A világ legnagyobb háborús fotósa volt Friedmann Endre Ernő, vagyis Robert Capa. Ő volt a 20. századi sajtófotó egyik legmarkánsabb alakja, rövid élete során összesen öt csatatéren fotózott. Galériával emlékezünk rá.

A háború fényképésze mindössze 40 évet élt, de utánozhatatlanul maradandót alkotott. Robert Capa, eredeti nevén Friedmann Endre Ernő. 1913. október 22-én született Budapesten, először 1931-ben hagyta el az országot. Előbb Bécsbe, majd Prágába, aztán Berlinbe költözött, hamarosan pedig Párizsba emigrált.

A fotózás gyönyörű művészetének alapjait még Berlinben sajátította el, első megbízását 1934-ben kapta. Ekkor még Friedmann Endre Ernő néven, de már nem sokáig. Bár a névválasztásának okáról biztos információk nem maradtak fent, annyit lehet tudni, hogy szakmai előmenetelének meggyorsítása miatt váltott egy sok nyelven kiejthető, amerikaibb hangzású névre. Várakozása pedig nem maradt eredmény nélkül, habár ehhez több kellett, mint a névváltoztatás. Haditudósító lett, ezt a pályát a spanyol polgárháborúban kezdte.

Robert Capa, minden idők legnagyobb háborús fotósaFotó: Gerda Taro/Wikipedia

A harctéren zajló eseményeket testközelből ábrázolta, ezzel új stílust teremtett. A Spanyolországban készült felvételei, köztük például A milicista halála című képe meghozták számára az átütő sikert. Ez minden idők egyik legismertebb háborús fotója, ami a spanyol polgárháború szimbólumává vált, habár sokan vitatták eredetiségét.
A mára mindenki által ismert felvételen egy civil ruhás, de tölténytáskával felszerelt férfi látható, amint épen hátra vetődik, vagyis a halála pillanatában. A kép elkészültének körülményeit Capa életében nem, csak a halála után kezdték el vitatni. Egyesek szerint ugyanis egy beállított jelenetet ábrázol a magyar fotós leghíresebb felvétele. Sokan támadják, még többen pedig kitartanak amellett, hogy a kép a valóságban megtörténteket ábrázolja.

A milicista halálaFotó: Robert Capa/Wikimedia

Capa összesen öt csatatéren fotózott, emellett pedig habzsolta az életet. Nyughatatlan, kalandvágyó természete segítette csúcsra jutni, ugyanakkor a vesztét is ez okozta. Ha nem elég jók a képeid, az az oka, hogy nem vagy elég közel" – hangzik a fotós elhíresült mondata, ez a szemlélet pedig az életébe került. 1954-ben Japánba utazott, és tudósított az Indokínában zajló függetlenségi háborúról. Május 25-én reggel egy francia ezreddel indult egy felderítő útra. Délután 3 óra előtt 5 perccel az alakulat parancsnokának figyelmeztetése ellenére pedig egy kis dombra kapaszkodott fel, hogy látképet készíthessen a környékről. Taposóaknára lépett, amely felrobbanva azonnal megölte.

Kattints a képre a galériánkért.

Forrás: MAGNUM PHOTOS/"Photographs by Robert Capa © 2001 by Cornell Capa"/ MAGNUM PHOTOS/Photographs By Robert Capa © 2001 By Cornell Capa