Az LMBTQ közösség nincs könnyű helyzetben, ha a Valentin-napi összebújós filmezés kerül szóba. Bár készülnek az ő életükbe csöppenő alkotások is, de messze sem olyan számban, hogy hirtelen elő tudjanak húzni egyet egy spontán otthoni mozizós estéhez. De ne rekesszük ki a heteroszexuálisokat sem, hiszen a következő filmeket nekik is meleg szívvel ajánljuk.

Egy szerelemes film nem (csak) attól válik maradandóvá, hogy a kezdeti nehézségek ellenére, a végén minden tökéletesé válik. Nézd meg a mi szubjektív listánkat!

Túl a barátságon (Brokeback Mountain) – 2005

A történet lecsupaszítva két ember villámcsapásszerű, mégis örökké tartó szerelméről szól, amely tele van fájdalommal, vágyódással és önmarcangolással. Csodálatosan mutatja be azt a fajta érzelmet, amelynek nem szabhat határt se a távolság, se az idő, se az ellentétes útválasztás. A történetben természetesen a csavart, a pluszt az adja, hogy ez a két ember történetesen férfi – Heath Ledger és Jake Gyllenhaal csodásan játszanak.

Adéle élete 1-2. fejezet (Blue Is the Warmest Color) – 2013  

Egy átlagos középiskolás lány, Adéle úgy érzi, mintha csak megjátszaná magát. Érzi, valami hiányzik az életéből. Csak akkor, amikor találkozik Emmával – egy kék hajú lánnyal –, jön rá, hogy mi volt a hiány forrása. Ez a film remekül mutatja be a saját nemhez való vonzódás körüli bonyodalmakat, a fiatalkori szenvedélyt, útkeresést és természetesen a szerelem természetét.

Kszi, Simon (Love, Simon) – 2018  

Az előzőhöz hasonló élethelyzetben van Simon, aki 17 éves középiskolás fiú. Csodás családja és barátai vannak, de egy súlyos titok nyomja a lelkét: Simon meleg. A fordulatot az életébe egy iskolástársa hozza meg, akibe szerelmes lesz, bár nem is sejti, hogy ki ő. Szórakoztató, de egyben komoly filmre készülj!

Szólíts a neveden (Call Me by Your Name) – 2017  

Egy finoman megkomponált történet, amely nem csupán a homoszexuális szerelem kérdését, de az érzelmek szabadjára engedésének más egyéb helyzetből fakadó nehézségeit, szinte már tabuit is feszegeti. Egy csodás vidék, egy 17 éves fiú és egy nála kellően idősebb férfi egymásra találása. Ez a nyár mindent megváltoztat...

A dán lány (The Danish Girl) – 2015  

Ez a film maga a bátorság, az elfogadás és a megértés története. Egy férj, aki transzszexuális énjére a felesége és egy már felépített élet mellett talál rá. A házaspár kapcsolata mellett a társadalmi reakciók is fontos szerepet kapnak ebben az alkotásban, ami nem mellékesen igaz történet alapján készült.