Verzió dokumentumfilm-fesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén 46 ország 75 dokumentumfilmje mellett közönségtalálkozó, szakértői beszélgetés és mesterkurzus is várja a közönséget a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon, amelyet november 12. és 17. között rendeznek meg Budapesten.

Budapesten a fesztivál helyszínei között van többek között a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Toldi, a Művész és a Kino Café mozi. A rendezvény vidéki helyszínei között lesz Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szeged és Szombathely is november 21. és 24. között.

A fesztivál nyitófilmje, a Trafó Kortárs Művészetek Házában, Alexander Nanau román rendező Colectív című alkotása lesz, amely bemutatja, hogyan rántotta le a leplet oknyomozó újságírók egy kis csoportja a korrupt román egészségügyi rendszerről egy 2015-ös halálos kimenetelű tűzvész után. Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint az idei mustra három kiemelt szekciója az Antropocén, A 4. hatalmi ág és az Így növünk fel nevet kapta.

Alexander Nanau Forrás: Youtube

Mint írják, az antropocén egy javasolt új földtörténeti kor neve. Az embernek az elmúlt száz évben bolygónkra gyakorolt hatása felfoghatatlan mértékben, lehet, hogy visszafordíthatatlanul megváltoztatta a Földet. Ma már a klíma, a források, számtalan faj fennmaradása, sőt az élethez való jog forog kockán.

Az Antropocén szekció 9 filmje az ezzel kapcsolatos reflexiókról, felelősségről, a változás szükségességéről szól. Stefano Liberti olasz rendező Szójalizmus című filmje a sertéshús és az ahhoz kapcsolódó monokultúrás szójatermesztés folyamatát kíséri végig, míg Ton van Zantvoort Birkák hőse című alkotása az őszinte idealista, Stijn pásztor története, aki rossz helyre és korba született. A Légszomj című filmben Daniel Lambo rendező apja és sok más falubeli halála után elindul, hogy kiderítse az igazat a halálos azbesztiparról. Fredrik Gertten Kiszorítva című alkotása a lakásárak emelkedéséről, az arctalan főbérlőkről szól.

Zuzana Piussi szlovák alkotó Ostrom alatt című alkotásában hét éven keresztül követte végig, hogyan harcolnak Körmöcbánya lakói a helyi és a nemzetközi bányásztársaságokkal, akik egyesült erővel akarják kitermelni az aranyat és az ásványokat a hegygerincből, míg Peiman Zekavat Timbo című dokumentumfilmje a felépülő gátak miatt kiszorított brazil őslakos közösség életét mutatja be. Nikolaus Geyrhalter osztrák filmes Földről készített portréfilmjét hét olyan helyszínen forgatták, ahol az emberi tevékenység jelentős mértékben beavatkozott a természetbe. Nino Jacusso Fair trade - Ami jár, az jár című alkotása a neoliberális gazdasági modellt mutatja be, míg a Wagner és a paradicsomok című film egy elnéptelenedő kis közép-görögországi falu életét tárja a nézők elé Marianna Economou rendezésében.

A 4. hatalmi ág szekcióban látható Askold Kurov orosz rendező Novaya című filmje az oroszországi független újságírás mindennapi valóságát mutatja be. A szerkesztőség - szigorúan bizalmas című film az Ekstra Bladet című dán pletykalapról szól, amely úgy próbál megmaradni a piacon, hogy egyre több botrányról és szenzációról tudósít. A naplemente kápráztató fénye című dokumentumfilmben Mikala Krogh, egy alacsony költségvetésű, vidéki televíziós híradó riportere a helyi hírek útvesztőjében kalauzolja Salomé Jashi rendezőt a vidéki Grúziában, míg Kresalek Dávid Hackni című alkotásában feltárja a médiahekkelés jelenségét.

Az Így növünk fel szekció 11 filmje közül a Buddha Afrikában, a Milyen nagy a világegyetem?, a Csúszópálya, a Tinibálvány és a Te jössz! című filmek azt vizsgálják többek között, hogyan birkóznak meg a felnőttkorba lépéssel a mai fiatalok a világ különböző pontjain. Mijie Li Konfuciusi álom című alkotásában a konfuciusi szellemben nevelő kínai család dilemmáit, Reetta Huhtanen Molenbeek istenei című dokumentumfilmjében pedig a brüsszeli Molenbeek negyedben a vallási pluralizmusra rácsodálkozó gyerekek nyitottságát ismerhetik meg a nézők.

Anna Eborn Transznisztra című mozgóképe az utolsó gondtalan nyarukat töltő fiatalokat, míg Nagy Anikó Mária rendező Vonal felett című alkotása a profi sportolók terhét cipelő két magyar nővért mutatja be. Mari Gulbian Amíg apa haza nem ér című alkotása két lányról szól, akik egy olyan grúziai muszlim faluban élnek, ahonnan a férfiak tömegesen mennek el Szíriába harcolni, a Hal című mozgóképben Abouzar Soltani rendező a Magyarország déli határán fenntartott tranzitzónában hónapokig várakozó iráni apa és kisfia történetét meséli el.

A Diák Verzió ismét ingyenes filmvetítésre és beszélgetésre várja a középiskolásokat. Az idén öt film szerepel a válogatásban. Második alkalommal áll össze Gyerekzsűri, ezúttal az UNICEF Magyarország és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány diákönkéntesei együttműködésével. A Gyerekzsűri a Diák Verzió programjából választja ki és díjazza a legjobb, középiskolásoknak szóló filmet - írták a tájékoztatóban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.