Erdélyi Magyar Filmszemle film Filmtettfeszt mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dokumentumfilmek és rövidfilmek mellett tizenöt nagyjátékfilmet tekinthet meg a 19. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle közönsége október 2. és 6. között - közölték a szervezők az MTI-vel. A vetítéseket tizenöt városban lehet követni, hárommal több helyszínen, mint tavaly, hiszen Nagykároly, Nagyszalonta és Szamosújvár is csatlakozott a seregszemléhez. További helyszín lesz Arad, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kolozsvár, Kovászna, Nagyszeben, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Temesvár.

Több helyszínen közönségtalálkozók, gyerekeknek szóló műhelyek, Kolozsváron szakmai kerekasztal-beszélgetések és egyéb rendezvények is lesznek.

A seregszemle kolozsvári megnyitóján a közönség az erdélyi származású Szőcs Petra Déva című filmjét láthatja, amelyet Erdélyben forgattak és bemutattak a velencei filmfesztiválon is.

Országos premierként vetítenek több dokumentumfilmet, így az Anna and the Barbies együttesről szóló Álmatlant, Porkoláb Norbert rendezését, valamint a magyar könnyűzene fellegvárának titkait kutató, Lévai Balázs által rendezett Pécsi szálat. Ugyancsak először láthatja a romániai közönség az ukrán-orosz fegyveres konfliktus magánéleti lecsapódásait vizsgáló, Csuja László rendezte Kilenc hónap háborút, valamint Széfeddin Sefket bej Kolozsvártól Kairóig, a transzszilvanizmustól az egyiptomi filmművészet csúcsáig ívelő életútját bemutató Sefket rejtélyt, amelynek rendezője Maksay Ágnes.

A friss magyar filmek között lesznek kortárs társadalmi jelenségeket vizsgáló drámák, ilyen a Szilágyi Zsófia rendezte Egy nap, a Nagypál Orsi által jegyzett Nyitva, valamint Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című filmje. A közönség láthat fordulatos bűnügyi történeteket is, például Pálfi György Az Úr hangja című filmjét, Ujj Mészáros Károly X - A rendszerből törölve című moziját vagy Milorad Krstic animációs thrillerét, a Ruben Brandt, a gyűjtőt.

Szilágyi Zsófia rendező az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófiát instruálja az Egy nap című filmjének forgatásán Forrás: MTI/Kallos Bea

Az elgondolkodtató vígjátékok sem hiányoznak a seregszemléről, ilyen a Goda Krisztina rendezte BÚÉK, de bemutatják a Magyarország jelenéről szubjektív látleletet nyújtó, Reisz Gábor által rendezett Rossz verseket is. A közönség láthatja Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is.

Nemes Jeles László - Napszállta Forrás: Filmalap

A szervezők az idén is bemutatják a közelmúltban készült legjobb magyar rövidfilmeket, a Filmgalopp versenyben pedig erdélyi alkotók dokumentumfilmjei indulnak a Sárga Csikó Díjért. A kolozsvári Művész moziban egyebek mellett megtekinthető a rendszerváltás utáni első erdélyi magyar nagyjátékfilm, a Kínai védelem, valamint A tanú, amelynek az eredeti, cenzúrázatlan változatát láthatják az érdeklődők.

A gyerekeket két filmklasszikussal, a Macskafogóval és a Vízipók-csodapókkal várják, emellett Kolozsváron mozgóképes játékokat próbálhatnak ki, Nagyváradon és Csíkszeredában pedig animációs műhelyen vehetnek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.