Tudtad, hogy cukrászként dolgozott, és pap akart lenni? Hogy kiket támogat a hollywoodi filmekkel keresett pénzéből? Hogy ki volt a lakótársa, és mire allergiás nagyon? Mindezt és még sok minden mást is megtudhatsz a 40 éves James McAvoy-ról!

1. Három beceneve is van: a barátai általában Jamesy Boynak, Jimmynek, vagy Floydnak szólítják.

James McAvoly Golden Globe-díjra jelölt skót színész 40 éves lettForrás: FilmMagic/2011 Michael Tran

2. 170 centiméteres magasságával a tornasor vége felé található a hollywoodi férfisztárok között. Annál nagyobb teljesítmény, hogy a Széttörvében és az Üvegben így is hitelesen formálta meg a fizikailag is monumentális Fenevadat! 

3. A skót színész egy buszsofőr apa és egy ápoló anya gyermekeként látta meg a napvilágot Glasgow-ban. Az édesanyja ráadásul pszichiátrián dolgozott, így az Üveg elmegyógyintézetes jeleneteihez is volt honnan merítenie a színésznek.

Édesanyja pszichiátrián dolgozott, így az Üveg elmegyógyintézetes jeleneteihez is volt honnan merítenieForrás: Jessica Kourkounis/Universal Pictures

4. McAvoy hétéves volt, amikor a szülei elváltak, és 11 éves kora után az anyai nagyszülei nevelték.

5. Egyházi iskolákban tanult, és eközben az is megfordult a fejében, hogy pap, egészen pontosan térítő misszionárius lesz belőle.

6. A színjátszással akkor esett szerelembe, mikor egy előadás és beszélgetés kedvéért meglátogatta az iskoláját a neves skót színész David Hayman (Sid és Nancy, Rob Roy, Nevem Joe, A sakál, A csíkos pizsamás fiú).

7. Később Hayman közbenjárására kapta meg élete első filmszerepét is az akkor 16 éves McAvoy, méghozzá a The Near Room című moziban.

James első filmszerepében, a The Near Room című mozibanForrás: Metrodome Distribution

8. Ennek ellenére sokáig nem volt biztos benne, hogy színész akar lenni. A középiskola végén egyszerre adta be a jelentkezését a haditengerészethez, és felvételizett a skót színművészeti egyetemre. Mindkét helyre felvették, utóbbi mellett döntött. 

9. Hogy a színiakadémiás tanulmányai költségét fedezni tudja, az iskola mellett cukrászként dolgozott. 

10. Valószínűleg épp ezért hozott létre később, már híres (és gazdag) színészként egy alapítványt, ami azon tehetséges diákokat segíti a volt iskolájában, akiknek maguktól nem telne tandíjra.

11. Az egyetem befejezése után, 2000-ben költözött Londonba, azóta is ott él.

12. Az első londoni éveiben az a Jesse Spencer volt a lakótársa, aki később a Dr. House sorozatban dr. Robert Chase-ként vált ismertté.

Londonban Jesse Spencer volt a lakótársa, akit a Dr. House című sorozatból ismerhetünkForrás: Getty Images/Michael Buckner

13. Az áttörést a brit terepen a Shameless (Szégyentelenek) című tévésorozat egyik szerepe (egy autótolvaj karakter) hozta meg számára 2005-ben, a nemzetközi publikum pedig Az utolsó skót király (2006) révén figyelt fel rá, amelyben a hírhedt ugandai diktátor, Idi Amin háziorvosát játszotta. 

14. Hiába lett azóta nemzetközi filmsztár, McAvoy folyamatosan vissza-visszatér játszani a brit színpadokra is, a legtöbbször Shakespeare-darabok kedvéért. 

15. A húga, Joy McAvoy is színésznő, a Mocsok című filmben egymás oldalán is játszottak.

A húga, Joy McAvoy is színésznőForrás: WireImage/2013 Dave M. Benett

16. A skót Celtic Football Club óriási szurkolója.

17. Az egyik kedvenc műfaja a sci-fi, ezen belül pedig a Star Trek és a Battlestar Galactica a kedvenc alkotásai.

18. A kedvenc rendezője viszont az angol szociorealizmus egyik nagy alakja, Ken Loach.

19. Ezek után nem meglepő, hogy a kedvenc filmjei között is több Ken Loach-rendezés található, például a Kes és a Nevem Joe. Emellett olyan címeket sorol még a kedvencek listájára, mint a Kincsvadászok, a Vissza a jövőbe, A nagy szökés vagy a Késői találkozás.

Tíz évig élt házasságban a nála közel tíz évvel idősebb, szintén színész Anne-Marie Duff-falForrás: 2014 Getty Images/Tim P. Whitby

20. Rettenetesen allergiás a lovakra, és ez számos kellemetlen percet okozott neki A cinkos forgatásán. 

21. Tíz évig élt házasságban a nála közel tíz évvel idősebb, szintén színész Anne-Marie Duff-fal (Shameless, A szüfrazsett). Egy közös gyermekük született.

22. Közeli barátok Michael Fassbenderrel, akivel az X-Men filmekben nagy ellenfeleket játszanak.

23. James McAvoy-t legközelebb épp az X-Men: Sötét Főnix című filmben láthatjuk majd a mozivásznon, méghozzá a tervek szerint júniusban. Az idei évben pedig még érkezik a főszereplésével a nagy sikerű horrorfilm, az Az második része is.