.

A március 22-i határidőig beérkezett dalokra az előválogatás után április 8. és 25. között lehet szavazni a www.budapestdal.hu oldalon, a megszületett produkciókat április 26-án gálakoncerten mutatják be a Thália Színházban, ott dől el, ki nyert. A győztes egy éven keresztül viselheti a Budapest Dal 2019 címet, megkapja a Budapest Dal plasztikai díjat, oklevelet, emellett egymillió forint pénzjutalomban is részesül.

Kleopátra, Erzsébet, Viktória és a többiek: a filmvászon legemlékezetesebb királynőihttp://www.life.hu/kult/20190130-a-filmvaszon-legemlekezetesebb-kiralynoi.htmlJanuár végén kerül a hazai mozikba a Két királynő című film, amelyben I. Erzsébet angol és Stuart Mária skót uralkodónő rivalizálásának történetét láthatjuk megelevenedni. Ennek apropóján listára gyűjtöttük azokat a (valóságban is élt) királynőket, akik a mozivásznakról is korlátlanul uralkodni tudtak. KultOrigoHaumann Máté elárulta, milyen volt a közös munka Keira Knightley-valhttp://www.life.hu/kult/20190203-haumann-mate-elarulta-milyen-volt-a-kozos-munka-keira-knightleyval.htmlA Colette című film egy botrányos életű írónő történetét eleveníti fel, amelyben nemcsak a világsztár színésznő, de Haumann Máté is feltűnik. KultOrigoA Dal 2019: Nagy Bogi és Pápai Joci nyerte a harmadik válogatóthttp://www.life.hu/kult/20190203-a-dal-2019-nagy-bogi-es-papai-joci-nyerte-a-harmadik-valogatot.htmlNagy Bogi és Pápai Joci nyerte holtversenyben A Dal 2019 harmadik válogatóműsorát szombaton. A zsűri döntésével még Petruska, a Ruby Harlem és a Mocsok 1 Kölykök, a tévénézők szavazataival a USNK jutott tovább az elődöntőbe. KultOrigoMiss Bee elárulta: két új taggal indul újra a Bestiák együtteshttp://www.life.hu/kult/20190201-miss-bee-elarulta-ket-uj-taggal-indul-ujra-a-bestiak-egyuttes.htmlA Bestiák együttes egykori tagja, Miss Bee, azaz Somorjai Ilona újra elindította a Bestiák együttest. Ám nem a régi tagokkal, hanem két új énekesnővel lép majd fel. Kult--Lopják a szivarokat Andy Vajna sírjárólhttp://www.life.hu/kult/20190202-lopjak-a-szivarokat-andy-vajna-sirjarol-a-temetes-utan.htmlAlig helyezték végső nyugalomra Andy Vajnát, a temetői szarkák máris fosztogatják a sírját. A szerettei és barátai által vásárolt értékes szivarokat lopták el róla. KultOrigoA Dal 2019 - Szombaton este lesz a harmadik válogató műsorhttp://www.life.hu/kult/20190202-a-dal-2019-szombaton-este-lesz-a-harmadik-valogato-musor.htmlMa este rendezik A Dal 2019 harmadik válogatóját: a Duna Televízióban és a Duna World csatornán 19 óra 30 perctől látható show-műsorból hatan jutnak tovább az elődöntőbe. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.