Picasso papír alapú munkáiból nyílt kiállítás

Forrás: Bangkokhappiness/Shutterstock -
Picasso
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pablo Picasso (1881-1973) papír alapú munkáiból nyílt nagyszabású kiállítás a hétvégén a londoni Királyi Művészeti Akadémia termeiben. A múzeumban a művész több mint 300 alkotását láthatja a közönség a Picasso and Paper (Picasso és papír) című kiállításon.

Picasso számára a papír egyaránt volt eszköz ötleteinek feltárására és korlátlan lehetőségekkel bíró anyag. Mindennel kísérletezett az újságpapírtól a szalvétán át a tapétáig. Évtizedeket töltött nyomtatási technikák vizsgálatával, ritka és antik papírok beszerzésével Japánból - s közben szenvedélyesen használt fel alkotásaihoz minden fecnit, ami a kezébe került - idézte fel a Királyi Művészeti Akadémia honlapja.

Forrás: Bangkokhappiness/Shutterstock


A kifejező vázlatoktól, a hatalmas Femmes a leur toilette című kollázsig, Picasso fáradhatatlanul használja a papírt alkotásaihoz. A kiállítás kronológiai sorrendben haladva mutatja be a mester papírral készült munkáit.

A tárlaton archív felvételek illusztrálják az alkotás folyamatát, a dokumentumfilmek felidézik a tanulmányokon keresztül több műve, köztük a Guernica vagy az Avignoni kisasszonyok születését.
A kiállításon bemutatott levelek, illusztrált versek és fényképek szintén bepillantást nyújtanak a művész életébe.

Az április 13-ig látogatható tárlatot a Királyi Művészeti Akadémia a clevelandi Művészeti Múzeummal és a párizsi Picasso Múzeummal együttműködve szervezte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.