Andy Vajna gyűjteménye is szerepel a Nagyházi Galéria árverésén

Andy Vajna Nagyházi Galéria árverés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Andy Vajna gyűjteményét és filmes relikviáit is elárverezi 19. és 20. századi festmények, műtárgyak, bútorok és ékszerek mellett a Nagyházi Galéria jubileumi, 250. karácsonyi aukcióján.

Andy Vajna több mint 200 tételből álló kollekcióját december 7-én bocsátják árverésre - hangzott el a pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Az aukció bevételének egy része jótékonysági célt szolgál, melyet Andy Vajna özvegye a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja számára adományoz, és ebből az összegből kapnak végkielégítést az elhunyt producer egykori munkatársai.

A tételek között szerepelnek Alan Parker angol filmrendező, producer Andy Vajnának készített rajzai és jegyzetei, a Rambo-filmek kései, valamint a Die Hard és a Rambo forgatási képei. Mindezek mellett lehet licitálni Andy Vajna személyes tárgyai, bútorai közül a hongkongi időszakából származó kínai bútorokra, és arra az ebédlőasztalra a hozzá tartozó székekkel együtt, amely gyakori helyszíne volt a producer házában tartott megbeszéléseknek. Az íróasztallá alakított rulettasztal korábban a kaszinós irodájának meghatározó bútora volt. Napi használati tárgya volt az a Thaiföldről származó szivardoboz, amelyben a kedvenc szivarjait tartotta.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A személyes használati tárgyak közül a legértékesebb tétel a Bentley Continental GTC kabrió, amelyet a producer még 2007-ben vásárolt az Egyesült Államokban. Művészeti gyűjteményéből kiemelkedik Munkácsy Mihály 1880-ban készített Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című képe, amelynek kikiáltási ára 28 millió forint. Ezen kívül több Kovács Margit-alkotást is elárvereznek.
Licitálni lehet Andy Vajna filmproduceri munkásságának fő állomásait, kapcsolatait, barátok, munkatársak, színészek, rendezők együttműködését dokumentáló fotókra, plakátokra és filmes kellékekre. A fotókon sok más mellett Robert Redford, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jeremy Irons, Madonna, Demi Moore, Alan Parker, Sean Connery, Samuel L. Jackson tűnnek fel. Mindezek mellett árverésre bocsátják a producer ma már ritkaságnak számító videókazetta- és DVD-gyűjteményét is.

Lengyel László művészettörténész arról beszélt, hogy az aukciósház jubileumi árverésén több mint ezer tárgyra licitálhatnak az érdeklődők sokféle műfajban. A közlekedés iránt érdeklődők számára ajánlják az aukció legrégebbi tárgyát, az 1400-as évek közepén készült reneszánsz kereket, amely technikatörténeti szempontból is különlegesnek számít.

A tételek közül felhívta a figyelmet az anyag legkorábbi alkotására, a késő manierista, kora barokk nagymesternek, a lombardiai Cesare Procaccininek az alkotására, valamint Francesco Fontebasso, a velencei késő barokk egyik kiemelkedő mesterének művére és egy ismeretlen holland mester tengeri csatát megjelenítő festményére.

Nagyházi Marietta, az aukciósház vezetője felidézte: a galéria 1984-ben alakult Budán, 1994-ben költöztek Pestre, a Balaton utcába. A Nagyházi Galéria volt az első magánkézben lévő aukciósház Magyarországon. 1994 áprilisában rendezték első árverésüket a londoni Sotheby's aukciósház közreműködésével, huszonöt év alatt több mint százezer tárgyat árvereztek el. A galéria kollekcióiból és aukcióiból a magángyűjtemények mellett állami és külföldi múzeumok gyűjteményeit is gyarapították. A galéria profiljába a festmények mellett bútorok, szőnyegek, iparművészeti tárgyak tartoznak, Andy Vajna gyűjteményének köszönhetően pedig filmes relikviákkal bővül a kínálatuk - mondta az aukciósház vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.