Ha szeretnél képbe kerülni az idei Oscar-gála előtt, most itt az alkalom! A vasárnap éjszakai díjkiosztó előtt esélylatolgatót tartunk, és nemcsak a leendő tippversenyekben igyekszünk segítségre lenni a filmipar információi és a korábbi díjkiosztók eredményei alapján, de még azt is megmondjuk a nyolc fő kategóriában, mi kiknek adnánk a díjakat.

Legjobb film 

Az esélyek 

Nyolc film versenyez idén a legfőbb kategóriában, ami közül kettő is 10-10 jelölést gyűjtött össze, így természetesen ezek a fő esélyesek: a fekete-fehér, epikus mexikói dráma, a Roma, és az abszurd határát súroló, udvari-érzelmi intrikákkal teli, kosztümös A kedvenc. És pont a taglalt jellemzőik (meg a gyártó Netflix nyomulása miatt) esélyesebb a Roma. Az Alelnök, a BlacKKKlansman és a Zöld könyv kiváló filmek ugyan, de számukra már a jelölés is nagy siker, miként a Fekete párduc jelenléte is inkább csak üzenet, hogy a Filmakadémia nem feledkezett el a közönségfilmekről sem. A két zenés film közül még a Csillag születik szólhat bele a versenybe, a Bohém rapszódiának már a jelölése is meglepetés. 

Akinek mi adnánk

A Roma lenyűgöző, fantasztikus alkotás, ami megérdemelné a díjat, de nagyon örülnénk, ha egyszer egy olyan egyszerűségében is tökéletes kis film nyerne, mint mondjuk a Zöld könyv.


Legjobb férfi főszereplő 
Az esélyek

A kategória toronymagas esélyesének számít Christian Bale (Alelnök), akinek főszereplői Oscar-díja még nincs, és aki az egykori amerikai alelnök, Dick Cheney bőrébe bújva alaposan megváltozott külsővel nyújtott különleges alakítást, az ilyet pedig mindig szereti a Filmakadémia. Megszoríthatja még esetleg Rami Malek (Bohém rapszódia), aki Freddy Mercuryvá átváltozva a Golden Globe-ot is elnyerte.

Akinek mi adnánk

Willem Dafoe (At Eternity's Gate) az egész életművéért megérdemelne már egy ilyen nagy díjat, de Viggo Mortensen olyan imádnivalóan alakítja az olasz nehézfiút a Zöld könyvben, hogy annak nem lehet ellenállni. És neki sincs még Oscarja!

Legjobb női főszereplő 
Az esélyek

Glenn Close (A férfi mögött), Olivia Colman (A kedvenc) és Lady Gaga (Csillag születik) – mindhárman befuthatnak. Glenn Close az Oscar-gálák valaha volt egyik legnagyobb vesztesének számít, így ő régi adósság törlesztéseként kaphatná a díjat. A brit Olivia Colman szimplán az alakítása kimagasló volta és A kedvenc esetleges tarolása miatt. Lady Gaga meg azért, mert Oscar imádja a fiatal csillagok születését.

Akinek mi adnánk

Olivia Colman nemcsak egy nagyszerű színésznő, de tényleg fantasztikusan játszik A kedvencben Anna királynőként, és mivel közben cseppet sem sztáralkat, könnyen lehet, hogy nem lesz több ilyen esélye ekkora díjra.

Legjobb férfi mellékszereplő 
Az esélyek

Az egyik legkiegyenlítettebb kategória, ahol mind az öt jelöltnek szinte egyforma az esélye. Mahershala Ali (Zöld könyv) és Sam Rockwell (Alelnök) ráadásul épp az utóbbi két év győztese ebben a kategóriában, így esélyük nyílik a duplázásra. Richard E. Grant (Megbocsátasz valaha?) és Sam Elliott (Csillag születik) elismert színészveteránok, Adam Driver pedig az új generáció kedvence.

Akinek mi adnánk

Aki már látta Sam Elliottot mosolyogni a bajsza alatt a filmvásznon, az biztosan adna neki díjat, és nincs túl sok neki eddig. Itt az alkalom!

Legjobb női mellékszereplő 
Az esélyek 

Valószínűleg A kedvencben egymás ellen intrikáló két udvarhölgy, azaz Rachel Weisz és Emma Stone között fog eldőlni itt is a győzelem, de lehetetlen megtippelni, melyikük sikerével. A Roma tarolása esetében befuthat meglepetésként a mexikói Marina de Tavira.

Akinek mi adnánk

A két udvarhölgy közül Emma Stone-nak. De ott van még Amy Adams (Alelnök) is, akinek ez már a hatodik(!) jelölése díj nélkül...


Legjobb külföldi film
Az esélyek

Az a furcsa helyzet áll elő az idei gálán, hogy egy idegen nyelvű film a Legjobb film díjának egyik fő esélyese is, így nagyon meglepő lenne, ha nem a mexikói Roma diadalmaskodna ebben a kategóriában.

Akinek mi adnánk

Idén magyar jelöltnek sajnos nem szurkolhatunk, de egy olyan szerelmes filmnek igen, amely kelet-európaiként még szívsajdítóbb: a lengyel Hidegháborút ráadásul két további Oscarra (rendezői, operatőri) is jelölték idén – de sajnos egyikre sem igazán esélyes.

Legjobb rendező 
Az esélyek

Nagyon ritkán fordul elő az, hogy a Legjobb rendező díját ne az kapja, aki a Legjobb film kategóriájának győztesét rendezte. Így az ottani tippünkből kiindulva ez bizony Alfonso Cuarón (Roma) és Yorgos Lanthimos (A kedvenc) között fog eldőlni. Méghozzá szerintünk az előbbi győzelmével, ami a mexikói filmesek utóbbi évekbeli dominanciáját látva az Oscar-gálán még csak meglepetés sem lesz.

Akinek mi adnánk

Megint Európába húz a szívünk: Pawel Pawlikowskinak a Hidegháborúért. De Cuarón is meg fogja érdemelni az érezhetően személyes főművének megalkotásáért.


Legjobb animációs film 
Az esélyek 

Ha a Legjobb animációs film Oscar-díjáról kell dönteni, akkor a Pixar vagy/és a Disney stúdió jöhet szóba – hosszú évek óta ez a menetrend, ami csak kivételes alkalmakkor szakadt meg. Az az érzésünk, az idei nem lesz kivételes alkalom, és A hihetetlen család 2 behúzza ezt az elismerést is.

Akinek mi adnánk

A Kutyák szigete bűbájos (és közben groteszk) mese egy egyedi rendezőtől, de Wes Anderson filmje inkább a felnőtteknek szól, így nehéz összehasonlítani egy családi filmmel.