Végső búcsút vettek Andorai Pétertől, a nemzet színészétől

Forrás: Origo -
temetés temető Andorai Péter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Farkasréti temetőben eltemették Andorai Pétert.

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek szerdán Andorai Pétertől, a nemzet színészétől a Farkasréti temetőben Budapesten.

Nagyon szerettünk és szeretünk Péter - hangsúlyozta Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész a búcsúztatáson. Felidézte: Andorai Péterrel még fiatal korukban megegyeztek egymással abban, hogy ha eljön majd az-az idő és az egyikük túléli a másikat, akkor a másik mondja az búcsúbeszédet, ez most bekövetkezett.

Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező nagyon nagy színésznek nevezte Andorai Pétert, aki mindig gondolatokat, érzelmeket jelenített meg szerepeiben, ahol mindig a fontosat és az örököt kereste. Energiáját a karakter célja vezette és mindig személyesen volt jelen szerepeiben állandó intenzitással, teli apró emberi meglepetéssel.

Andorai Péter Forrás: Origo

Mint mondta, különös, titkos belső energia áradt a színművészből, férfiasság és törékenység, erő és kétkedés együttese. Szeretetre méltó embernek nevezte a művészt, aki barátként figyelmes és hűséges volt, munkatársként pedig nyugodt, felkészült és támogató.

Felidézte, hogy először 1979-ben készítettek együtt filmet, azután még nyolc alkotásban dolgoztak együtt. "Utoljára múlt évben követhette arcodat, figyelmes átható tekintetedet a kamera" - mondta.

Kiemelte, hogy méltóság és csend, a hallgatás és a figyelem ereje áradt a művészből. Mindig odafigyelt a felé áradó gondolatokra, érzelmekre, "a csend és a figyelem nagy művésze voltál" - hangsúlyozta Szabó István.

A Kossuth-díjas Andorai Péter rövid, súlyos betegség után február 1-jén hunyt el, életének 72. évében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.