Újra Magyarországon koncertezik a zseniális Nick Cave

Fotó: Hirling Bálint - Origo -
koncert Magyarország Budapest Nick Cave Papp László Budapest Sportaréna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jövőre újra eljön Magyarországra Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds. Napjaink egyik legfontosabb dalszerző-énekese legfrissebb lemezét, a napokban megjelent Ghosteent mutatja be 2020. június 2-án a Papp László Budapest Sportarénában.

Nick Cave jövő évi turnéja az Egyesült Királyságot és Európát is lefedi, az ausztrál csapat produkciója tizenkilenc országban lesz látható és hallható, több mint harminc koncerten - közölte a szervező Concerto Music pénteken az MTI-vel. A zenekar tizenhetedik stúdiólemeze, a Ghosteen október 4-én jelent meg digitális formában, és a kritikák egybehangzó véleménye szerint a Bad Seeds legjobb munkái közé tartozik. Az anyag november 8-án jelenik meg fizikai formátumban, CD-n és vinylen.
A Nick Cave and the Bad Seeds legutóbb tavaly júniusban járt Magyarországon, akkor is a Sportarénában.

A Nick Cave and the Bad Seeds legutóbb tavaly júniusban járt Magyarországon Fotó: Hirling Bálint - Origo

A 62 éves énekes-dalszerző pályafutása a Boys Next Door nevű gimnáziumi punkzenekarban indult Ausztráliában, aztán a Birthday Partyban folytatódott a nyolcvanas évek elején. A székhelyét Londonba áthelyező együttes felbomlása után Nick Cave 1983-1984 fordulóján alakította meg a Bad Seedset, amely 1984-ben jelentette meg From Her to Eternity című bemutatkozó nagylemezét.
A zenekar a blues, a gospel és a country sajátos újraértelmezésével és egységes, sötét hangulatú keretbe foglalásával hozott újat a könnyűzenébe. A számos tagcserén átesett zenekar a nyolcvanas években hosszú ideig Londonban, aztán Berlinben működött - ekkor bukkant fel Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjében -, ezalatt öt sorlemezt adott ki.

A kilencvenes évek elején az egyre népszerűbb dalszerző - aki sikeresen szakított korábbi drogfüggőségével - Sao Paolóba tette át székhelyét, ott készült a Bad Seeds addigi legfinomabb lemeze, a The Good Son. Az azóta már Angliában - Londonban, majd Brightonban - élő Nick Cave a 2000-es és a 2010-es éveket is nagyszerű lemezekkel abszolválta, emellett Grinderman néven karcos-garázsrockos mellékzenekart alakított, filmzenéket szerzett, valamint az És meglátá a szamár az Úrnak angyalát című 1989-es regénye után újabb könyvet írt Bunny Munro halála címmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.