Filmek szőlővesszein nektárt csepegtettél: az alkohol művészete a moziban

Hrabal film Marion Cotillard James Bond mozi tokaji aszú Tom Cruise premier Russel Crowe
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeptember 19-én kerül a mozikba a tokaji bor csodáját vászonra vivő Folyékony arany, mi pedig ennek kapcsán utánanéztünk melyek voltak azok a filmek, amelyek úgy jelenítettek meg emlékezetesen egy-egy mámorító nedűt, hogy közben nem az alkohol kétségtelenül meglévő sötét oldalára, hanem inkább a kulturális és gasztronómiai értékeire koncentráltak.

James Bond-filmek (1962- )

A filmtörténet valószínűleg leghíresebb alkoholfogyasztója a brit titkosszolgálat 007-es ügynöke, aki évtizedek óta kéri a vodka-martinijét felrázva, nem keverve. De James Bond sok minden mást is szívesen fogyaszt, egy a közös pont: mindig olyan hihetetlenül elegánsan és stílusosan teszi, hogy közben magunk is kedvet kapunk egy-egy pohárhoz.

Sörgyári capriccio (1981)

Talán egyetlen nemzet sem szereti (és készíti) jobban a sört, mint a csehek, és közülük is élen járt a téma kiaknázásában Bohumil Hrabal író. Az ő szüleiről írott regényét vitte aztán filmre a cseh film legendás mestere, Jiří Menzel. Hrabal szülei történetesen egy sörgyárban éltek, így aztán bőven adódott lehetőség olyan varázslatos jelenetekre, mint az alábbi.

Koktél (1988)

Nem tudunk vonatkozó statisztikákról, de fogadni mernénk rá, hogy a nyolcvanas évek végén meredeken megemelkedett a koktélfogyasztás mértéke a világban, miután a fiatal Tom Cruise olyan ellenállhatatlanul művelte a dolgot ebben a romantikus moziban. Persze elsőre neki sem ment olyan könnyen, és a következő filmrészlet egyben a pultosok iránti empátia fejlesztésére is kiválóan alkalmas.

Kerülőutak (2004)

Két jóbarát afféle legénybúcsús programként indul el egy kaliforniai bortúrára az édesbús Kerülőutakban, hogy aztán a könnyed kikapcsolódásnak szánt utazás végül váratlan fordulatokat vegyen, és meghatározó élménnyé változzon mindkettejük számára. Természetesen azért, mert a jófajta borok mellett előkerülnek az érzelmek is.

Bor, mámor, Provance (2006)

Russell Crowe igazi nagyképű, arrogáns bankárt játszik Ridley Scott sikerregényből készült filmjében, ez a bankár pedig örököl egy birtokot a festői Provance-ban. Odautazik, hogy gyorsan túladjon rajta, a hely (boroktól nem független) varázslatos szelleme viszont elbűvöli, a nem kevésbé varázslatos Marion Cotillard-al egyetemben.

Szesztolvajok (2012)

Ha a csehek a sörben világbajnokok, akkor a skótok a whisky-ben, és ez a film ráadásul egészen különleges palackokat vonultat fel még a skót whisky műfaján belül is. Ezek a palackok persze nagyon sokat is érnek, és épp ezért kovácsol tervet a megszerzésükre egy csapatnyi botcsinálta szesztolvaj.

Folyékony arany (2019)

A legismertebb magyar alkohol vitán felül a tokaji aszú, ami évszázadok óta örvend különleges hírnévnek világszerte. Valahogy úgy, ahogy a focisták között Puskás, és most az a rendező, aki a Puskás Hungary című emlékezetes dokumentumfilmben dolgozta fel a legenda életét, most ismét egész estés, szeptember 19-től a mozikban is látható rendezéssel jelentkezik, ezúttal a tokaji bort témájául választva. Annak titkát pedig, hogy miért is egyedülálló a tokaji, azokon keresztül mutatja be, akik nap mint nap küzdelmet folytatnak azért, hogy a végén a poharakba kerülhessen a folyékony arany.

Imádták úgy is, imádják így is! Amikor a tévésorozatok a mozivászonra költöznekhttp://www.life.hu/kult/20190910-a-legjobb-tevesorozatok-alapjan-keszult-mozifilmek.htmlSzeptember közepétől játsszák a mozik a Downton Abbey filmet, amely a magyar tévénézők körében is közkedvelt sorozat egész estés, az eredeti szereplőkkel készült változata. Ennek apropóján utánanéztünk melyek voltak eddig azok a tévésorozatok, amelyek a legnagyobb sikerrel költöztek át a moziba. KultOrigoApokalipszis fegyverekkel: minden idők legjobb háborús filmjeihttp://www.life.hu/kult/20190904-minden-idok-legjobb-haborus-filmjei.htmlSzeptemberben egy új változatban ismét a mozikba kerül minden idők egyik legkülönlegesebb filmje, Francis Ford Coppola vietnámi háborúban játszódó klasszikusa, az Apokalipszis most. A jeles alkalomból listára gyűjtöttük a szerintünk legemlékezetesebb háborús mozikat. KultOrigoÖt film és sorozat, amit ne hagyj ki szeptemberbenhttp://www.life.hu/kult/20190903-szeptemberi-filmajanlo.htmlBrad Pitt az űrbe megy, mozivászonra költözik a tokaji bor és a horrorbohóc is visszatér: rovatunkban minden hónapban összegyűjtjük azokat a bemutatókat, amiket szerintünk nem érdemes kihagyni. Jöjjenek hát szeptember ajánlott filmjei és sorozatai! KultOrigoMicsoda férfi! – 70 éves Hollywood szívtiprója, Richard Gerehttp://www.life.hu/kult/20190828-richard-gere-70-eves-fontos-filmszerepei.htmlAugusztus 31-én ünnepli jubileumi születésnapját az a filmsztár, aki évtizedeken át számított a férfiideál hollywoodi megtestesítőjének, és aki emellett a színészi képességeit is számos alkalommal bizonyította a legkülönfélébb szerepekben. A kerek évforduló alkalmából összegyűjtöttük kedvenc Richard Gere-filmjeinket. KultOrigoA gyilkolás nem csak férfiszakma: a mozivászon leghalálosabb női bérgyilkosaihttp://www.life.hu/kult/20190715-a-leghalalosabb-nok-a-filmvaszonrol.htmlHa egy bérgyilkosra gondolunk, egy titokzatos és félelmetes férfi alakja ugrik be a legtöbb esetben, hisz ezen szakma képviselői leginkább közülük kerülnek ki – a valóságban és a mozivásznon is. Vannak azonban kivételek, és a filmek is egyre gyakrabban játszanak el a női bérgyilkosok ötletével. Így tesz a frissen mozikba kerülő Anna című film is, amelynek kapcsán listára gyűjtöttük a leghalálosabb mozis bérgyilkosnőket. KultOrigoA zenekar, amely sosem megy ki a divatból: a legemlékezetesebb Beatles-filmekhttp://www.life.hu/kult/20190630-a-yesterday-a-legujabb-de-nem-az-egyetlen-beatlesfilm.htmlJúnius végén került a hazai mozikba a Yesterday című film, amelynek története meghökkentő ötleten alapul: mi lenne, ha egyvalaki kivételével mindenki elfelejtené a világon a Beatles létezését és zenéit? Hogy velünk ilyesmi ne fordulhasson elő, gyorsan listára is gyűjtöttük a legemlékezetesebb fikciós mozgóképeket, amelyek a zenekarhoz kapcsolódnak. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.