Burgenlandban adják át a "természetfilmek Oscar-díját" idén: szeptember 28. és október 2. között Seewinkelben rendezik meg a Jackson Wild Summit filmfesztivált.

Huszonnyolc éves történelme alatt a filmfesztivál először hagyja el az Egyesült Államokat - jelentette be Hans Peter Doskozil, az osztrák tartomány vezetője hétfőn sajtótájékoztatón.

A "természetfilmek Oscar-díja" - illusztrációForrás: Getty Images/Pok Imaging Digitial Photography, LLC/Christopher Polk

Az ötnapos, elsősorban Frauenkirchenben és Pamhagenben tartandó rendezvény keretében workshopokat és különböző programokat szerveznek. A csúcspontot a "természetfilmek Oscar-díjának" átadása jelenti 30 kategóriában.  

Mintegy 30 országból legalább 500 résztvevőt várnak, köztük nemzetközileg elismert szakértőket a tudomány, kutatás, környezetvédelem, gazdaság, sajtó és természetfilmek területéről - hangsúlyozta Petra Gnad, a Jackson Wild Ausztria képviselője.

Burgenland számára igazi elismerés, hogy amikor a filmfesztivál először hagyja el az Egyesült Államokat, éppen Seewinkelt választja. A szervezők itt "érintetlen természetet találnak" - hangsúlyozta Doskozil.

Astrid Eisenkopf környezetvédelmi államtanácsos szerint a Jackson Wild Summit döntése "a jó munka bizonyítéka". Úgy vélte, a fesztivál segíthet a figyelem felkeltésében is. Kiemelte: ha sikerül valóban megmutatni a csodaszép természetet és annak egyedüliségét, akkor sikerülhet megmutatni az embereknek, milyen fontos is a természetvédelem.

Az amerikai Wyoming államban lévő Jackson Hole-ban több mint negyedszázada alapított és eredetileg kétévente megrendezett filmfesztivál szervezői úgy döntöttek, a környezetvédelem fontossága miatt a továbbiakban évente tartják meg a filmes seregszemlét. Ezért választanak Wyoming mellett egy második, európai helyszínt is - mondta Gnad.

Hozzátette: ennek megfelelően nagy eséllyel a 2020 után 2022-ben is Seewinkelben rendezhetik meg az eseményt.