Elhunyt Branko Lustig Oscar-díjas filmproducer

Forrás: http://drpatrickomalley.com -
Oscar-díj halál filmproducer Branko Lustig
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvanhét évesen Zágrábban csütörtökön elhunyt Branko Lustig kétszeres Oscar-díjas filmproducer.

A nemzetközileg elismert producer a legjobb film kategóriában 1994-ben a Schindler listája, 2001-ben pedig a Gladiátor című filmmel nyerte el a rangos kitüntetést.

Branko Lustig 1932-ben született Eszéken. Zsidó származása miatt a második világháborúban az auschwitzi és a bergen-belseni koncentrációs táborban is raboskodott. Több családtagja is a különböző európai koncentrációs táborokban tűnt el.

Fogva tartásának tapasztalatait beleszőtte a Schindler listája című, Steven Spielberg rendezte filmjébe,

így meggyőzően tudták ábrázolni a koncentrációs táborok nyomasztó világát.

Elhunyt Branko Lustig Oscar-díjas filmproducer Forrás: http://drpatrickomalley.com

Az ötvenes évek elején a zágrábi színházművészeti akadémián tanult színészetet, valamint több filmen is dolgozott, először felvételszervezőként, később rendezőasszisztensként. Lustig 1988-ban költözött Amerikába,

filmigazgatója és producere volt több mint száz horvát, koprodukciós és külföldi filmnek, köztük A Sólyom végveszélyben, a Hannibal, a Mennyei királyság,

a Bor, mámor, Provence és az Amerikai gengszter című produkcióknak.

Tíz évvel ezelőtt költözött vissza Zágrábba feleségével. Abban az évben elnyerte Zágráb díszpolgári címét "kiemelkedő hozzájárulásáért a demokratikus társadalom, valamint a filmművészet és a megértés kultúrájának előremozdításáért". A Schindler listájáért kapott Oscar-szobrocskát 2015-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézetnek adományozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.