Szabó István felújított alkotásait vetíti a New York-i Film Forum

Szabó István felujított alkotás New York-i Film Forum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újraindul Szabó István filmjeinek amerikai moziforgalmazása. Az Oscar-díjas Mephisto, a Bizalom és a Redl ezredes című filmek frissen felújított változatát vetíti januárban a Film Forum mozi New Yorkban.

A Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Program keretében, a Filmarchívum, a Filmlabor, a Focus Fox Stúdió és a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) együttműködésében a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült el a világhírű magyar filmek 4K felbontású, teljeskörű felújítása - olvasható a Nemzeti Filmintézet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, a munkálatok Szabó István felügyeletével és Koltai Lajos operatőr közreműködésével valósultak meg. A New York-i mozibemutató után a Szabó-filmeket a Kino Lorber amerikai forgalmazó DVD, Blu-ray és VOD forgalmazásban is elérhetővé teszi. A mozipremiert követően mindhárom filmet műsorra tűzi az American Cinematheque is Los Angeles-ben.

Szabó István Oscar-díjas filmrendező Forrás: MTI/EPA/DPA/Tobias Hase

Szabó István, aki a hatvanas évek elején a magyar újhullám egyik legnagyobb tehetségeként olyan franciás könnyedségű, személyes hangvételű filmekkel robbant be a világ filmművészetébe, mint az Álmodozások kora, az Apa vagy a Szerelmesfilm, legnagyobb sikereit a Bizalom című alkotással kezdődő történelmi filmjeivel érte el.

Szerelmesfilm ,1970 -Bálint András és Halász Judit Forrás: mafab.hu

Az Andorai Péter és Bánsági Ildikó főszereplésével 1979-ben forgatott Bizalom a második világháború végén játszódik, két kényszerből összezárt, bujkáló, idegen ember szerelmi kapcsolatának kafkai rajza. A film 1980-ban, a nyugat-berlini filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat. Ezt követően New Yorkban válogatták be a legjobb idegennyelvű filmek kategóriájában Oscar-díjra jelölt öt film közé. Ezzel egy olyan, a világ filmművészetében szinte példátlan sikersorozat vette kezdetét, amely során Szabó István négy, egymás után készült filmje jutott el az Oscar-jelölésig, és a Mephistóért el is nyerte 1982-ben az Oscar-díjat. A Mephisto Cannes-ban elnyerte a legjobb forgatókönyv, a Redl ezredes pedig a zsűri díját.

Bánsági Ildikó és Andorai Péter az Oscar-díjra is jelölt Bizalom című filmben Forrás: Mafilm, Objektív Stúdió

A Klaus Maria Brandauer főszereplésével készült trilógiát (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen), amely a 20. századi közép-európai történelem viharaiban megfelelni vágyó és nagyra törő karakterek viszonyát ábrázolja, a világ legrangosabb fesztiváljain díjazták. Ahogy Roger Ebert kritikus a Chicago Sun hasábjain fogalmazott, a Mephisto nemcsak Szabó Istvánnak hozott világsikert, hanem "a magyar filmgyártást kiemelte a félhomályból és az európai mozi élvonalába helyezte" - áll a közleményben.
Szabó István 30 év után legújabb filmje főszerepét ismét Klaus Maria Brandauerre bízta. A Zárójelentés február 27-től lesz látható a magyar mozikban az Intercom forgalmazásában.

Klaus Maria Brandauer a Mephisto című filmben Forrás: Mokép

A Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum Szabó István filmjeit hamarosan díszdobozos DVD kiadásban jelenteti meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.