Van-e az irodalomnak neme? Létezik-e nő irodalom és női téma?

Forrás: Valuska Gábor -
irodalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új irodalmi sorozat indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások estjein női sikerszerzőket ismerhet meg a közönség - közölték a szervezők az MTI-vel.

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a 21. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? Ezekre a kérdésekre keresik a választ spanyol és a magyar írónők a sorozat ingyenes alkalmain az Urániában. A sorozat október 2-án Alicia Giménez Bartlett és Szvoren Edina találkozásával indul - olvasható a közleményben.

Alicia Giménez Bartlett műveit 15 nyelvre fordították le, 2015-ben Meztelen férfiak című regényével elnyerte a Planeta-díjat. A rangos spanyol irodalmi elismerés érdekessége, hogy az írók álnéven és álcímen küldik be munkáikat, Giménez Bartlett pedig férfi álnéven nyert 486 pályamű közül.

A sorozat következő estjein Elvira Lindo és Ugron Zsolna (november 6.), valamint Rosa Montero és Szécsi Noémi (december 4.) vitatják meg a kortárs irodalom legfontosabb kérdéseit. A szerzőkkel Scholz László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) irodalomprofesszora beszélget - tartalmazza a közlemény.

Ugron Zsolna Forrás: Valuska Gábor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.